2013. október 31., csütörtök

Sült paradicsom krémleves




Egy leves a paradicsom valódi ízével!

Semmi sűrítőanyag, semmi ízfokozó, csak paradicsom és friss fűszerek. Olvadozó fetakockákkal... Őrületes... 

Egész más, mint a menzás betűtésztás, ez inkább amolyan felnőtt változat :-)

Ajánlom!




Sült paradicsom krémleves


Hozzávalók:


  • 6-8 db érett paradicsom (kb. 1 kg)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ágacska rozmaring
  • (olíva)olaj
  • só, bors
  • pici cukor
  • 10 dkg fetasajt


A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, csumájukat kivágjuk. Vágott felükkel felfelé tepsibe ültetjük őket, egyenletesen megszórjuk durvára vágott fokhagymadarabokkal, a rozmaring lecsipkedett levélkéivel, sóval, borssal, és meglocsoljuk olajjal.

180 fokos sütőben ráncosra-fonnyadtra sütjük, fog kelleni majdnem egy óra - ez a paradicsom lédússágától függ.



A sült paradicsomot fazékba borítjuk, és a fűszerekkel, héjastól-magostól együtt botmixerrel pépesre zúzzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű levest kapjunk (kb. 1 liter). 

Felforraljuk, csipet cukorral ízesítjük, hogy elvegyük a paradicsom savasságát.

Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk az ízeket, bátrak nyugodtan tüzesítsék chilipehellyel vagy friss erős paprikával!

Forrón, kockákra vágott fetával, esetleg pirított kenyérkockával tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. október


2013. október 29., kedd

Almás-birsalmás sharlotka



Nálunk is bemutatkozott a Mandy-nél talált orosz almatorta, s nem töltött el 24 órát köreinkben :-)))

Villámgyorsan összedobható sütemény, majdhogynem az alma hámozásával és darabolásával megy el a legtöbb idő, utána már csak sütni kell. 

Az alap rendkívül jól variálható, én az alma mellé tettem az imádott birsalmából, s ha alma, akkor "kötelező" mellé némi fahéj és ropogós dió.

Nagyon jó lett :-)





Almás-birsalmás sharlotka


Hozzávalók egy 22-24 cm kapcsos tortaformához:

(A bögre 2,5 dl-s színig mérve)

  • 4 közepes alma
  • 2 közepes birsalma
  • nem egészen 1 bögre (kb. 1,8-2 dl) cukor (ez az alma édességétől-savanyúságától függ)
  • 3 tojás
  • 1 bögre liszt
  • csipet só
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 összemarék dió szárazon megpirítva, durvára vágva



A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, teljesen, nem csak az alját.

Az almákat meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a durvára darabolt dióval, és a tortaformába rendezzük a keveréket.

A tojásokat összekeverjük a cukorral, és robotgéppel habosra, levegősre, világos krémszínűre keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a csipet sót, a vaníliát, végül óvatosan a lisztet is, és nem tévedés: tényleg nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna. Piskótaszerű tésztát kapunk.

Az illatos masszát a diós almákra öntjük, imitt-amott nyúljunk bele, mozgassuk át óvatosan egy villával, hogy a tészta be tudjon folyni az almaszeletek közé.

Tegyük be sülni 180 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. Félidőben nézzünk rá, nekem a teteje (a majdani alja) megtévesztően készre sültnek látszott, de beleszúrtam, és még nyers volt a belseje! Könnyedén borítsunk rá alufóliát, és süssük tovább, fog kelleni az egy óra!

A sütés vége felé azért szúrjunk bele tűvel próbaképpen, hisz minden sütő más és más!

Ha kész, s nem tapad nyers tészta a tűre, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 10-15 percig. Ekkor kapcsoljuk le róla a tortakarimát, és borítsuk ki "fejjel lefelé" egy tálra, tányérra.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni.

Tetejét meghinthetjük porcukorral, nekem nem volt itthon, így a késes betétűvel próbálkoztam a kristálycukort finomítani :-))





2013. október 11., péntek

Ketchupos-mustáros csirke



Volt már, de nemrég újra műsorra került - és újra csak megállapítottuk, hogy ez az étel még mindig nagyon finom!

Ősrégi recept a Juli-suli c. tévéműsorból, 20 év távlatából :-)

A bizarrnak tűnő hozzávalók senkit ne riasszanak el, kevés munkával garantáltan páratlan lesz az ízharmónia!




