2013. május 18., szombat

Zöldborsós csirkegulyás



Ahogy megjelent a friss zöldborsó Papa kertjében, Mama ilyen (ilyesmi...) borsós csirkegulyást főzött - a csirkeaprólék levessel felváltva szerepelt az "étlapon".

A csirke "vastag" húsából - melléből, combjából általában rántott hús sült, az aprólékból pedig ez a leves. Sűrű, tartalmas, elképesztően ízletes... Természetesen mindenki a máját kutatta a fazék alján :-)

A galuskát szigorúan kiskanállal szaggattuk bele, s Papának volt egy örökbecsű mondása: meg kellene keresni az utolsóként kiszaggatott galuskát, s ha az megfőtt, jó a többi is :-)

A piac tele friss zöldségekkel, már van zsenge csöves zöldborsó is. Főzzetek belőle ilyen csirkegulyást!

Szoktatok csirkéből gulyást főzni?







Zöldborsós csirkegulyás


Hozzávalók:


  • 1 csirke aprólékja (háta, szárnya, nyaka, mája, szíve..., ha nincs, természetesen jó a combja, szárnya is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 4-5 szem közepes krumpli
  • 30 dkg zöldborsó (kifejtve mért súly, jó a fagyasztott is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • pirospaprika
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 csokor petrezselyemzöld



A galuskához:

  • 1 tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz, lágy galuskatésztát kell kapjunk
  • csipet só



A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel.

Rádobjuk a megmosott csirkehúst, a megtisztított, karikákra vágott répát és petrezselymet. Kevergetve élénk tűzön átpirítjuk. Felöntjük bőséges mennyiségű vízzel, takaréklángon főzzük. Sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával fűszerezzük.

Főzés vége előtt kb. fél órával hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, készre főzzük.

A galuskához a tojást villával könnyedén felverjük, sóval ízesítjük, elkeverjük annyi liszttel, hogy lágy, könnyen szaggatható tésztát kapjunk.

A csendes forrásban lévő levesbe szaggatjuk a tésztát egy kiskanállal, minden galuska után bele-belemártva a kanalat a forró levesbe. Hozzáadjuk a zöldborsót is, és néhány perc alatt teljesen készre főzzük.

A petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és a forró levesbe keverjük.

Puha kenyérrel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.