2013. augusztus 15., csütörtök

Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal



Tartalmas, ízes, fűszeres krumplileves némi sárgarépával - amit szenzációsan feldob a ropogósra sütött, kvázi levesbetétként funkcionáló csirkemáj és kolbász!

Egy szelet kenyérrel akár önmagában is megállja a helyét, de ha van kedvünk és energiánk, süssünk utána néhány sárgabarack lekvárral megkent palacsintát :-)

Az ihletet hozzá Gesztenye adta, köszönöm szépen!




Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal


Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg krumpli kockára vágva
  • 1- 2 fej vöröshagyma finomra vágva 
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3-4 közepes répa felkarikázva
  • 1 ek. friss majoranna finomra vágva (ha nincs, mehet szárított is)
  • só, bors
  • 10 dkg (házi) kolbász, vékonyra karikázva
  • 30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 2 ek (kukorica)liszt
  • a máj sütéséhez olaj


A szalonnát felkockázzuk, takaréklángon kiolvasztjuk a zsírját, majd megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rádobjuk a krumplit, a répát, a zúzott fokhagymát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.

A főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a majorannát, hogy a főzés során aromája el ne illanjon túlságosan.

A kolbászkarikákat száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, félretesszük.

A májat megmossuk, az oda nem illő részeket levágjuk, nagyobb falatokra/csíkokra vágjuk, papírtörlőn leszárítjuk. A lisztet elkeverjük sóval, borssal, megforgatjuk benne a májat. Az olajat felhevítjük, ropogósra sütjük benne a májdarabokat. Vigyázzunk, alattomosan nagyokat prüszköl, érdemes ún. cseppfogó/fröccsenésgátló szitát használni!

A levesből tálba merünk néhány merőkanálnyit répával, krumplival együtt, botmixerrel pépesre zúzzuk, ez lesz a sűrítőanyag. Az így kapott krémet visszacsurgatjuk a levesbe, átforraljuk. 

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal, majorannával.

A forró levest a kolbászkarikákkal és a ropogós csirkemájjal tálaljuk.






1 megjegyzés:

  1. Köszi, szerintem ez lesz a hétvégi levesünk! :) Isteni finom lehet, és a fiúknak sem lehet egy szava sem a kolbi és a máj okán! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.