2013. június 27., csütörtök

Rántott karfiol - sütőben sütve


Volt már, de most újra műsorra került, hisz tele a piac gyönyörű karfiollal! Imádom a rántott karfiolt, de a panírozásán túl a bő olajban sütés nekem rémálom: mire minden oldala megsül a rózsáknak... Jaj ne...


Sütőben, pici olajjal átkenve, sütőpapíron sütve viszont már egészen kényelmes, s ugyanolyan ropogósra, sőt talán még finomabbra sül, mintha olajban úszna!




Kipróbáljátok? Rizzsel, tartármártással...


:-)



2013. június 25., kedd

Citromos-kókuszos gyümölcspite



A fuldokló kánikula után egy pillanat alatt köszöntött be az ősz...

Gyújtsuk hát be bátran a sütőt, és süssünk ilyen gyümölcsös pitét, ami villámgyorsan elkészíthető, és bármilyen idénygyümölccsel jól variálható.




Nálam most meggy és cseresznye került bele, ami jól "megfestette" a tésztáját, de az ízén mit sem csorbított.

Ha van málnánk, ne habozzunk!






Citromos-kókuszos gyümölcspite


Hozzávalók egy 22 cm-es kapcsos tortaformához:

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 kis pohár natúr joghurt (175 gr)
  • 15 dkg puha/olvasztott vaj (margarin)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg búzadara/kukoricadara
  • 5 dkg + 2 ek. kókuszreszelék
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • tetszőlegesen gyümölcs: meggy, cseresznye, málna, ribizli, áfonya...


Az egész tojásokat levegősre, habosra keverjük a cukorral, legjobb, ha robotgépet használunk!

Hozzáadjuk a joghurtot, a vajat, a citrom reszelt héját.

A lisztet összekeverjük a búzadarával, a kókusszal, a sütőporral és a csipetnyi sóval, a joghurtos-tojásos keverékhez adjuk, jól elkeverjük.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (vagy vajazzuk-lisztezzük, de az oldalát nem!), és belesimítjuk a tésztát.

Megszórjuk a megmosott, megszárított gyümölccsel, és meghintjük a 2 evőkanálnyi kókuszreszelékkel.

180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

Tortaszerűen cikkekre vágva tálaljuk további friss gyümölcs, esetleg tejszínhab vagy fagylalt társaságában!





Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. június



2013. június 21., péntek

Töltött tök

Aki már túlesett a sulis menzák okozta traumán, és felnőtt fejjel rájött, hogy a tök igenis lehet finom - no annak nem kell mondani, mennyire jó dolog a töltött tök nyári ebédként!

Akit pedig még mindig nyomaszt a menzás tökfőzelék, ezzel a fogással szerintem törölni tudja az összes rossz emléket a fejéből :-)

Keressétek a zsenge, pici példányokat a zöldségesnél vagy a piacon, abból az igazi!




Töltött tök


Hozzávalók:

  • 2 db zsenge, kicsi tök (a kettő együtt kb. 1,5 kg)
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 30 dkg csirkemáj (szív nélkül) picire kockázva
  • 1 tojás
  • 1 dl rizs (nyersen mérve)
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
  • friss fűszernövények, nálam most borsikafű és majoranna
  • só, bors


A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél csokor kapor


A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk, és 3 darabra vágjuk. Magjait egy kanállal kivájjuk, így szerencsés esetben kapunk 2 db tökgyűrűt, és 4 db üreges tökkelyhet.

A rizst megmossuk, sóval ízesítjük, és puhára pároljuk, vagy bő, sós vízben egyszerűen megfőzzük, és leszűrjük. Hagyjuk kihűlni.

 A darált húst összekeverjük a felkockázott csirkemájjal, a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk a tojással.

A tökgyűrűket és -kelyheket tepsibe ültetjük, és kanállal beletöltjük a rizses-májas masszát. Aláöntünk 1 dl vizet, fóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig pároljuk.

Míg a tök készül, a tejfölt összekeverjük a fokhagymával, a vágott kaporral, sóval, borssal és a tojással.

A megpárolódott töltött tökök tetejére kanalazzuk, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a teteje megpirul.






2013. június 17., hétfő

Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta - VKF!57.