Ketchupos-mustáros csirke


Hozzávalók:


  • 4-6 darab csirkehús: combja, melle, szárnya mehet vegyesen
  • 2-3 dl tejszín (30%-os, állati, habtejszín)
  • kb. 2-3 ek. mustár
  • kb. 2-3 ek. ketchup
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma
  • só, bors


A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk.

A mártás pofonegyszerű. A tejszínt ízlés szerinti - ezért írtam körülbelüli mennyiséget - mustárral és ketcuppal ízesítjük. Ez az arány működőképes :-) Sózzuk, borsozzuk, hozzázúzzuk a fokhagymát. Egy pikáns, harmonikus ízű mártást kell végeredményül kapnunk.

A húsdarabokat tepsibe tesszük egymás mellé, leöntjük a krémszínű tejszínnel.

Alufólia alatt 40-50 percig (hús nagyságától függően), majd a fóliát levéve még 5-10 percig sütjük. A tejszínből sűrű mártás rotyog, benne a hús omlósan puhára párolódik.

Párolt rizzsel, esetleg tésztával tálaljuk.



2013. október 9., szerda

Darált húsos-paradicsomos cukkinirakottas



A piacokon kapható még zsenge főzni való tök, cukkini, és bizony van még illatos paradicsom is!

Ezekből olyan, de olyan finom egytálételt varázsolhatunk az asztalra, hogy azok is jó étvággyal fogják fogyasztani, akik alapjáraton idegenkednek ennyi zöldség (pláne tök...) jelenlététől a tányéron :-)

Könnyű fogás, mégis meglepően laktató, cseppet sem megterhelő a gyomornak.

Az íze pedig... Nagyon szerettük!





Darált húsos-paradicsomos cukkinirakottas


Hozzávalók:

A tökös-cukkinis réteghez:

  • 1 kisebb főzőtök (tisztítva kb. 40 dkg) durvára reszelve
  • 3 közepes, zsenge cukkini durvára reszelve
  • 2 tojás
  • 3-4 ek. zabpehely
  • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors



A húsos-paradicsomos réteghez:

  • 1 ek. kacsazsír/olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 5-6 darab érett paradicsom (télen hámozott paradicsom konzerv) felkockázva
  • 6-8 levél friss bazsalikomlevél (szárítottal is jó!)
  • 1 dl nyers rizs
  • só, bors



A lereszelt tököt és cukkinit besózzuk, állni hagyjuk, majd levét kinyomkodjuk, de nem kell teljesen "szárazra" facsarni.

Összekeverjük a vöröshagymával, fokhagymával, a két egész tojással és a zabpehellyel, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetve sütjük, hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a fokhagymát. Néhány percig hagyjuk főni, hogy a paradicsom levet eresszen, nem cél a készre főzés, hisz úgyis sülni fog még!

Beleforgatjuk a nyers, megmosott rizst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük.

Egy közepes (kb. 30x40 cm-es) tepsit vékonyan kikenünk olajjal/vajjal/kacsazsírral. A zabpelyhes-tökös massza felét belesimítjuk, ráhalmozzuk a húsos-paradicsomos ragut, végül befedjük a maradék tökös masszát.

Fóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva kicsit megpirítjuk a tetejét. Ennyi idő alatt az összes hozzávaló megpuhul, szépen összesimulnak az ízek.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva, tejföllel vagy hűs kefírrel tálaljuk.

Másik verzió lehet még, hogy 4-5 dl tejfölt elkeverünk 1 tojással, csepp sóval, borssal, és a fólia levétele után rákenjük a rakottasra, és a tejfölréteg pirulásáig sütjük - ekkor talán már nem szükséges további tejföl vagy kefír.


Ihlet átdolgozva: Nők Lapja Konyha 2012. november


2013. október 4., péntek

Diós-csokoládés mustos keksz



Kaptam egy üveg szőlőlevet. Házi szőlőlevet. Olyat, aminek minden cseppje vérré válik :-) Semmi adalékanyag, semmi színezék, semmi egyéb hozzáadott dolog, csak a tiszta szőlőlé. Őrületes az íze, a színe pedig azt hiszem, önmagáért beszél...

Kortyolgatása közben jutott eszembe Max mustos keksze, hogy ezzel a csodás szőlőlével biztos nagyon finom keksz készülhetne... 

A próbasütés megtörtént, és igen, nagyon finom lett :-) Begyúrtam a kissé átvariált tésztát, ami a szőlőlétől teljesen lila lett, így került bele ellensúlyozásként kakaó is - ez fehér szőlőből készült must/szőlőlé esetén akár el is hagyható!

Süssétek meg bátran, hisz itt a szőlőszezon, de talán valami igazán finom borral is ki lehetne próbálni, sütés közben úgyis elpárolog az alkoholtartalma...





Diós-csokoládés mustos keksz


Hozzávalók kb. 65-70 db falatnyi kekszhez:

  • 1,25-1,5 dl szőlőlé/must/esetleg bor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg olvasztott kókuszzsír (vagy ezek helyett egyszerűen 1,25 dl olaj)
  • 10 dkg zabpehely
  • 35 dkg liszt
  • 6 dkg barna cukor
  • 6 dkg cukor (vagy simán 12 dkg cukor)
  • 1 nagy ek. méz
  • csipet só
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 nagy marék dió durvára vágva
  • 5 dkg étcsokoládé durvára vágva
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 3 cl pálinka (opcionális)




A zabpelyhet késes betétű robotgéppel durvára daráljuk néhány pillanat alatt. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és sima tésztává gyúrjuk. 

A kakaótól keményebbé válik a tészta, a szőlőlé mennyisége ettől függ, először csak 1,25 dl mennyiséget adjunk hozzá, ha nem áll össze, morzsalékos, apránként adagoljuk hozzá a további folyadékot. Jól formázhatónak kell lennie.

Tegyük hűtőbe min. 1 órára, de akár egész éjszakát is eltölthet a hidegen.

A kihűlt tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten újra formázhatóvá lágyulni. Vágjuk 4 egyenlő darabra, melyeket egyesével sodorjunk kb. 4 cm átmérőjű rudakká.

A rudakból éles késsel vágjunk 3-4 mm vastag tallérokat, s egyesével formázzunk tovább sütipecséttel vagy egyszerűen egy vastag falú pohár talpával. Minél vékonyabbra nyomjuk a kekszeket, annál ropogósabb lesz!

180 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg, akkor jó, ha a kekszek alja halvány barna lesz.

Hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó fémdobozba.




2013. október 2., szerda

Almás-vaníliás sütőtök krémleves


Zordan indult az október... Hideg és szürke, esőáztatta - elő a melengető krémlevesekkel!

Gabojszától nyertem ihletet, ő gorgonzolával tálalta a levesét, de ahhoz én még nem vagyok elég bátor, így lett a levesbetét egyszerű camembert - és így is eszméletlen finom volt!

Utólag mélázva a levesen az jutott eszembe, hogyha egy birsalma is beszállna harmadik ízként, mennyire jó lenne már!

Próbáljátok ki :-) Nem is kell más egy randa borongós napra...




Almás-vaníliás sütőtök krémleves


Hozzávalók:


  • 3-4 szelet sült sütőtök (a szeletek kicsik, az ún. sonkatökből készültek)
  • 2 alma
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 nagy ek. méz
  • 1 ek. cukor (illetve ízlés szerint)
  • 1 tk. almás sütemény fűszerkeverék
  • csipet só
  • 1 dl tejszín (opcionális)

  • a tálaláshoz camembert sajt, esetleg pirított diódarabkák!


A sütőtök húsát kanállal kivájjuk a héjából, az almát megmossuk, kockákra vágjuk -hámozni nem szükséges.

Fazékba tesszük őket, felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje (a sütőtök nagyon sűríteni fogja), takaréklángon felforraljuk, s addig főzzük, míg az alma megpuhul, ez mindössze néhány percet vesz igénybe.

Ízesítjük a vaníliával (a vaníliahüvelyt aztán bedughatjuk egy doboz cukorba, vagy tegyük ázni 2 dl vodkába), a mézzel, sóval és a fűszerkeverékkel.

Botmixerrel zúzzuk krémesre, adjuk hozzá a tejszínt, ha szeretnénk, majd állítsuk be tetszésünk szerintire a sűrűségét.

Forrón, a sajtfalatokkal tálaljuk, mely a levesben lágyra olvad...