Még szombaton készült ez a finom pogácsa, melyhez az ihletet Gondaanyu, valamint egy csokor bazsalikom és snidling adta :-)
A bazsalikom láttán valahogy automatikusan jött, hogy túró helyett feta legyen benne - s mindenki egybehangzó véleménye szerint nagyon jó lett!
A hajtogatás senkit nem rémítsen el, hisz a nyújtás-hajtogatás csak 1-2 perc, utána 30-30 perc pihenő, közben bármit csinálhatunk, én pl. megfőztem mellette egy komplett ebédet :-)
Sütésre fel ebben a szürke, esős, hideg júniusban!
Fetás-bazsalikomos pogácsa
Hozzávalók 2 nagy gáztepsinyi adaghoz:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj/margarin
- 25 dkg feta
- 1 tojás
- 1 kis pohár (175 gr) tejföl
- 3 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só (óvatosan, inkább két adagban, mert a feta nagyon sós)
- 1 mk. őrölt bors
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- kb. 10-15 levél bazsalikom s egy csokor snidling apróra vágva
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag/reszelt sajt
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk egy nagy tálban. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 ek. tejfölt, de nekem nem volt rá szükség.
Az élesztőt sem kell felfuttatni, míg a tészta pihen hajtogatás közben, az élesztő is elvégzi a munkáját.
Az összeállított tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és hajtogatjuk: felső harmadot le középre, alsó harmadot felfelé középre - hosszú, keskeny tésztalapot kapunk. Ezt a lapot is hajtogatjuk még: bal harmadát be középre, majd ráhajtjuk a jobb szélét is középre - dundi csomagot kaptunk. Fázisfotókat ITT nézhettek meg, ha bonyolultan írtam!
Konyharuhával letakarjuk, s hagyjuk 30 percig pihenni.
Pihenés után újra kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, nehezebb lesz a hajtogatás miatt!, s újra hajtogatjuk a fenti módon, majd újra pihentetjük 30 percig letakarva.
A nyújtást-hajtogatást-pihentetést még egyszer megismételjük, összesen három alkalommal kell hajtogatnunk.
Az így elkészített tésztát végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, rémületesen vékonynak tűnik, de a sokszoros hajtogatásnak és persze az élesztőnek köszönhetően háromszorosára fog felnőni!
Bár a pogácsák hagyományosan kerekek, a hajtogatott tésztákat az esetek 90%-ában szögletesre szoktam felvágni egy éles késsel vagy pizzavágóval - így valamennyi pogácsa szép leveles lesz, nem keletkezik "bodagpogácsa" a szabászati hulladék összegyúrása után :-) Ez persze csak az én dilim, mehet nyugodtan pogácsaszaggatóval :-)
A kinyújtott tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, meghintjük szezámmaggal és/vagy reszelt sajttal, és éles késsel kb. 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket nem túl szorosan, s mindegyik pogácsa tetejébe óvatosan beleszúrunk 1-1 fogvájót. Nem kell mélyen, kb. a tészta feléig. A fogvájónak köszönhetően a leveles pogácsák nem fognak eldőlni, hanem szépen egyenesen, felfelé fognak nőni sütés közben.
Aki szereti a dülöngélős pogácsákat, hagyja el a fogvájót!
Hagyjuk kelni langyos helyen 20 percig, majd 180 fokosra melegített sütőben (aljában lábaska víz!) süssük kb. 20-25 perc alatt illatosra, aranyszínűre.
Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de megkaphatnám az egész kosárkával? :)
VálaszTörlésNem,ez nem telhetetlenség :-DDD Tényleg nem lehet abbahagyni, s akkor már tényleg az egész kosárnyinak érdemes nekiülni :-D
TörlésNagyon jól néznek ki a pogácsáid, ugye tudod? :)
VálaszTörlésOlyan szépek, én is kérnék:) Az eső meg a hideg minket se akar elhagyni:)
VálaszTörlésViki, gyönyörűek ezek a pogik! :) A feta amúgy is a kedvencem, úgyhogy meg kell sütnöm. Jó ez a fogvájós trükk, kipróbálom majd, nem hallottam eddig róla! :)
VálaszTörlésHű de jól hangzik, szívesen megkóstolnám ;-) ez a fogvájós ötlet is szuper, nekem mindig feldőlnek az apró pogácsák, igaz ez még sose akadályozott meg minket az elfogyasztásban, de mégiscsak szebb állva... köszönjük a receptet!
VálaszTörlésVolt szerencsém megkóstolni, mindenkinek ajánlom, isteni finom!!!
VálaszTörlés