Tartalmas, ízes, fűszeres krumplileves némi sárgarépával - amit szenzációsan feldob a ropogósra sütött, kvázi levesbetétként funkcionáló csirkemáj és kolbász!
Egy szelet kenyérrel akár önmagában is megállja a helyét, de ha van kedvünk és energiánk, süssünk utána néhány sárgabarack lekvárral megkent palacsintát :-)
Az ihletet hozzá Gesztenye adta, köszönöm szépen!
Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal
Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 kg krumpli kockára vágva
- 1- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3-4 közepes répa felkarikázva
- 1 ek. friss majoranna finomra vágva (ha nincs, mehet szárított is)
- só, bors
- 10 dkg (házi) kolbász, vékonyra karikázva
- 30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
- 2 ek (kukorica)liszt
- a máj sütéséhez olaj
A szalonnát felkockázzuk, takaréklángon kiolvasztjuk a zsírját, majd megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rádobjuk a krumplit, a répát, a zúzott fokhagymát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.
A főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a majorannát, hogy a főzés során aromája el ne illanjon túlságosan.
A kolbászkarikákat száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, félretesszük.
A májat megmossuk, az oda nem illő részeket levágjuk, nagyobb falatokra/csíkokra vágjuk, papírtörlőn leszárítjuk. A lisztet elkeverjük sóval, borssal, megforgatjuk benne a májat. Az olajat felhevítjük, ropogósra sütjük benne a májdarabokat. Vigyázzunk, alattomosan nagyokat prüszköl, érdemes ún. cseppfogó/fröccsenésgátló szitát használni!
A levesből tálba merünk néhány merőkanálnyit répával, krumplival együtt, botmixerrel pépesre zúzzuk, ez lesz a sűrítőanyag. Az így kapott krémet visszacsurgatjuk a levesbe, átforraljuk.
Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal, majorannával.
A forró levest a kolbászkarikákkal és a ropogós csirkemájjal tálaljuk.
Köszi, szerintem ez lesz a hétvégi levesünk! :) Isteni finom lehet, és a fiúknak sem lehet egy szava sem a kolbi és a máj okán! :)
VálaszTörlés