2013. augusztus 28., szerda

Töltött paprika



Elvégre szezonja van mind a paradicsomnak, mind a paprikának :-)

Többféleképpen szoktam elkészíteni: van, hogy külön főzök egyszerű, édeskés paradicsomszószt (mintha betűtésztás paradicsomleves lenne), és külön fazékban főnek ki a gombócok - paprika nélkül, s van, hogy egy fazékban készül el minden sok-sok zöld fűszerrel.

Most együtt főtt készre mártás és gombóc, no meg a paprikák, s rántás sem került bele. 

Könnyű lett, fűszeres, nagyon finom!

 



Töltött paprika


Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 1 kicsi fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 liter (házi) paradicsomlé (nem a sűrítmény!!)
  • 3-4 közepes méretű, friss paradicsom
  • só, bors
  • kevés cukor
  • oregánó és bazsalikom, ha van friss, annál jobb, de szárítottal is remek


A húsgombóchoz:

  • 70 dkg darált hús
  • 1 dl rizs, nyersen kimérve, megmosva, lecsepegtetve
  • 1 picike fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • 1 tojás
  • ízlés szerinti mennyiségű TV paprika megmosva, kicsumázva


A paradicsomokat megmossuk, alját keresztirányban óvatosan bevágjuk, és lobogva forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd hideg vízbe tesszük. Héja így könnyedén eltávolítható. Az így előkészített paradicsomokat apró kockákra vágjuk.

A szósz hozzávalóit a paradicsomkockákkal együtt egyszerűen összekeverjük egy fazékban. Nem pároltam meg előtte a hagymákat, hogy ne domináljon nagyon az ízük, hanem csak megfőttek a paradicsomlében.

A darált húst a gombócokhoz összekeverjük a rizzsel, a fűszerekkel és a tojással. A massza viszonylag lágy lesz, de nem fog szétfőni :-)

Tetszés szerinti mennyiséget paprikába töltünk nem túl szorosan, mert fővés közben dagadni fog, a maradék darált húsból gombócokat formálunk.

A forrásban lévő paradicsomszószba csúsztatjuk a megtöltött paprikákat és a gombócokat, és fedő alatt, takaréklángon készre főzzük kb. 40 perc alatt.

Kóstoljuk meg a szószt, ha kell, korrigáljuk az ízét fűszerekkel. Ha nagyon híg lenne, 1 evőkanálnyi keményítőt keverjünk simára kevés hideg vízzel, keverjük a mártáshoz és forraljuk ki.

Sós vízben főtt burgonyával körítve, forrón tálaljuk, jusson minden tányérba paprika, húsgombóc és mártás is :-)





2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.