57. VKF! forduló, a héten jöhetnek a jobbnál jobb palacsintareceptek Amihoz, hogy csokorba szedhesse őket!

Viszonylag ritkán sütök palacsintát, akkor is keveset, 10-12 darabot, és mindig hüledezve hallgatom a kolléganőimet, akik van, hogy akár 1 kg lisztből is nekiállnak, egyszerre három serpenyő a tűzön, és sülnek a palacsinták szépen sorban, akár százas nagyságrendben is :-)

Most kifejezetten a játékra választottam ki egy receptet, nagyon finom, s nem macerásabb elkészíteni, mint pl. egy hortobágyi palacsintát.

A tölteléke túrós-zöldfűszeres darált hús, a betöltött palacsinták nyakonöntve fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal - nagyon tetszett!





Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta


Hozzávalók:

A tésztához, kb. 12-14 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szódavíz/buborékos ásványvíz
  • 1 csapott mk. só
  • 1 ek. olaj


A töltelékhez:

  • 30-40 dkg darált hús
  • 25 dkg túró
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 TV paprika apróra vágva
  • 10 dkg krémsajt/zsíros tejföl
  • só, bors
  • tetszés szerint zöldfűszerek, nálam most bazsalikom, borsikafű és majoranna


A tetejére:

  • 4 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 10-15 dkg reszelt sajt


A palacsintatészta hozzávalóit ovális habverővel simára keverjük, majd félretesszük pihenni min. 30 percre.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paprikával és a fokhagymával együtt kevés olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hagyjuk, hogy a keletkező levét elfője. Ízesítjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, egyet kavarunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot/tejfölt. Sóval, borssal ízesítjük, s hagyjuk langyosra hűlni.

A palacsintákat kisütjük.

Megtöltjük 1-1 nagyobb evőkanálnyi töltelékkel, és négyzet alakúra hajtogatjuk. Egy tűzálló tálba tesszük őket, mehet két sorban is egymás fölé.

A tejfölt elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bevonjuk vele a palacsintákat. 

Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Felszeletelve tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május




2013. június 12., szerda

Mákos-vaníliás szelet





Gabojsza mákos-vaníliás kekszes kockája ihlette ezt a süteményt, és már elég régóta parkolópályán áll a fotója :-)

Az eredeti receptet átvariáltam, s nagyon finom sütemény kerekedett ki belőle! A piskótában kókusz van és egész mák, ami csak elsőre meghökkentő, kóstolás után mindenki nagy kedvvel villázta a maga adagját, a sima vaníliakrémnek pedig nagyon jó kontrasztot adott a szemcsés túró!

Érdemes tenni vele egy próbát :-)





Mákos-vaníliás szelet


Hozzávalók:

A mákos-kókuszos piskótához:

  • 5 tojás
  • 7-8 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg mák (nem darált!)
  • 2 ek liszt
  • 1 cs. sütőpor 
  • csipet só
 
A krémhez:
 
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 10-15 dkg túró
  • 3 ek cukor

Kenéshez és a tetejére:

  • néhány ek (házi) sárgabarack lekvár
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg vaj
  • néhány csepp olaj


A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a mákot és a liszttel elkevert sütőport, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot is.

Sütőpapírral bélelt, kb. 20-30 cm-es tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütjük, kb. 20-25 perc.

Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel vagy cérnával keresztben két lappá vágjuk.

Míg a tészta hűl, megfőzzük a pudingot: a pudingport elkeverjük a cukorral, ovális habverővel simára keverjük a tejjel, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a túrót is.

Az alsó tésztalapot megkenjük baracklekvárral, rákenjük a túrós vaníliakrémet, befedjük a másik tésztalappal.

A vajat felforraljuk (!), majd tűzről levéve beletördeljük az étcsokoládét. Villával addig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad, ekkor hozzáadunk néhány csepp olajat, hogy fényes legyen.

Az így elkészített csokoládémázzal bevonjuk a süteményt, s fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Szeletekre vágva kínáljuk.




2013. június 6., csütörtök

Meggyből készül...



Kezdődik a meggyszezon, s hozok újra egy kisebb csokrot, mi minden készülhet ebből a finom, egyszerre édes és savanykás gyümölcsből!


Készülhet természetesen lekvár :-) Intenzív meggyízű, kellőképpen édes, rusztikusan darabos. A magvalás viszi el az időt, utána az elkészítés max. fél óra! Érdemes kipróbálni!



Tettetek-e már el nyers meggybefőttet? Ha nem, itt az ideje :-) Fűszeres lében érlelődik a gyümölcs 3 napot, utána csak üvegbe kell merni - és kész! 





A hagyományos meggylevest bolondítsuk meg, s főzzünk belőle "lúdlábtorta" levest!





