Elvégre szezonja van mind a paradicsomnak, mind a paprikának :-)
Többféleképpen szoktam elkészíteni: van, hogy külön főzök egyszerű, édeskés paradicsomszószt (mintha betűtésztás paradicsomleves lenne), és külön fazékban főnek ki a gombócok - paprika nélkül, s van, hogy egy fazékban készül el minden sok-sok zöld fűszerrel.
Most együtt főtt készre mártás és gombóc, no meg a paprikák, s rántás sem került bele.
Könnyű lett, fűszeres, nagyon finom!
Töltött paprika
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 1 kicsi fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 liter (házi) paradicsomlé (nem a sűrítmény!!)
- 3-4 közepes méretű, friss paradicsom
- só, bors
- kevés cukor
- oregánó és bazsalikom, ha van friss, annál jobb, de szárítottal is remek
A húsgombóchoz:
- 70 dkg darált hús
- 1 dl rizs, nyersen kimérve, megmosva, lecsepegtetve
- 1 picike fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
- őrölt kömény
- 1 tojás
- ízlés szerinti mennyiségű TV paprika megmosva, kicsumázva
A paradicsomokat megmossuk, alját keresztirányban óvatosan bevágjuk, és lobogva forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd hideg vízbe tesszük. Héja így könnyedén eltávolítható. Az így előkészített paradicsomokat apró kockákra vágjuk.
A szósz hozzávalóit a paradicsomkockákkal együtt egyszerűen összekeverjük egy fazékban. Nem pároltam meg előtte a hagymákat, hogy ne domináljon nagyon az ízük, hanem csak megfőttek a paradicsomlében.
A darált húst a gombócokhoz összekeverjük a rizzsel, a fűszerekkel és a tojással. A massza viszonylag lágy lesz, de nem fog szétfőni :-)
Tetszés szerinti mennyiséget paprikába töltünk nem túl szorosan, mert fővés közben dagadni fog, a maradék darált húsból gombócokat formálunk.
A forrásban lévő paradicsomszószba csúsztatjuk a megtöltött paprikákat és a gombócokat, és fedő alatt, takaréklángon készre főzzük kb. 40 perc alatt.
Kóstoljuk meg a szószt, ha kell, korrigáljuk az ízét fűszerekkel. Ha nagyon híg lenne, 1 evőkanálnyi keményítőt keverjünk simára kevés hideg vízzel, keverjük a mártáshoz és forraljuk ki.
Sós vízben főtt burgonyával körítve, forrón tálaljuk, jusson minden tányérba paprika, húsgombóc és mártás is :-)
Sós vízben főtt burgonyával szeretjük mi is, nagyon guszta nálad! :)
VálaszTörlésImádom!
VálaszTörlés