Ahogy megjelent a friss zöldborsó Papa kertjében, Mama ilyen (ilyesmi...) borsós csirkegulyást főzött - a csirkeaprólék levessel felváltva szerepelt az "étlapon".
A csirke "vastag" húsából - melléből, combjából általában rántott hús sült, az aprólékból pedig ez a leves. Sűrű, tartalmas, elképesztően ízletes... Természetesen mindenki a máját kutatta a fazék alján :-)
A galuskát szigorúan kiskanállal szaggattuk bele, s Papának volt egy örökbecsű mondása: meg kellene keresni az utolsóként kiszaggatott galuskát, s ha az megfőtt, jó a többi is :-)
A piac tele friss zöldségekkel, már van zsenge csöves zöldborsó is. Főzzetek belőle ilyen csirkegulyást!
Szoktatok csirkéből gulyást főzni?
Zöldborsós csirkegulyás
Hozzávalók:
- 1 csirke aprólékja (háta, szárnya, nyaka, mája, szíve..., ha nincs, természetesen jó a combja, szárnya is)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 4-5 szem közepes krumpli
- 30 dkg zöldborsó (kifejtve mért súly, jó a fagyasztott is)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- pirospaprika
- késhegynyi őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyemzöld
A galuskához:
- 1 tojás
- annyi liszt, amennyit felvesz, lágy galuskatésztát kell kapjunk
- csipet só
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel.
Rádobjuk a megmosott csirkehúst, a megtisztított, karikákra vágott répát és petrezselymet. Kevergetve élénk tűzön átpirítjuk. Felöntjük bőséges mennyiségű vízzel, takaréklángon főzzük. Sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával fűszerezzük.
Főzés vége előtt kb. fél órával hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, készre főzzük.
A galuskához a tojást villával könnyedén felverjük, sóval ízesítjük, elkeverjük annyi liszttel, hogy lágy, könnyen szaggatható tésztát kapjunk.
A csendes forrásban lévő levesbe szaggatjuk a tésztát egy kiskanállal, minden galuska után bele-belemártva a kanalat a forró levesbe. Hozzáadjuk a zöldborsót is, és néhány perc alatt teljesen készre főzzük.
A petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és a forró levesbe keverjük.
Puha kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.