2013. szeptember 27., péntek

Moszkauer - Blogkóstoló 11.!


11. játékforduló, a virtuális fakanál pedig Dinához került - aki Flórát sorsolta ki nekem játszótársul :-)

Ha szétnéztek Flóránál, 1-2 perc után egészen biztos, hogy a brownie-val azonosítjátok csodás édességekben, süteményekben bővelkedő blogját! 22! brownie címkével ellátott receptet találhattok nála, sőt volt egy szédületes brownie-játéka is - rengeteg csokoládés süteménnyel...

Brownie viszont nálam is van, így új, számomra ismeretlen csemege után böngésztem, és rátaláltam a moszkauer-re... Még sosem találkoztunk - ami öreg hiba volt :-)

Még langyos volt, mikor megkóstoltattam Zurammal:
- Hmmmmmm...
- Újabb kör a konyhában: ez isteni...
- Még egy falat: úristen, de finom...
- Hm, megeszek még egyet...
- Ez iszonyat jó...

Ezek után? Próbáljátok ki bátran :-)




Moszkauer


Hozzávalók kb. 20 darabhoz:


  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 1,2 dl habtejszín 
  • 3 dkg liszt
  • 1 dkg vaj
  • csipet só



Bevonáshoz:

  • 10 dkg étcsokoládé



A tejszínt elkeverjük a cukorral és a vajjal, kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, a lisztet és a sót. 

Ekkor nekem még rémületesen híg volt a massza, így felcsaptam Mama szakácskönyvét (Édeskönyv - Moszkvai csók), ahol azt írják, hogy főzzük néhány percig kevergetve a tésztát, hogy a liszt besűrítse a masszát - így tettem, és szépen meg is sűrűsödött.

Hagyjuk kicsit hűlni, de nem teljesen hidegre.

Sütőpapírral borított tepsire tegyünk kis halmokat teáskanállal viszonylagos távolságra, mert sülés közben terülni fog! 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kis tallérokat addig, míg a szélük barnulni nem kezd - kb. 8 -10 perc. Kivéve a sütőből még rémületesen sületlennek tűnik, szinte mintha folyékony lenne, bugyborékol, de nem, néhány pillanat, és egyben szépen leválasztható a sütőpapírról!

"Arccal" lefelé tegyük át a korongokat egy másik sütőpapírra vagy vágódeszkára, s mindegyikre tegyünk 1-1 kocka étcsokoládét. 

A sütiben lévő hő pont annyira fogja meglágyítani a csokoládét, hogy 1-2 perc elteltével szépen el lehet kenni a kekszek alján pl. egy hagyományos iskolai ecset/kiskanál segítségével - ezzel a taktikával megússzuk a gőz feletti csokoládéolvasztást, bevonást, csurgatást, maszatolást :-)

Hagyjuk a csokoládét teljesen megszilárdulni, majd tegyük a kis kekszeket jól záródó dobozba - csodás lesz rájárni!





5 megjegyzés:

  1. Imádós, méghozzá nagyon! Ú, nagyon guszta!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, imádtuk mi is, villámsebesen fogyott el :-)

      Törlés
  2. Olyan jókat írsz erről a sütiről, hogy el kell készítenem! :) Külön tetszik a csokimázas technika! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őrületes finom...

      A csokizós technikát a kényelem (khm, lustaság...) szülte, este volt már, és nem akartam pepecselni további edényekkel :-) De rém praktikus, megtartom! :-)))

      Törlés
  3. Örülök, hogy ízlett! És nagyon jó ötlet az a csokizós technika, tényleg praktikus:D Megjegyeztem!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.