"Eperfagyi, eperfagyi, hú de finom..."
Húúúúúúúú, de finom ez az eperfagyi...
Katucitól hoztam a receptjét, nézzétek meg a fagylalt-repertoárját, őrületes!
Ez a fagylalt már "félkészen" is isteni volt! Gépem nincs, így botmixerrel kevergettem át az egyre fagyosabb krémet, s ha már kevergettem, meg is kóstolgattam/kóstoltattam. Hmmmmmmmmm...
Igazi eperíz ("Édes is meg hűvös is az ajkaidon..."), ráadásul elkészíteni is annyira pofonegyszerű, hogy tényleg vétek volna kihagyni eperszezonban :-)
Kínáljunk mellé friss epret, ha van, némi olvasztott csokival is megcsurgathatjuk!
Eperfagyi
Hozzávalók kb. 8-900 ml fagylalthoz:
- 30-40 dkg friss eper
- 2 dl tejszín (30%-os, állati)
- 2 dl zsíros (20%) tejföl
- 10 dkg (levendulás!) cukor
- 1 löttyintésnyi vanília kivonat
- fél citrom leve
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, botmixerrel pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tejszínt és a tejfölt, botmixerrel krémesre keverjük.
Zárható műanyag dobozba öntjük, fagyasztóba tesszük.
Botmixerrel kb. 30-40 percenként 5-6 alkalommal jó alaposan átkeverjük, hogy ne legyenek benne jégszilánkok.
Ennyi :-)
Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit kiengedni, utána gombócolható.
Guszta, nagyon finom lehet. Most jól is jönne legalább 1 gombócka:-) Szeretem az ilyen egyszerűen elkészíthető fagyikat mivel nekem sincs gépem hozzá.
VálaszTörlésSzeretem! :)
VálaszTörlésDe örülök, hogy tetszett! Én is nagyon szeretem, bár az idei abszolút kedvenc a még egyszerűbb verzió (http://katucikonyha.blogspot.hu/2013/04/karamellizalt-eperfagyi.html) Igazi eperbomba. :-) Puszillak!
VálaszTörlésViki! Nem ehhez a témához kapcsolódik, amit szeretnék kérdezni tőled. Tudom Te félig meddig vendéglátós vagy, tehát tanult szakmád a sütés- főzés (és IMÁDOD is). Azt szeretném kérdezni, hogy miért kell az uborka salátához ha besóztuk, az ubit kicsavarni? Én nem szoktam, mert úgy érzem, hogy a vitaminok, ásványisók ezzel eltávoznak vagy csökkennek.
VálaszTörlésSzia Gabi :-)
TörlésIgazad van, mert ahogy besózzuk az uborkát, azonnal kidobja a víztartalmának és igen, a tápanyag-tartalmának jelentős részét. Uborkasalátánál a "kisózott" leve simán felhasználható a salátalében, de pl. egy tzatzikinél muszáj kifacsarni, mert ha bekeverjük a joghurttal/tejföllel, levessé válik :-)
S azt is gondolom, hogy ez a besózzuk-kifacsarjuk amolyan anyáról lányára szálló konyhatechnológiai eljárás :-) De szerintem salátánál elhagyható, s csak csínján a sózással, de a tzatzikinél facsarjunk :-)
Szia Viki!
VálaszTörlésKöszi a választ, igazad van ez anyáról lányára száll, édesanyám is kicsavarta, én is régen,de most már kicsit sózom és nem csavarom.