2013. május 25., szombat

Kávés-narancsos csokoládékenyér



A csokoládékenyér jött, látott és győzött nálunk: villámgyorsan összeállítható és csodafinom, napokig friss!

A csokoládéhoz szerintem nagyon jól passzol a kávé és a narancs párosa, így most ilyen ízesítéssel készült. 

Kifejezetten felnőttes sütemény lett, cseppet sem édes a kávénak és a 75%-os étcsokoládénak köszönhetően.

Akár délutáni kávé mellé is kínálhatjuk :-)





Csokoládékenyér


Hozzávalók egy 10x30 cm hasábformához:

  • 16 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 0,25 dl főzött, erős kávé
  • 10 dkg narancslekvár
  • 18 dkg liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 4,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kis pohár (175 gr) natúr joghurt/kefír
  • 0,4 dl tej
  • 2 mk őrölt fahéj 
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • csipet só


Tetejére:


  • 5 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg vaj
  • 1-2 csepp olaj


A cukrot összekeverjük a vaníliával, az olajjal, kávéval, lekvárral, a tejjel s a kefírrel.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaót, fahéjat, sót, s a lekváros-cukros masszához adjuk, ovális habverővel simára keverjük, végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.

A hasábformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, s belesimítjuk a tésztát.

180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, 25-30 perc után, ha nagyon pirul a teteje, borítsunk rá könnyedén egy darab alufóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e teljesen.

Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy alulról is egyenletesen hűlhessen, majd ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.

Ehhez a vajat mikróban vagy lábaskában felforraljuk (!), majd ha forr, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét. Simára keverjük benne, a vaj hője pont elég, hogy felolvadjon a csokoládé. 1-2 csepp olajat cseppentünk bele, hogy fényes legyen, simára keverjük, s körös-körül elsimítjuk a csokoládékenyér tetején és oldalán.

Hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágva tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. Nálad már hagyománya van a csokoládékenyérnek, biztos ez is finom lett, akárcsak az előző, amit 2lekoppintottam, és nekünk is nagyon bejött.

    VálaszTörlés
  2. Ez a változat is biztos klassz, az eredetit Évitől én is megsütöttem és elképesztően jó. Lehet ezt a verziót is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. A narancs-csoki párosítás valóban jó kombináció... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.