2013. július 19., péntek

Mexikói ragu


Egyszerű kis darált húsos-tésztás fogás, sok zöld fűszerrel, némi vörösborral és kukoricával megbolondítva. Eddig rendben.

Ami meghökkentő lehet, az a fahéj, melyet mi inkább süteményekbe, gyümölcslevesekbe használunk, húsételben nem jellemző. 

Hirtelen ötlet volt, hogy teszek bele - és teljesen elvarázsolta az egész ételt :-)

Szerettük!





Mexikói ragu


Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált hús (marha, sertés, sertés-marha, de mehet szárnyasból is nyugodtan)
  • 1 dl vörösbor
  • 60 dkg friss paradicsom
  • 2 dl paradicsomszósz (nem sűrített!)
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 2-3 kisebb ág rozmaring
  • 6-8 levél bazsalikom
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj (opcionális)
  • só, bors


A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk (vagy lereszeljük), és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, s kevergetve a hús fehéredéséig sütjük.

A paradicsomokat megmossuk, héjukat lehúzzuk: a paradicsomok alját keresztbe bevágjuk, nem túl mélyen. Néhány pillanatra lobogó forró vízbe merítjük, s a héja ezt követően könnyedén lehúzható. Az így előkészített paradicsomokat késsel durvára vágjuk.

A paradicsomlével és a vörösborral együtt a paradicsomkockákat hozzáadjuk a hagymás darált húshoz, belekeverjük a lecsepegtetett kukoricaszemeket, a zöld fűszereket.

Ízesítjük sóval, borssal és tetszés szerinti mennyiségű fahéjjal (mely el is hagyható ám!), és takaréklángon főzzük 30 percig, időnként át-átkavarva.

Főtt tésztával, némi reszelt sajttal és a maradék vörösborral tálaljuk.





Ihlet átdolgozva: Nők Lapja Konyha 2013. július-augusztus

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Nálunk az őszi-téli hónapokban gyakran készül chilis bab (persze nem zacskós), amit nagyon hasonlóan készítek. Abban is szerepel a fahéj, méghozzá nem is ilyen szolidan, hanem egy csapott teáskanállal. Nem tudom, autentikus mexikói hozzávaló-e, de valóban nagyon finom tőle.
    Vikimók

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, és bár nem igazán rajongok a tésztás ételekért, ez szerintem nagyon bejönne nekem is, guszta! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.