57. VKF! forduló, a héten jöhetnek a jobbnál jobb palacsintareceptek Amihoz, hogy csokorba szedhesse őket!
Viszonylag ritkán sütök palacsintát, akkor is keveset, 10-12 darabot, és mindig hüledezve hallgatom a kolléganőimet, akik van, hogy akár 1 kg lisztből is nekiállnak, egyszerre három serpenyő a tűzön, és sülnek a palacsinták szépen sorban, akár százas nagyságrendben is :-)
Most kifejezetten a játékra választottam ki egy receptet, nagyon finom, s nem macerásabb elkészíteni, mint pl. egy hortobágyi palacsintát.
A tölteléke túrós-zöldfűszeres darált hús, a betöltött palacsinták nyakonöntve fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal - nagyon tetszett!
Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához, kb. 12-14 darabhoz:
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3,5 dl szódavíz/buborékos ásványvíz
- 1 csapott mk. só
- 1 ek. olaj
A töltelékhez:
- 30-40 dkg darált hús
- 25 dkg túró
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 TV paprika apróra vágva
- 10 dkg krémsajt/zsíros tejföl
- só, bors
- tetszés szerint zöldfűszerek, nálam most bazsalikom, borsikafű és majoranna
A tetejére:
- 4 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 10-15 dkg reszelt sajt
A palacsintatészta hozzávalóit ovális habverővel simára keverjük, majd félretesszük pihenni min. 30 percre.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paprikával és a fokhagymával együtt kevés olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hagyjuk, hogy a keletkező levét elfője. Ízesítjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, egyet kavarunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot/tejfölt. Sóval, borssal ízesítjük, s hagyjuk langyosra hűlni.
A palacsintákat kisütjük.
Megtöltjük 1-1 nagyobb evőkanálnyi töltelékkel, és négyzet alakúra hajtogatjuk. Egy tűzálló tálba tesszük őket, mehet két sorban is egymás fölé.
A tejfölt elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bevonjuk vele a palacsintákat.
Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
Felszeletelve tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május
Nekem is nagyon tetszik! A hortobágyi húsos változat az egyik nagy kedvencünk. Ezen a vonalon elindulva ez a változat is nyerő lesz:)
VálaszTörlés