Régi-régi menzai emlék :-) Emlékszem, nagyon örültünk neki, amikor ez szerepelt az étlapon!
Néhány egyszerű alapanyagból olyan, de olyan finom ebédet varázsolhatunk az asztalra, hogy mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját - én legalábbis nagyon így láttam!
Hentes tokány
Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna felkockázva
- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
- 10-15 dkg húsos kolozsvári szalonna/füstölt sonka csíkokra vágva
- 70 dkg sertéshús (comb, lapocka) ujjnyi vastag csíkokra vágva
- 10-15 dkg csemegeuborka (savanyú) csíkokra vágva
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
A szalonna zsírját takaréklángon kiolvasztjuk. Megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát, majd rádobjuk a húscsíkokat, és fehéredésig nagy lángon kevergetjük.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is pirítsuk 1 percig, hogy savasságát elveszítse. Adjuk hozzá a kolozsvári szalonnát (vagy sonkát), öntsük fel kevés vízzel, és főzzük majdnem teljesen puhára, közben mindig pótoljuk kicsit a vizet alatta.
A főzés vége előtt nem sokkal tegyük hozzá az uborkacsíkokat és a zúzott fokhagymát, borsozzuk.
Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk meg, de figyeljünk: a szalonna (sonka) és az uborka is sós!
Állítsuk be a szaft kívánt sűrűségét, főzzük teljesen készre.
Tetszőleges körettel - nálunk most galuska - tálaljuk.
Hogy ezt mi hogy szeretjük és nagyon rég nem föztem. Remek ötletet adtál hétvégére, köszi:)
VálaszTörlésÉn is jól elfelejtkeztem róla, pedig milyen finom!
TörlésNálunk a menzán nem nagyon adtak ilyen finomságot, milyen kár! :) Nagyon guszta, én is nyalogatnám utána az ujjaimat! :)
VálaszTörlésVasárnapi ebédünk, nagyon finom volt, köszi a receptet! :-)
VálaszTörlésVasárnapi ebéd? Nagyon örülök :-) Köszönöm :-)
TörlésHolnap is :-)
TörlésDe örülök :-))))))))))))
Törlés