11. játékforduló, a virtuális fakanál pedig Dinához került - aki Flórát sorsolta ki nekem játszótársul :-)
Ha szétnéztek Flóránál, 1-2 perc után egészen biztos, hogy a brownie-val azonosítjátok csodás édességekben, süteményekben bővelkedő blogját! 22! brownie címkével ellátott receptet találhattok nála, sőt volt egy szédületes brownie-játéka is - rengeteg csokoládés süteménnyel...
Brownie viszont nálam is van, így új, számomra ismeretlen csemege után böngésztem, és rátaláltam a moszkauer-re... Még sosem találkoztunk - ami öreg hiba volt :-)
Még langyos volt, mikor megkóstoltattam Zurammal:
- Hmmmmmm...
- Újabb kör a konyhában: ez isteni...
- Még egy falat: úristen, de finom...
- Hm, megeszek még egyet...
- Ez iszonyat jó...
Ezek után? Próbáljátok ki bátran :-)
Moszkauer
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
- 1,2 dl habtejszín
- 3 dkg liszt
- 1 dkg vaj
- csipet só
Bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
A tejszínt elkeverjük a cukorral és a vajjal, kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, a lisztet és a sót.
Ekkor nekem még rémületesen híg volt a massza, így felcsaptam Mama szakácskönyvét (Édeskönyv - Moszkvai csók), ahol azt írják, hogy főzzük néhány percig kevergetve a tésztát, hogy a liszt besűrítse a masszát - így tettem, és szépen meg is sűrűsödött.
Hagyjuk kicsit hűlni, de nem teljesen hidegre.
Sütőpapírral borított tepsire tegyünk kis halmokat teáskanállal viszonylagos távolságra, mert sülés közben terülni fog!
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kis tallérokat addig, míg a szélük barnulni nem kezd - kb. 8 -10 perc. Kivéve a sütőből még rémületesen sületlennek tűnik, szinte mintha folyékony lenne, bugyborékol, de nem, néhány pillanat, és egyben szépen leválasztható a sütőpapírról!
"Arccal" lefelé tegyük át a korongokat egy másik sütőpapírra vagy vágódeszkára, s mindegyikre tegyünk 1-1 kocka étcsokoládét.
A sütiben lévő hő pont annyira fogja meglágyítani a csokoládét, hogy 1-2 perc elteltével szépen el lehet kenni a kekszek alján pl. egy hagyományos iskolai ecset/kiskanál segítségével - ezzel a taktikával megússzuk a gőz feletti csokoládéolvasztást, bevonást, csurgatást, maszatolást :-)
Hagyjuk a csokoládét teljesen megszilárdulni, majd tegyük a kis kekszeket jól záródó dobozba - csodás lesz rájárni!
Imádós, méghozzá nagyon! Ú, nagyon guszta!! :)
VálaszTörlésUh, imádtuk mi is, villámsebesen fogyott el :-)
TörlésOlyan jókat írsz erről a sütiről, hogy el kell készítenem! :) Külön tetszik a csokimázas technika! :)
VálaszTörlésŐrületes finom...
TörlésA csokizós technikát a kényelem (khm, lustaság...) szülte, este volt már, és nem akartam pepecselni további edényekkel :-) De rém praktikus, megtartom! :-)))
Örülök, hogy ízlett! És nagyon jó ötlet az a csokizós technika, tényleg praktikus:D Megjegyeztem!:)
VálaszTörlés