2013. augusztus 30., péntek

Fetás-bazsalikomos tökfőzelék fűszeres oldalassal



Egy tökfőzelék, mely olyan jól sikerült, hogy a teljes tányérnyi mennyiség elkanalazása után repetázásra is sor került - hát ilyet sem láttam még!

A semleges ízű tök abszolút kedvünk szerint ízesíthető, nyugodtan rugaszkodjunk el a hagyományos kapros változattól!

Igazán jó szívvel ajánlom :-)




Fetás-bazsalikomos tökfőzelék fűszeres oldalassal


Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagyobb, de zsenge főzőtök/2 kisebb példány (tisztítva kb. 1 kg) szálasra reszelve
  • 10 dkg feta
  • 2-3 dl tejföl
  • 8-10 levél friss bazsalikom (szárítottal is mehet!)
  • só, bors


Az oldalashoz:

  • 2 kg oldalas - úgysem csak a főzelékhez fog fogyni belőle :-)
  • 2 fej vöröshagyma cikkekre vágva
  • 1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
  • 4-5 ág kakukkfű
  • 3-4 ágacska rozmaring
  • só, bors
  • 1 dl fehérbor (opcionális)


A vöröshagymát és a fokhagymát megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a lereszelt tököt, megsózzuk (óvatosan a feta miatt!), s addig főzzük, míg kiengedett rengeteg leve szinte teljesen el nem párolog.

Ekkor kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyi mennyiséget, s botmixerrel sima krémmé zúzzuk. Összekeverjük a tejföllel, s visszacsurgatjuk a főzelékalapba.

Belemorzsoljuk a fetát, hozzáadjuk a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket, óvatosan átkeverjük, hogy a feta ne nagyon törjön össze, s egyet forralunk rajta.

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük sóval és egy csöpp kis borssal.


Az oldalast megmossuk, a csontok mentén éles késsel tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk. Besózzuk és meghintjük borssal, tepsibe fektetjük.

A húsok köré rendezzük a hagymacikkeket és a fokhagymagerezdeket, valamint a zöld fűszereket. Aláöntjük a bort és még 1 dl vizet (ha elhagyjuk a bort, 2 dl vizet öntsünk), fóliával szorosan lezárjuk a tepsit, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt teljesen puhára pároljuk.

A fóliát eltávolítása után további 15-20 perc alatt pirosra sütjük a húsdarabokat.

A tökfőzelék mellé kínáljuk, de másnap, hidegen is nagyon finom!





2 megjegyzés:

  1. Én szeretem minden formában, így is szeretném az biztos:)

    VálaszTörlés
  2. A fetás cukkinifőzelékedből okulva isteni finom lehet ez a tökfőzelék is, főleg ilyen fincsi husival turbózva! :) Én is repetáztam volna! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.