Igazából a palócleves kistestvére, annál mégis könnyedebb.
Kevésbé fűszeres, mint a palóc, a kis gombóckák szinte csak jelzésértékűek :-), így a nyári melegben sem terheli meg különösebben a gyomrot.
Szezonja van, itt a friss, üde, roppanós zöldbab!
Kolbászgombócos zöldbableves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 szál (új) sárgarépa, karikákra vágva
- 3-4 közepes (új)krumpli, felkockázva
- 40 dkg friss zöldbab
- 2-3 dl tejföl
- 1 ek. étkezési keményítő
- só, bors
- 3 babérlevél
A kolbászgombóchoz:
- 10 dkg (házi)kolbász
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 tojás
- 1-2 ek. kukoricaliszt
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a répát, a krumplit, a zöldbabot, a fokhagymát. Felöntjük vízzel, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk (óvatosan, mert majd a kolbászból is fog kioldódni), borsozzuk.
Míg fő a leves, elkészítjük a gombócokat. A kolbászt héját lehúzzuk, felkarikázzuk, késes betétű robotgépbe tesszük a petrezselyemzölddel együtt, és "ledaráljuk". A zöldséges kolbászhúst összegyúrjuk egy tojással és kukoricaliszttel, félretesszük kicsit pihenni, majd nedves kézzel egészen apró, mogyorónyi gombóckákat formálunk a masszából.
Ha a levesben már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a kicsi gombócokat, s csendes forrásban tartva teljesen készre főzzük.
A keményítőt csomómentesre keverjük kevés hideg vízzel, majd a tejföllel. A forró levessel apránként felhígítjuk a keményítős tejfölt, majd visszacsurgatjuk a keveréket a fazékba (hőkiegyenlítés). Pár perc forralás után kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval vagy borssal.
Azon melegében tálaljuk.
De jó lehet így. Én paradicsomosan készítettem a héten:) Guszta:)
VálaszTörlésJó lehetett nagyon:-))))
VálaszTörlésA palóclevest nagyon szeretjük, biztosan ez a leveske is nagyon ízlene a családnak, jól hangzik! :)
VálaszTörlés