Legutóbb nem sikerült megörökíteni a csodafinom vargányásat, most cserébe itt egy másik ízvilág, ami szintén nagyon-nagyon jó volt!
A galette tészta még mindig lenyűgöz, mennyire egyszerűen összeállítható, mennyire jó vele dolgozni - és mennyire jól variálható az ízesítése! Egy fárasztó nap után is simán bevállalható vacsorára, annyira gyors és könnyű!
Ez itt most egy minimál, friss paradicsom és lágy, sós feta, alatta a mélyben fokhagyma és friss bazsalikom... Míg sült... Olyan, de olyan illatokat árasztott...
Fetás-paradicsomos galette
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk. só
- 1 ek. kefír (natúr joghurt, tej)
- 1 ek. hideg víz
A töltelék:
- 1 tojás
- 1 dl zsíros tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 8-10 levél friss bazsalikom (szárított is jó, ha nincs friss!)
- 2-3 friss paradicsom
- 10-15 dkg feta
- só, bors
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben (késes betétű robotgépben néhány pillanat csak), gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a sóval, kefírrel, vízzel, és hűtőbe tesszük min. 1 órára.
Akár reggel is összegyúrhatjuk, tényleg percek alatt kész, és este csak elő kell vennünk!
A töltelékhez a tejfölhöz keverjük a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk (óvatosan a feta miatt), borsozzuk, és beletépkedjük a megmosott bazsalikomleveleket.
A paradicsomot vastagabb karikákra vágjuk, a fetát felszeleteljük.
A pihentetett tésztát sütőpapíron 3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztakorong közepére kenjük a fűszeres-tojásos tejfölt úgy, hogy a szélén maradjon üresen 2-3 ujjnyi rész! Felváltva kirakosgatjuk paradicsommal és fetával, majd a tésztaszéleket körbe-körbe felhajtjuk rusztikusan, ahogy a tészta adja magát - rögtön rájövünk majd, hogy működik!
Toljuk a forró sütőbe, és süssük készre kb. 20 perc alatt. A tészta picit barnuljon meg, és a tojásos-tejfölös töltelék is szilárduljon meg!
Sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Még soha nem készítettem galette-t, de a Te receptedet elnézve, nem kéne tovább halasszam. Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésPofonegyszerű, és aaaaaaaaaaaaannyira finom! Nálunk még morzsák sem maradtak :-)
TörlésÉn se ettem még! Ki fogom próbálni és jelentkezem. Nagyon jól néz ki. :)
VálaszTörlésVárom a jelentkezésedet :-))
TörlésMegsütöttem ma, nagyon fini lett, egyikbe került sonka is, a zöldségesbe pedig még cukkini meg paprika is. :) Köszönöm.
TörlésUgye, milyen klasszul variálható? Szuper ízeket kreáltál, és nagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)
TörlésMiért gondoltam bonyolultabbnak a galette készítését? A feta-bazsalikom-paradicsom trióval tényleg nagyon finom lehet, és tetszik ez a reggeli előkészítés - esti sütés dolog is! :)
VálaszTörlés