Az alap a kacsazsíros pogácsa volt. S ha egy sós sütemény finom sült lilahagymával - miért ne lenne jó sült paprikával?
Így született ez a pogácsa, és jaj de milyen jó volt :-)
Ha színes paprikával készül, finomsága mellett még látványos is lesz!
Sült paprikás, fokhagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 8 dkg + 1 ek kacsazsír
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 csapott ek. só (inkább két részletben adjuk hozzá, biztos ami biztos...)
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2-3 db ún. TV paprika (ha van színes, mehet abból is)
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, viszonylag kicsi kockákra vágjuk, és 1 evőkanálnyi kacsazsíron puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, a dagasztás felénél hozzáadjuk a kihűlt paprikakockákat is. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk hozzá apránként lisztet, ha keményen kopog a tészta, pici tejjel korrigáljuk.
Hagyjuk kelni.
Ha duplájára kelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, és hajtogassuk: felső harmadot be középre, rá az alsó harmadot - egy hosszú tésztacsíkot kapunk. Ennek a bal harmadát hajtsuk be középre, végül a jobb harmadát is a tetejére - dundi kis tésztacsomagot kapunk.
Pihentetés nélkül nyújtsuk ki a tésztát újra, s vágjuk tetszőleges formára: akár szögletesre, akár pogácsaszaggatóval kerekre.
Langyos helyen hagyjuk kelni újabb 20 percig, majd a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel.
A pogácsák tetejét kenjük le tojással, hintsük meg a szezámmal, és az előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 25 perc alatt.
Csoda guszták, szerintem ezt a pogidat is el fogom készíteni! :) A fetásat már megsütöttem, isteni finom volt! :)
VálaszTörlésEz is issteni!!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés