A csokoládékenyér jött, látott és győzött nálunk: villámgyorsan összeállítható és csodafinom, napokig friss!
A csokoládéhoz szerintem nagyon jól passzol a kávé és a narancs párosa, így most ilyen ízesítéssel készült.
Kifejezetten felnőttes sütemény lett, cseppet sem édes a kávénak és a 75%-os étcsokoládénak köszönhetően.
Akár délutáni kávé mellé is kínálhatjuk :-)
Csokoládékenyér
Hozzávalók
egy 10x30 cm hasábformához:
- 16 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 0,25 dl főzött, erős kávé
- 10 dkg narancslekvár
- 18 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 4,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kis pohár (175 gr) natúr joghurt/kefír
- 0,4 dl tej
- 2 mk őrölt fahéj
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- csipet só
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 dkg vaj
- 1-2 csepp olaj
A cukrot
összekeverjük a vaníliával, az olajjal, kávéval, lekvárral, a tejjel s a
kefírrel.
Egy
másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport,
szódabikarbónát, kakaót, fahéjat, sót, s a lekváros-cukros masszához adjuk, ovális
habverővel simára keverjük, végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.
A
hasábformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, s belesimítjuk a tésztát.
180
fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, 25-30 perc után, ha
nagyon pirul a teteje, borítsunk rá könnyedén egy darab alufóliát. Tűpróbával
ellenőrizzük, átsült-e teljesen.
Ha
megsült, rácsra borítjuk, hogy alulról is egyenletesen hűlhessen, majd ha
kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.
Ehhez a
vajat mikróban vagy lábaskában felforraljuk (!), majd ha forr, levesszük a
tűzről, beletördeljük a csokoládét. Simára keverjük benne, a vaj hője pont
elég, hogy felolvadjon a csokoládé. 1-2 csepp olajat cseppentünk bele, hogy
fényes legyen, simára keverjük, s körös-körül elsimítjuk a csokoládékenyér
tetején és oldalán.
Hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Nálad már hagyománya van a csokoládékenyérnek, biztos ez is finom lett, akárcsak az előző, amit 2lekoppintottam, és nekünk is nagyon bejött.
VálaszTörlésEz a változat is biztos klassz, az eredetit Évitől én is megsütöttem és elképesztően jó. Lehet ezt a verziót is kipróbálom.
VálaszTörlésNaggyon finom!!!!
VálaszTörlésA narancs-csoki párosítás valóban jó kombináció... :)
VálaszTörlés