Aki már túlesett a sulis menzák okozta traumán, és felnőtt fejjel rájött, hogy a tök igenis lehet finom - no annak nem kell mondani, mennyire jó dolog a töltött tök nyári ebédként!
Akit pedig még mindig nyomaszt a menzás tökfőzelék, ezzel a fogással szerintem törölni tudja az összes rossz emléket a fejéből :-)
Keressétek a zsenge, pici példányokat a zöldségesnél vagy a piacon, abból az igazi!
Töltött tök
Hozzávalók:
- 2 db zsenge, kicsi tök (a kettő együtt kb. 1,5 kg)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 40 dkg darált hús
- 30 dkg csirkemáj (szív nélkül) picire kockázva
- 1 tojás
- 1 dl rizs (nyersen mérve)
- 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
- friss fűszernövények, nálam most borsikafű és majoranna
- só, bors
A tetejére:
- 3 dl tejföl
- 1 tojás
- só, bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- fél csokor kapor
A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk, és 3 darabra vágjuk. Magjait egy kanállal kivájjuk, így szerencsés esetben kapunk 2 db tökgyűrűt, és 4 db üreges tökkelyhet.
A rizst megmossuk, sóval ízesítjük, és puhára pároljuk, vagy bő, sós vízben egyszerűen megfőzzük, és leszűrjük. Hagyjuk kihűlni.
A darált húst összekeverjük a felkockázott csirkemájjal, a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk a tojással.
A tökgyűrűket és -kelyheket tepsibe ültetjük, és kanállal beletöltjük a rizses-májas masszát. Aláöntünk 1 dl vizet, fóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig pároljuk.
Míg a tök készül, a tejfölt összekeverjük a fokhagymával, a vágott kaporral, sóval, borssal és a tojással.
A megpárolódott töltött tökök tetejére kanalazzuk, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a teteje megpirul.
De jó:) Én is holnap készülök sütni töltött cukkinit:) Már alig várom:)
VálaszTörlésNálunk nagyon sűrűn van, különösen ebben a melegben, könnyű és finom nagyon:-)))))
VálaszTörlésSzeretem/szeretném, isteni finom lehet! :)
VálaszTörlés