2013. augusztus 30., péntek

Fetás-bazsalikomos tökfőzelék fűszeres oldalassal



Egy tökfőzelék, mely olyan jól sikerült, hogy a teljes tányérnyi mennyiség elkanalazása után repetázásra is sor került - hát ilyet sem láttam még!

A semleges ízű tök abszolút kedvünk szerint ízesíthető, nyugodtan rugaszkodjunk el a hagyományos kapros változattól!

Igazán jó szívvel ajánlom :-)




Fetás-bazsalikomos tökfőzelék fűszeres oldalassal


Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagyobb, de zsenge főzőtök/2 kisebb példány (tisztítva kb. 1 kg) szálasra reszelve
  • 10 dkg feta
  • 2-3 dl tejföl
  • 8-10 levél friss bazsalikom (szárítottal is mehet!)
  • só, bors


Az oldalashoz:

  • 2 kg oldalas - úgysem csak a főzelékhez fog fogyni belőle :-)
  • 2 fej vöröshagyma cikkekre vágva
  • 1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
  • 4-5 ág kakukkfű
  • 3-4 ágacska rozmaring
  • só, bors
  • 1 dl fehérbor (opcionális)


A vöröshagymát és a fokhagymát megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a lereszelt tököt, megsózzuk (óvatosan a feta miatt!), s addig főzzük, míg kiengedett rengeteg leve szinte teljesen el nem párolog.

Ekkor kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyi mennyiséget, s botmixerrel sima krémmé zúzzuk. Összekeverjük a tejföllel, s visszacsurgatjuk a főzelékalapba.

Belemorzsoljuk a fetát, hozzáadjuk a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket, óvatosan átkeverjük, hogy a feta ne nagyon törjön össze, s egyet forralunk rajta.

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük sóval és egy csöpp kis borssal.


Az oldalast megmossuk, a csontok mentén éles késsel tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk. Besózzuk és meghintjük borssal, tepsibe fektetjük.

A húsok köré rendezzük a hagymacikkeket és a fokhagymagerezdeket, valamint a zöld fűszereket. Aláöntjük a bort és még 1 dl vizet (ha elhagyjuk a bort, 2 dl vizet öntsünk), fóliával szorosan lezárjuk a tepsit, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt teljesen puhára pároljuk.

A fóliát eltávolítása után további 15-20 perc alatt pirosra sütjük a húsdarabokat.

A tökfőzelék mellé kínáljuk, de másnap, hidegen is nagyon finom!





2013. augusztus 28., szerda

Töltött paprika



Elvégre szezonja van mind a paradicsomnak, mind a paprikának :-)

Többféleképpen szoktam elkészíteni: van, hogy külön főzök egyszerű, édeskés paradicsomszószt (mintha betűtésztás paradicsomleves lenne), és külön fazékban főnek ki a gombócok - paprika nélkül, s van, hogy egy fazékban készül el minden sok-sok zöld fűszerrel.

Most együtt főtt készre mártás és gombóc, no meg a paprikák, s rántás sem került bele. 

Könnyű lett, fűszeres, nagyon finom!

 



Töltött paprika


Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 1 kicsi fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 liter (házi) paradicsomlé (nem a sűrítmény!!)
  • 3-4 közepes méretű, friss paradicsom
  • só, bors
  • kevés cukor
  • oregánó és bazsalikom, ha van friss, annál jobb, de szárítottal is remek


A húsgombóchoz:

  • 70 dkg darált hús
  • 1 dl rizs, nyersen kimérve, megmosva, lecsepegtetve
  • 1 picike fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • 1 tojás
  • ízlés szerinti mennyiségű TV paprika megmosva, kicsumázva


A paradicsomokat megmossuk, alját keresztirányban óvatosan bevágjuk, és lobogva forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd hideg vízbe tesszük. Héja így könnyedén eltávolítható. Az így előkészített paradicsomokat apró kockákra vágjuk.

A szósz hozzávalóit a paradicsomkockákkal együtt egyszerűen összekeverjük egy fazékban. Nem pároltam meg előtte a hagymákat, hogy ne domináljon nagyon az ízük, hanem csak megfőttek a paradicsomlében.

