"Nyár van, olvad a málna a szájban..." - nagyon szeretem ezt a számot.
Úgy esett, hogy amikor kaptam egy doboz harmatosan friss málnát, épp sütemény készült, és csak úgy önmagában felfalni nem akarózott. Fagyasztóba tettem, mint egy drága kincset :-)
Mígnem a hőség és BonbonMánia meseszép fotója a málnafagyijáról eldöntötte a málna sorsát. Az eperfagylalt mintájára készült, de még annál is egyszerűbben, csak villával kavargattam át a málnás krémet, hogy a szemek viszonylag épségben maradjanak.
Természetesen így messze nem volt olyan krémes, mintha botmixerrel keverem át 4-5 alkalommal, és pláne nem olyan, mintha fagylaltgép készítette volna.
De az íze... Uramisten...
Az igazi, hamisítatlan nyár :-)
Málnafagylalt
Hozzávalók:
- 30-40 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
- 20 dkg zsíros tejföl
- 2 dl tejszín (állati eredetű, 30%-os)
- 1-2 ek. (barna) cukor - ízlés szerint
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 csipet só
A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a cukorral, a vaníliával, sóval, hozzáadjuk a málnát - ha fagyos, mehet fagyottan.
Műanyag, zárható dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. 1-2 óra múlva elkezd szilárdulni, innentől kezdve 30-40 percenként egy villával kevergessük át, míg eléri a megfelelő állagot.
Másik verzió: villával való kevergetés helyett nyugodtan lazítsuk botmixerrel, ekkor a málnaszemek ugyan teljesen eltűnnek a masszában, de az ízén ez mit sem változtat - legfeljebb fogyasztáshoz tegyünk félre néhány ép szemet!
Harmadik verzió: aki esetleg ódzkodik a málnamagoktól, a friss/fagyasztott gyümölcsöt turmixolja le és szitán passzírozza át, és ezzel a magtalanított málnavelővel keverje el a tejszínes alapot. A kevergetés itt is mehet mind villával, de ez esetben talán célszerűbb a botmixer használata.
És milyen gyönyörűségesen tálaltad! :) Kéééérek! :)
VálaszTörlésHű, Viki! A szép fotókat látva most nagyon ráóhajtottam a málnafagyira!
VálaszTörlésDe biztos finom lesz más gyümölccsel is.