Kaptam egy üveg szőlőlevet. Házi szőlőlevet. Olyat, aminek minden cseppje vérré válik :-) Semmi adalékanyag, semmi színezék, semmi egyéb hozzáadott dolog, csak a tiszta szőlőlé. Őrületes az íze, a színe pedig azt hiszem, önmagáért beszél...
Kortyolgatása közben jutott eszembe Max mustos keksze, hogy ezzel a csodás szőlőlével biztos nagyon finom keksz készülhetne...
A próbasütés megtörtént, és igen, nagyon finom lett :-) Begyúrtam a kissé átvariált tésztát, ami a szőlőlétől teljesen lila lett, így került bele ellensúlyozásként kakaó is - ez fehér szőlőből készült must/szőlőlé esetén akár el is hagyható!
Süssétek meg bátran, hisz itt a szőlőszezon, de talán valami igazán finom borral is ki lehetne próbálni, sütés közben úgyis elpárolog az alkoholtartalma...
Diós-csokoládés mustos keksz
Hozzávalók kb. 65-70 db falatnyi kekszhez:
- 1,25-1,5 dl szőlőlé/must/esetleg bor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg olvasztott kókuszzsír (vagy ezek helyett egyszerűen 1,25 dl olaj)
- 10 dkg zabpehely
- 35 dkg liszt
- 6 dkg barna cukor
- 6 dkg cukor (vagy simán 12 dkg cukor)
- 1 nagy ek. méz
- csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk. szódabikarbóna
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 nagy marék dió durvára vágva
- 5 dkg étcsokoládé durvára vágva
- 1 mk. őrölt fahéj
- 3 cl pálinka (opcionális)
A zabpelyhet késes betétű robotgéppel durvára daráljuk néhány pillanat alatt. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és sima tésztává gyúrjuk.
A kakaótól keményebbé válik a tészta, a szőlőlé mennyisége ettől függ, először csak 1,25 dl mennyiséget adjunk hozzá, ha nem áll össze, morzsalékos, apránként adagoljuk hozzá a további folyadékot. Jól formázhatónak kell lennie.
Tegyük hűtőbe min. 1 órára, de akár egész éjszakát is eltölthet a hidegen.
A kihűlt tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten újra formázhatóvá lágyulni. Vágjuk 4 egyenlő darabra, melyeket egyesével sodorjunk kb. 4 cm átmérőjű rudakká.
A rudakból éles késsel vágjunk 3-4 mm vastag tallérokat, s egyesével formázzunk tovább sütipecséttel vagy egyszerűen egy vastag falú pohár talpával. Minél vékonyabbra nyomjuk a kekszeket, annál ropogósabb lesz!
180 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg, akkor jó, ha a kekszek alja halvány barna lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó fémdobozba.
Csodás a színe a szőlőlének és a keksznek is, igazán helyes, magukat kellető darabkák! :)
VálaszTörlésStipistopi, hétvégén megsütöm. Van pár liter házi szőlőlevünk, dzsem akart lenni, de folyik :-D bort viszont nem tennék bele. Minek, ha egyszer úgyis elpárolog az alkoholtartalom, nem igaz? ;-)
VálaszTörlésAhh, kérek. Nekem nem volt időm sütni, és most ennék belőle. Próbálnám a sütipecsét nyomát kiharapni :-)
VálaszTörlés