Egyszerű kis darált húsos-tésztás fogás, sok zöld fűszerrel, némi vörösborral és kukoricával megbolondítva. Eddig rendben.
Ami meghökkentő lehet, az a fahéj, melyet mi inkább süteményekbe, gyümölcslevesekbe használunk, húsételben nem jellemző.
Hirtelen ötlet volt, hogy teszek bele - és teljesen elvarázsolta az egész ételt :-)
Szerettük!
Mexikói ragu
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált hús (marha, sertés, sertés-marha, de mehet szárnyasból is nyugodtan)
- 1 dl vörösbor
- 60 dkg friss paradicsom
- 2 dl paradicsomszósz (nem sűrített!)
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 2-3 kisebb ág rozmaring
- 6-8 levél bazsalikom
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (opcionális)
- só, bors
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk (vagy lereszeljük), és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, s kevergetve a hús fehéredéséig sütjük.
A paradicsomokat megmossuk, héjukat lehúzzuk: a paradicsomok alját keresztbe bevágjuk, nem túl mélyen. Néhány pillanatra lobogó forró vízbe merítjük, s a héja ezt követően könnyedén lehúzható. Az így előkészített paradicsomokat késsel durvára vágjuk.
A paradicsomlével és a vörösborral együtt a paradicsomkockákat hozzáadjuk a hagymás darált húshoz, belekeverjük a lecsepegtetett kukoricaszemeket, a zöld fűszereket.
Ízesítjük sóval, borssal és tetszés szerinti mennyiségű fahéjjal (mely el is hagyható ám!), és takaréklángon főzzük 30 percig, időnként át-átkavarva.
Főtt tésztával, némi reszelt sajttal és a maradék vörösborral tálaljuk.
Ihlet átdolgozva: Nők Lapja Konyha 2013. július-augusztus
Nagyon jól néz ki! Nálunk az őszi-téli hónapokban gyakran készül chilis bab (persze nem zacskós), amit nagyon hasonlóan készítek. Abban is szerepel a fahéj, méghozzá nem is ilyen szolidan, hanem egy csapott teáskanállal. Nem tudom, autentikus mexikói hozzávaló-e, de valóban nagyon finom tőle.
VálaszTörlésVikimók
Nagyon jól hangzik, és bár nem igazán rajongok a tésztás ételekért, ez szerintem nagyon bejönne nekem is, guszta! :)
VálaszTörlés