Egy tökfőzelék, mely olyan jól sikerült, hogy a teljes tányérnyi mennyiség elkanalazása után repetázásra is sor került - hát ilyet sem láttam még!
A semleges ízű tök abszolút kedvünk szerint ízesíthető, nyugodtan rugaszkodjunk el a hagyományos kapros változattól!
Igazán jó szívvel ajánlom :-)
Fetás-bazsalikomos tökfőzelék fűszeres oldalassal
Hozzávalók:
A főzelékhez:
- 2 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagyobb, de zsenge főzőtök/2 kisebb példány (tisztítva kb. 1 kg) szálasra reszelve
- 10 dkg feta
- 2-3 dl tejföl
- 8-10 levél friss bazsalikom (szárítottal is mehet!)
- só, bors
Az oldalashoz:
- 2 kg oldalas - úgysem csak a főzelékhez fog fogyni belőle :-)
- 2 fej vöröshagyma cikkekre vágva
- 1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
- 4-5 ág kakukkfű
- 3-4 ágacska rozmaring
- só, bors
- 1 dl fehérbor (opcionális)
A vöröshagymát és a fokhagymát megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a lereszelt tököt, megsózzuk (óvatosan a feta miatt!), s addig főzzük, míg kiengedett rengeteg leve szinte teljesen el nem párolog.
Ekkor kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyi mennyiséget, s botmixerrel sima krémmé zúzzuk. Összekeverjük a tejföllel, s visszacsurgatjuk a főzelékalapba.
Belemorzsoljuk a fetát, hozzáadjuk a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket, óvatosan átkeverjük, hogy a feta ne nagyon törjön össze, s egyet forralunk rajta.
Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük sóval és egy csöpp kis borssal.
Az oldalast megmossuk, a csontok mentén éles késsel tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk. Besózzuk és meghintjük borssal, tepsibe fektetjük.
A húsok köré rendezzük a hagymacikkeket és a fokhagymagerezdeket, valamint a zöld fűszereket. Aláöntjük a bort és még 1 dl vizet (ha elhagyjuk a bort, 2 dl vizet öntsünk), fóliával szorosan lezárjuk a tepsit, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt teljesen puhára pároljuk.
A fóliát eltávolítása után további 15-20 perc alatt pirosra sütjük a húsdarabokat.
A tökfőzelék mellé kínáljuk, de másnap, hidegen is nagyon finom!