Van a városban egy remek rétesbolt. Ropogós tésztakéregben valószínűtlenül vastag töltelék lapul, legyen az mák, dió, alma, túró, bármi.
Sütnek egy túrós-gyümölcsös fajtát is, változatos gyümölcsökkel, nagyon finom!
Ez a rétes ihlette ezt a pitét, melyben két omlós tésztalap közé fűszeres almás-birsalmás réteg és könnyű túrókrém került, s a végeredménnyel egyszerűen alig tudtunk leállni :-)
Langyosan is nagyon finom - bár ekkor szinte lehetetlenség szeletelni -, de kihűlve talán még finomabb!
Almás, birsalmás, túrós pite
Hozzávalók egy kb. 18x24 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj (nálam most ugyanennyi kókuszzsír)
- 5 dkg (por)cukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 2-3 ek. jéghideg víz
Az almás töltelékhez:
- 1 ek. vaj/kókuszzsír
- 4 közepes, édes alma
- 2 közepes birsalma
- 1-2 ek. cukor (ízlés és az alma édessége szerint)
- 1 tk. almás sütemény fűszer/mézeskalács fűszer
- 1 púpos tk. keményítő
- 0,5 dl víz
- fél citrom leve
A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
- 5 dkg cukor (illetve ízlés szerinti mennyiségben)
- 1-2 ek. liszt
- 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
A tésztával kezdjük, hisz hűlnie-pihennie kell. A fagyos vajat felkockázzuk, késes betétű robotgéppel néhány pillanat alatt morzsásra pörgetjük a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgáját és a vizet, és gyors mozdulattal sima tésztává gyúrjuk.
Hűtőbe tesszük min. 30 percre, folpackba csomagolva.
Az almákat megmossuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat/kókuszzsírt, a cukrot karamellizáljuk benne. Hozzáadjuk a birskockákat, pici vizet öntünk alá, és félig puhára pároljuk. Ekkor keverjük hozzá az almafalatokat, épp csak addig pároljuk, míg a keletkezett levét elfővi. Ízesítsük a fűszerkeverékkel, és adjuk hozzá a hideg vízben elkevert keményítőt, sűrítsük be 1-2 perc alatt, mint egy pudingot.
Hagyjuk langyosra hűlni.
A túrót keverjük el a tejföllel, ha nagyon szemcsés-rögös, botmixerrel keverjük krémesre. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a cukrot, a vaníliát, a lisztet, végül a fehérjék keményre vert habját is keverjük hozzá óvatosan.
Összeállítjuk a süteményt.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az omlós tésztát elfelezzük, az egyik tésztadarabot lisztezett munkalapon tepsi méretűre nyújtjuk. Rásimítjuk az almakrémet, az almakrém tetejére kenjük a krémes túrót, majd befedjük a másik, szintén tepsi méretűre nyújtott tésztalappal.
Tetejét megkenjük hideg tejjel, itt-ott megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Hagyjuk minimum langyosra hűlni, mert a pudingos alma és a krémes túró is roppant lágy sütés után is, és nehezen szeletelhető - viszont nagyon finom...
Kihűlve gyönyörűen megszilárdul, prímán szelhető - és így is nagyon, de nagyon finom!
Huhhh, de guszta!! Megjegyzem! :)
VálaszTörlésKöszönöm Csilla :-)
TörlésEl is készítettem, finom volt. Köszi! :)
Törlés:-)))
TörlésMilyen jó ötlet túrókrémmel és birsalmával gazdagítani, tényleg nagyon-nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésSzuper volt :-) Tényleg! Csak ajánlani tudom :-)))
TörlésEz mennyei lehetett! Külün-külön imádom mindkettőt, együtt is szuperek lehetnek!
VálaszTörlésTudom, hogy nagyon szeretitek a birsalmát :-) Szívből ajánlom, valóban mennyei!
Törlés