Szépséges mángoldot kaptam egyik kedves kolléganőmtől, s nem sokat teketóriáztam vele, még aznap bevégezte nálunk :-)
Emlékeztem Ami mángoldos pitéjére, azt vettem alapul, de módosítottam rajta imitt-amott, többek között került bele némi kolbász is...
Sülés közben csodálatos illatokat árasztott, alig győztük kivárni, hogy elkészüljön és kihűljön - de megérte kiböjtölni!
Próbáljátok ki!
Mángoldos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj/margarin + 1 tk. a forma kikenéséhez
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek. jéghideg víz
- késhegynyi őrölt bors
- 1 nagy csipet só
A töltelékhez:
- 10-15 dkg mángold (ha nincs, mehet spenóttal is például)
- 4 tojás + a tésztából kimaradt tojásfehérje
- 2 dl zsíros tejföl
- 10 dkg reszelt sajt + a tetejére egy kevés
- 5 dkg (házi) kolbász
- 2-3 db friss paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
A hideg vajat késes betétű robotgéppel villámgyorsan elmorzsoljuk a liszttel - ha nincs ilyen gépünk, reszeljük le a vajat a reszelő durva fokán. Gyúrjuk össze a tojássárgájával, sóval, borssal, és annyi hideg vízzel, hogy jól formázható, összeálló tésztát kapjunk.
Egy 24 cm pitesütő tálat kenjünk ki vajjal, béleljük ki a tésztával úgy, hogy pereme is legyen, és tegyük hűtőbe min. 30 percre.
Ha áthűlt, 180 fokosra előmelegített sütőben elősütjük: villával szurkáljuk meg, és süssük kb. 10 percig, hogy nyers színét elveszítse.
Közben elkészítjük az egyszerű és gyors tölteléket. A mángoldot megmossuk, leszárítjuk, s csíkokra vágjuk. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, sóval, borssal, fokhagymával.
A kolbászt karikára vágjuk.
Az elősütött tésztakéregbe halmozzuk a csíkokra vágott mángoldot, megszórjuk a kolbászkarikákkal. Ráöntjük a sajtos-tojásos masszát, meghintjük a félretett reszelt sajttal, végül a tetejét kirakosgatjuk a cikkekre vágott paradicsommal.
Kb. 30 percig sütjük, akkor van készen, ha a sajt a tetején megpirul, és már a közepe sem rezgős. Ügyeljünk rá, mert a mángold a hő hatására levet enged, inkább végezzünk tűpróbát, nehogy nyers maradjon a közepe!
Hűlés után cikkekre vágva tálaljuk, mondjuk egy pohár hűs fehérbor kíséretében.
Tökéletes nyári vacsora!
Szét kell nézzek mángold téren, itt felénk még nem nagyon láttam, de annyi jó mángoldos recepttel találkoztam a héten, a tied csak feltette az i-re a pontot, nagyon guszta, s biztos finom is:)
VálaszTörlésAzért szerintem is nagyon jó gondolat volt kolbászt tenni bele, nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlés