Hű... Jól megsült ez az oldalas... - mondta Zuram, s bizonytalanul elhalkult, amikor meglátta a sülés közben még mennyei illatokat árasztó, a tálon viszont fekete!? húst.
Megnyugtattam, hogy szó sincs szénné égetésről, a szójaszósz a felelős a bizarr színért - s a mesés ízért :-)
Az oldalast sütés előtt puhára főzzük, így az étel remekül előkészíthető, sőt a pácban akár pihenhet is néhány órát vagy egy egész éjszakát is, utána sütőben mindössze 15-20 perc alatt rákaramellizálódik a pác.
S végre itt az újkrumpli, amiből hallatlan mennyiségek bírnak ilyenkor eltűnni :-)))
Ragacsos oldalas szezámmagos újkrumplival
Hozzávalók:
- 1,5 kg oldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- só, szemes bors
A páchoz:
- 0,5 dl sötét szójaszósz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek (barna) cukor
- kb. 5 cm friss gyömbér finomra reszelve (ízlés szerint mehet több is nyugodtan!)
- őrölt bors
- 1 ek. olaj
- bátraknak: chili
A körethez:
- 80 dkg aprószemű újkrumpli
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1-2 ek. kacsazsír
- 1-2 ek. szezámmag
- só
Az oldalast daraboljuk fel a csontok mentén. Tegyük fazékba, öntsük fel vízzel, ízesítsük a megtisztított vöröshagymával, a kés lapjával szétnyomott fokhagymával, babérral, sóval, borssal, és főzzük puhára.
A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálban. A megfőtt oldalast emeljük ki a főzőléből, s azon forrón forgassuk meg a sötét, illatos pácban, tegyük sütőpapírral borított tepsire vagy jénaira. A maradék pácot kenegessük rá, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük illatosra, ragadósra. Sütés félidejében ha szükséges, egyszer fordítsuk meg a húsdarabokat.
Az újkrumplit mossuk meg alaposan, hártyás héját kapargassuk le. Van, aki rajta hagyja - én mindig leszedem. Ha nagyobbak a szemek, vágjuk félbe-negyedbe, majd sós vízben főzzük "al dente": vigyázzunk, ne főjön szét, s figyeljünk, mert percek alatt készen van!
Szűrjük le, hagyjuk kicsit szikkadni. A kacsazsírban forgassuk át a fokhagymát, borítsuk rá a krumplit majd a szezámmagot, és óvatosan átkeverve vagy csak dobva-rázva pirítsuk meg a krumplidarabokat. Sózzuk, és az oldalas mellé tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május
IGEN! Végre itt az újkrumpli! Nálunk is kilószámra tűnik el a petrezselymes vagy éppen dínsztelt változata. Így, szezámmagosan még nem próbáltam, de itt az ideje. Ráadásként pedig jöhet hozzá ez a finom oldalas! :)
VálaszTörlés