2013. augusztus 1., csütörtök

Túrós cukkinifasírt



Biztos, hogy sokaknál terem rémületes mennyiségű tök, patisszon vagy cukkini, s egy idő után csak-csak felmerül a kérdés: mi újdonság készüljön belőle?

Például próbáljátok ki ezt a cukkinifasírtot, nagyon egyszerű, gyors és csodálatosan finom!

Ráadásul számtalan módon fel is használható, lehet belőle mondjuk hús nélküli főzelék feltétje. Kínálhatunk mellé valamilyen fűszerrel ízesített joghurtos/kefíres mártogatóst, vagy zöldségkrémet (a képen zakuszkával!), de szerintem egy vegaburger "húspogácsájaként" is tökéletesen megállja a helyét! 

Hidegen, langyosan vagy azon forrón is szuper!

A recept (pici változtoztatásokkal) Tündér csodálatos konyhájából származik, köszönet érte :-)






Túrós cukkinifasírt


Hozzávalók kb. 12 db tenyérnyi méretű fasírthoz:


  • 50-60 dkg cukkini/főzőtök/patisszon
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2-4 ek (kukorica)liszt
  • só, bors
  • néhány reszelésnyi szerecsendió


  • a forgatáshoz zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj



A cukkinik végét vágjuk le, mossuk meg alaposan, majd reszeljük le - hámozni nem szükséges. Sózzuk be, hagyjuk állni kicsit, majd elképesztően sok levét nyomkodjuk ki/facsarjuk ki, máskülönben rettentően sok lisztet fog felvenni.

Az első adagot patiszonból készítettem, közel sincs olyan sok leve, mint a cukkininek, de ha tökből készítjük, akkor is sózzuk és facsarjuk!

Az így előkészített cukkinit/tököt keverjük össze a hagymákkal, a túróval és a tojásokkal, s adjunk hozzá annyi lisztet, hogy viszonylag lágy, de formázható masszát (függ a túrótól és a tojások nagyságától is!) kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, s tegyük félre pihenni kb. 30 percre.

Pihentetés után két nedves tenyerünk között formáljunk a masszából lapos kis fasírtokat/korongokat, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd viszonylag bő olajban, közepes energián süssük aranyszínűre őket, oldalanként kb. 2-3 perc alatt.

Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívhassa, és kínáljuk tetszés szerinti felhasználásban.

Egészen biztos, hogy sokszor terítékre fog kerülni :-)





3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon fincsi lehet. Biztosan fokhagymás joghurtos mártogatóssal enném. Mennyi túrót használtál hozzá?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem mostanában sokan vadásszuk az újabb cukkinis recepteket, nálam is pihen a kamrában kettő sorsára várva! :) Fincsi lehet a pogácsa, kipróbálós lesz! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet, igazán finom lett! Örülök hogy újabb verziót találtam a cukkinik elkészítésére!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.