2013. június 21., péntek

Töltött tök

Aki már túlesett a sulis menzák okozta traumán, és felnőtt fejjel rájött, hogy a tök igenis lehet finom - no annak nem kell mondani, mennyire jó dolog a töltött tök nyári ebédként!

Akit pedig még mindig nyomaszt a menzás tökfőzelék, ezzel a fogással szerintem törölni tudja az összes rossz emléket a fejéből :-)

Keressétek a zsenge, pici példányokat a zöldségesnél vagy a piacon, abból az igazi!




Töltött tök


Hozzávalók:

  • 2 db zsenge, kicsi tök (a kettő együtt kb. 1,5 kg)
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 30 dkg csirkemáj (szív nélkül) picire kockázva
  • 1 tojás
  • 1 dl rizs (nyersen mérve)
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
  • friss fűszernövények, nálam most borsikafű és majoranna
  • só, bors


A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél csokor kapor


A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk, és 3 darabra vágjuk. Magjait egy kanállal kivájjuk, így szerencsés esetben kapunk 2 db tökgyűrűt, és 4 db üreges tökkelyhet.

A rizst megmossuk, sóval ízesítjük, és puhára pároljuk, vagy bő, sós vízben egyszerűen megfőzzük, és leszűrjük. Hagyjuk kihűlni.

 A darált húst összekeverjük a felkockázott csirkemájjal, a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk a tojással.

A tökgyűrűket és -kelyheket tepsibe ültetjük, és kanállal beletöltjük a rizses-májas masszát. Aláöntünk 1 dl vizet, fóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig pároljuk.

Míg a tök készül, a tejfölt összekeverjük a fokhagymával, a vágott kaporral, sóval, borssal és a tojással.

A megpárolódott töltött tökök tetejére kanalazzuk, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a teteje megpirul.






3 megjegyzés:

  1. De jó:) Én is holnap készülök sütni töltött cukkinit:) Már alig várom:)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk nagyon sűrűn van, különösen ebben a melegben, könnyű és finom nagyon:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Szeretem/szeretném, isteni finom lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.