A darált húst a gombócokhoz összekeverjük a rizzsel, a fűszerekkel és a tojással. A massza viszonylag lágy lesz, de nem fog szétfőni :-)

Tetszés szerinti mennyiséget paprikába töltünk nem túl szorosan, mert fővés közben dagadni fog, a maradék darált húsból gombócokat formálunk.

A forrásban lévő paradicsomszószba csúsztatjuk a megtöltött paprikákat és a gombócokat, és fedő alatt, takaréklángon készre főzzük kb. 40 perc alatt.

Kóstoljuk meg a szószt, ha kell, korrigáljuk az ízét fűszerekkel. Ha nagyon híg lenne, 1 evőkanálnyi keményítőt keverjünk simára kevés hideg vízzel, keverjük a mártáshoz és forraljuk ki.

Sós vízben főtt burgonyával körítve, forrón tálaljuk, jusson minden tányérba paprika, húsgombóc és mártás is :-)





2013. augusztus 25., vasárnap

Baracklekváros szelet



Egyszerű, nagyon finom, illatos sütemény, szerényke külseje senkit ne tévesszen meg :-) 

Gyakorlatilag a szilvalekváros torta kistestvére - tortaforma helyett tepsiben sütve, s csokoládé híján baracklekvárral megcsorgatva.

Egy tál "összekoszolásával" pár perc alatt összeállítható - ebéd után desszertként még simán elkészülhet!





Baracklekváros szelet


Hozzávalók:


  •     5 ek (házi) sárgabarack lekvár
  •     3 tojás
  •     15 dkg cukor
  •     1 tk. vaníliakivonat/1cs. vaníliás cukor
  •     1 mk. őrölt fahéj
  •     8 dkg vaj
  •     20 dkg liszt
  •     1 cs. sütőpor
  •     csipet só
A tetejére:

  •     4-5 ek. sárgabarack lekvár


A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, minden egyes tojás után keverjük egyneművé a tésztát.

Belekeverjük a lekvárt, a vaníliát, a fahéjat, a sót, végül a sütőporral elkevert lisztet is. Ovális habverővel csomómentesre dolgozzuk, viszonylag sűrű masszát fogunk kapni.

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a lekváros tésztát. Tetejét még nyersen megcsurgatjuk baracklekvárral, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!).

Azt gondolom, az önmagában is remek sütemény tovább turbózható, ha keverünk a tésztájába némi durvára vágott étcsokoládét és/vagy diót is!





2013. augusztus 23., péntek

Krumplis lángos


Véletlen - és egy adag maradék krumplipüré - szülte lángos, de nagyon jól sikerült :-)

Sőt, igazság szerint ezt vittem volna a VKF! 58. fordulójára is, mint tipikus strandkaja, de még a meghosszabbított határidőből is kicsúsztam...

A lángos viszont remek, ha nálatok is marad ki krumplipüré, nosza próbáljátok ki!




Krumplis lángos

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 30 dkg maradék krumplipüré ("végszükség" esetén főtt krumpli)
  • kb. 30 dkg liszt (a krumplipüré lágyságától függ)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 0,5 dl olaj + bő olaj a sütéshez

A vizet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A krumplipürét összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a sót, összegyúrjuk. Nagyban függ a püré milyenségétől, hogy mennyi liszt fog kelleni, de viszonylag lágy, szinte ragadós tésztát kell kapjunk, hogy könnyű legyen a végén a lángos!

Hagyjuk kelni langyos helyen 30 percig.

Pihentetés után locsoljuk körbe a tésztát a 0,5 dl olajjal, és az ujjainkkal nyomkodjuk alá, emeljük fel a tésztát, s pihentessük 5 percig - ezt a trükköt Nyammm-tól tanultam :-)

Az olajos tésztát már könnyű lesz adagolni: kézzel vagy késsel vágjuk 6-8 egyforma darabra, formáljunk belőle gombócokat, és megint hagyjuk 5 percet kelni.

Forrósítsunk egy serpenyőben bő, legalább kétujjnyi olajat. A tésztagombócokat gyors mozdulatokkal két kézzel húzzuk szét óvatosan - lágy a tészta, de így lesz jó!, és tegyük a forró olajba, egyszerre csak egyet.

Süssük mindkét oldalát aranybarnára, de vigyázzunk, nehogy a külseje szép színű legyen, a belseje pedig nyers-nyúlós! Érdemes az elsőt "beáldozni", akár kisebb darabbal, és kitapasztalni az olaj hőfokát.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, és azon forrón, tetszőleges feltéttel kínáljuk - nálunk most  a klasszikus tejföl és sajt :-)


2013. augusztus 21., szerda

Rakott lecsós karaj




Ha netán maradna a lecsóból, vagy már eluntuk enni - álcázzuk egy teljesen új ételnek :-)

Olyasmi, mint a rakott krumpli, legalábbis logikailag: alul hirtelen kérgesre sütött hússzeletek, átvonva a fűszeres lecsóval, és előfőzött krumplival és jó sok tejföllel beborítva.

Garantáltan szeretni fogják azok is, akik alapjában nem igazán rajonganak a lecsóért - ez a tapasztalat!




Rakott lecsós karaj


Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vagy 6 kisebb szelet (csontos) karaj
  • fél adag kolbászos-tojásos lecsó
  • 60 dkg héjában főtt krumpli
  • 4-5 dl tejföl
  • só, bors


A karajszeleteket lemossuk, leszárítjuk, sóval, borssal ízesítjük, és kevés, nagyon forró olajon hirtelen átsütjük, épp csak egy kis színt kapjon.

Tepsibe tesszük a hússzeleteket, bőséges adag lecsót halmozunk minden egyes szeletre, majd mintha rakott krumpli volna, szépen lefedjük a karikákra vágott krumplival.

Gyengén megsózzuk, a tetejét jó vastagon megkenjük tejföllel, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a rakottas teteje kissé megbarnul.



Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. július-augusztus


2013. augusztus 19., hétfő

Lecsó



Ahány ház, annyi lecsó - alapvetően így gondolom :-)

Nincsenek kőbe vésett szabályok, ezt aztán mindenki a saját szája ízéhez tudja igazítani. Nálunk a kolbászos-tojásos változat a nyerő, són kívül semmi más fűszer nem kerül bele, ha viszont elkalandoznánk a megszokott ízektől, jó szívvel ajánlom a bolgárok mismás nevű "lecsóját" sós sajttal, ami egyszerűen szenzációs :-)



Lecsó


Hozzávalók - egy hatalmas adaghoz:



  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg vöröshagyma vékonyra karikázva
  • 1,2-1,5 kg paprika felkarikázva
  • 0,8-1 kg paradicsom cikkekre vágva
  • 20 dkg (házi) kolbász karikákra vágva
  • 5-6 tojás



A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját takaréklángon kiolvasztjuk. Üvegesre pároljuk a keletkezett zsíron a vöröshagymát, majd rádobjuk a rémületes mennyiségű paprikakarikákat is. Megsózzuk, hogy minél hamarabb összeessen, kb. felére fog zsugorodni!

Ha a paprika már kissé összeesett, rádobjuk a paradicsomot is, erős tűzön kevergetve átforraljuk. A paradicsom meghökkentően sok levet fog ereszteni, s mire a lé jelentős része elpárolog, a lecsó el is készül. Sóval ízesítjük.

Igen, ez a fajta lecsó még véletlenül sem ress, ropogós, a paprika és a paradicsom is szétfő benne - világéletemben ilyen volt nálunk a lecsó :-)

Hozzáadjuk a kolbászkarikákat, és az elhabart tojásokat, s kevergetjük addig, míg a tojás meg nem szilárdul benne.

Friss, puha kenyérrel tálaljuk, mellyel kiválóan ki lehet tunkolni a szaftját :-)





2013. augusztus 15., csütörtök

Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal



Tartalmas, ízes, fűszeres krumplileves némi sárgarépával - amit szenzációsan feldob a ropogósra sütött, kvázi levesbetétként funkcionáló csirkemáj és kolbász!

Egy szelet kenyérrel akár önmagában is megállja a helyét, de ha van kedvünk és energiánk, süssünk utána néhány sárgabarack lekvárral megkent palacsintát :-)

Az ihletet hozzá Gesztenye adta, köszönöm szépen!




Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal


Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg krumpli kockára vágva
  • 1- 2 fej vöröshagyma finomra vágva 
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3-4 közepes répa felkarikázva
  • 1 ek. friss majoranna finomra vágva (ha nincs, mehet szárított is)
  • só, bors
  • 10 dkg (házi) kolbász, vékonyra karikázva
  • 30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 2 ek (kukorica)liszt
  • a máj sütéséhez olaj


A szalonnát felkockázzuk, takaréklángon kiolvasztjuk a zsírját, majd megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rádobjuk a krumplit, a répát, a zúzott fokhagymát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.

A főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a majorannát, hogy a főzés során aromája el ne illanjon túlságosan.

A kolbászkarikákat száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, félretesszük.

A májat megmossuk, az oda nem illő részeket levágjuk, nagyobb falatokra/csíkokra vágjuk, papírtörlőn leszárítjuk. A lisztet elkeverjük sóval, borssal, megforgatjuk benne a májat. Az olajat felhevítjük, ropogósra sütjük benne a májdarabokat. Vigyázzunk, alattomosan nagyokat prüszköl, érdemes ún. cseppfogó/fröccsenésgátló szitát használni!

A levesből tálba merünk néhány merőkanálnyit répával, krumplival együtt, botmixerrel pépesre zúzzuk, ez lesz a sűrítőanyag. Az így kapott krémet visszacsurgatjuk a levesbe, átforraljuk. 

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal, majorannával.

A forró levest a kolbászkarikákkal és a ropogós csirkemájjal tálaljuk.






2013. augusztus 13., kedd

Programajánló - Nemzeti Bormustra augusztus 20-án!







Bővebb infó a rendezvény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/NemzetiBormustra

Jó szórakozást!


2013. augusztus 9., péntek

Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárral - Blogkóstoló 10!


Már 10. fordulójához érkezett a játék, ezúttal Kisildi a háziasszony, és Jankát kaptam játszótársul :-)

Érdemes nála böngészni, sok-sok lélegzetelállító süteményt, vagány húsételeket és csábító fotókat találtok a blogján!

Hosszas töprengés után egy pofonegyszerűen összeállítható kevert süteményt választottam - igen jó döntés volt! 

Nagyon érdekes: egyszerre hasonlít az íze a stíriai metéltre, a vargabélesre és a császármorzsára, mindez egy falatba sűrítve - nekünk nagyon ízlett!

Azt hiszem, ez lesz az a sütemény, amit majd ősz végén/télen is előveszek, és istenkirályság lesz mézeskalács- vagy almás fűszerkeverékkel, narancshéjjal, csokoládéval...







Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárral


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:


  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 alma (vagy 3-4 mini nyári alma)
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mandula (nálam dió) - durvára vágva
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl tej
  • csipet só

  • 3-4 ek. (házi) sárgabarack lekvár


A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, belekeverjük a tejfölt, a túrót, a tejet, csipet sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a túrós-tojásos keverékhez adjuk, ovális habverővel simára keverjük.

Végül beleforgatjuk a meghámozott, falatnyi kockákra vágott almát és a durvára vágott diót.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük az alját vajjal és meghintjük pici liszttel), belesimítjuk a tésztát. 

A tetejére baracklekvár csíkokat csurgatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!!).

Kockákra vágva, esetleg némi plusz baracklekvárral tálaljuk.






2013. augusztus 6., kedd

Málnafagylalt



"Nyár van, olvad a málna a szájban..." - nagyon szeretem ezt a számot.

Úgy esett, hogy amikor kaptam egy doboz harmatosan friss málnát, épp sütemény készült, és csak úgy önmagában felfalni nem akarózott. Fagyasztóba tettem, mint egy drága kincset :-)

Mígnem a hőség és BonbonMánia meseszép fotója a málnafagyijáról eldöntötte a málna sorsát. Az eperfagylalt mintájára készült, de még annál is egyszerűbben, csak villával kavargattam át a málnás krémet, hogy a szemek viszonylag épségben maradjanak. 

Természetesen így messze nem volt olyan krémes, mintha botmixerrel keverem át 4-5 alkalommal, és pláne nem olyan, mintha fagylaltgép készítette volna. 

De az íze... Uramisten... 

Az igazi, hamisítatlan nyár :-)




Málnafagylalt


Hozzávalók:


  • 30-40 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
  • 20 dkg zsíros tejföl
  • 2 dl tejszín (állati eredetű, 30%-os)
  • 1-2 ek. (barna) cukor - ízlés szerint
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet só


A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a cukorral, a vaníliával, sóval, hozzáadjuk a málnát - ha fagyos, mehet fagyottan.

Műanyag, zárható dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. 1-2 óra múlva elkezd szilárdulni, innentől kezdve 30-40 percenként egy villával kevergessük át, míg eléri a megfelelő állagot.

Másik verzió: villával való kevergetés helyett nyugodtan lazítsuk botmixerrel, ekkor a málnaszemek ugyan teljesen eltűnnek a masszában, de az ízén ez mit sem változtat - legfeljebb fogyasztáshoz tegyünk félre néhány ép szemet!

Harmadik verzió: aki esetleg ódzkodik a málnamagoktól, a friss/fagyasztott gyümölcsöt turmixolja le és szitán passzírozza át, és ezzel a magtalanított málnavelővel keverje el a tejszínes alapot. A kevergetés itt is mehet mind villával, de ez esetben talán célszerűbb a botmixer használata.






2013. augusztus 1., csütörtök

Túrós cukkinifasírt



Biztos, hogy sokaknál terem rémületes mennyiségű tök, patisszon vagy cukkini, s egy idő után csak-csak felmerül a kérdés: mi újdonság készüljön belőle?

Például próbáljátok ki ezt a cukkinifasírtot, nagyon egyszerű, gyors és csodálatosan finom!

Ráadásul számtalan módon fel is használható, lehet belőle mondjuk hús nélküli főzelék feltétje. Kínálhatunk mellé valamilyen fűszerrel ízesített joghurtos/kefíres mártogatóst, vagy zöldségkrémet (a képen zakuszkával!), de szerintem egy vegaburger "húspogácsájaként" is tökéletesen megállja a helyét! 

Hidegen, langyosan vagy azon forrón is szuper!

A recept (pici változtoztatásokkal) Tündér csodálatos konyhájából származik, köszönet érte :-)






Túrós cukkinifasírt


Hozzávalók kb. 12 db tenyérnyi méretű fasírthoz:


  • 50-60 dkg cukkini/főzőtök/patisszon
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2-4 ek (kukorica)liszt
  • só, bors
  • néhány reszelésnyi szerecsendió


  • a forgatáshoz zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj



A cukkinik végét vágjuk le, mossuk meg alaposan, majd reszeljük le - hámozni nem szükséges. Sózzuk be, hagyjuk állni kicsit, majd elképesztően sok levét nyomkodjuk ki/facsarjuk ki, máskülönben rettentően sok lisztet fog felvenni.

Az első adagot patiszonból készítettem, közel sincs olyan sok leve, mint a cukkininek, de ha tökből készítjük, akkor is sózzuk és facsarjuk!

Az így előkészített cukkinit/tököt keverjük össze a hagymákkal, a túróval és a tojásokkal, s adjunk hozzá annyi lisztet, hogy viszonylag lágy, de formázható masszát (függ a túrótól és a tojások nagyságától is!) kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, s tegyük félre pihenni kb. 30 percre.

Pihentetés után két nedves tenyerünk között formáljunk a masszából lapos kis fasírtokat/korongokat, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd viszonylag bő olajban, közepes energián süssük aranyszínűre őket, oldalanként kb. 2-3 perc alatt.

Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívhassa, és kínáljuk tetszés szerinti felhasználásban.

Egészen biztos, hogy sokszor terítékre fog kerülni :-)