A süteményekről se feledkezzünk el!


Ezt a csokoládés-meggyes pitét pl. kár lenne kihagyni, hogy az egyik kóstolóját idézzem :-) A meggy savanykás, fahéjas, a tetején a csokoládé pont a szükséges édes kontrasztot adja hozzá. 





Francia cseresznyés-meggyes pite? Hm? Alul egy omlós tésztaréteg, pici lekvár, majd egy citromos-diós piskóta, jó sűrűn megrakva fahéjas meggyel és cseresznyével...





Amerikai pite nem csak almával készülhet... Hanem meggyel és vaníliakrémmel is! A tészta ropogós, még másnap is ropogós! A tölteléke vaníliapuding, rajta gyorsan "lekvárrá" főzött fűszeres meggy... Isteni! 





Ez a pudingos-meggyes pite sem okozott még csalódást :-)




Kellemes meggyezést :-)

2013. június 4., kedd

Fetás-bazsalikomos pogácsa




Még szombaton készült ez a finom pogácsa, melyhez az ihletet Gondaanyu, valamint egy csokor bazsalikom és snidling adta :-)

A bazsalikom láttán valahogy automatikusan jött, hogy túró helyett feta legyen benne - s mindenki egybehangzó véleménye szerint nagyon jó lett!

A hajtogatás senkit nem rémítsen el, hisz a nyújtás-hajtogatás csak 1-2 perc, utána 30-30 perc pihenő, közben bármit csinálhatunk, én pl. megfőztem mellette egy komplett ebédet :-)

Sütésre fel ebben a szürke, esős, hideg júniusban!




Fetás-bazsalikomos pogácsa


Hozzávalók 2 nagy gáztepsinyi adaghoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj/margarin
  • 25 dkg feta
  • 1 tojás
  • 1 kis pohár (175 gr) tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só (óvatosan, inkább két adagban, mert a feta nagyon sós)
  • 1 mk. őrölt bors
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • kb. 10-15 levél bazsalikom s egy csokor snidling apróra vágva

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag/reszelt sajt


A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk egy nagy tálban. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 ek. tejfölt, de nekem nem volt rá szükség. 

Az élesztőt sem kell felfuttatni, míg a tészta pihen hajtogatás közben, az élesztő is elvégzi a munkáját.

Az összeállított tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és hajtogatjuk: felső harmadot le középre, alsó harmadot felfelé középre - hosszú, keskeny tésztalapot kapunk. Ezt a lapot is hajtogatjuk még: bal harmadát be középre, majd ráhajtjuk a jobb szélét is középre - dundi csomagot kaptunk. Fázisfotókat ITT nézhettek meg, ha bonyolultan írtam!

Konyharuhával letakarjuk, s hagyjuk 30 percig pihenni.

Pihenés után újra kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, nehezebb lesz a hajtogatás miatt!, s újra hajtogatjuk a fenti módon, majd újra pihentetjük 30 percig letakarva.

A nyújtást-hajtogatást-pihentetést még egyszer megismételjük, összesen három alkalommal kell hajtogatnunk.

Az így elkészített tésztát végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, rémületesen vékonynak tűnik, de a sokszoros hajtogatásnak és persze az élesztőnek köszönhetően háromszorosára fog felnőni!

Bár a pogácsák hagyományosan kerekek, a hajtogatott tésztákat az esetek 90%-ában szögletesre szoktam felvágni egy éles késsel vagy pizzavágóval - így valamennyi pogácsa szép leveles lesz, nem keletkezik "bodagpogácsa" a szabászati hulladék összegyúrása után :-) Ez persze csak az én dilim, mehet nyugodtan pogácsaszaggatóval :-)

A kinyújtott tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, meghintjük szezámmaggal és/vagy reszelt sajttal, és éles késsel kb. 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket nem túl szorosan, s mindegyik pogácsa tetejébe óvatosan beleszúrunk 1-1 fogvájót. Nem kell mélyen, kb. a tészta feléig. A fogvájónak köszönhetően a leveles pogácsák nem fognak eldőlni, hanem szépen egyenesen, felfelé fognak nőni sütés közben.

Aki szereti a dülöngélős pogácsákat, hagyja el a fogvájót!

Hagyjuk kelni langyos helyen 20 percig, majd 180 fokosra melegített sütőben (aljában lábaska víz!) süssük kb. 20-25 perc alatt illatosra, aranyszínűre.