2013. május 7., kedd

Csokoládékenyér



Évinél találtam ezt a receptet, s rögtön lenyűgözött a sütemény csokissága, egyszerűsége és látványa :-)

Tojás nélkül készül, s míg sült, el is morfondíroztam rajta, hogy a csudába fog süteménnyé válni a massza "kötőanyag" nélkül... Kémia... Süteménnyé vált :-)

Csodásan puha, szaftos, illatos, másnap is tökéletesen friss. További napokról nem tudok beszámolni, mert csak a másnapot érte meg...

Annyira klassz, hogy szerintem tortalapként is jól működne kapcsos formában sütve!




Csokoládékenyér



Hozzávalók egy 10x30 cm hasábformához:

  • 16 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 10 dkg savanykás lekvár - nálam most sárgabarack volt nyitva, így azzal készült
  • 18 dkg liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 4,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kis pohár (175 gr) natúr joghurt/kefír
  • 0,4 dl tej
  • 2 mk őrölt fahéj 
  • csipet só
Tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg vaj
  • 1-2 csepp olaj

A cukrot összekeverjük a vaníliával, az olajjal, lekvárral, a tejjel s a kefírrel.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaót, fahéjat, sót, s a lekváros-cukros masszához adjuk, ovális habverővel simára keverjük.

A hasábformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, s belesimítjuk a tésztát.

180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, 25-30 perc után, ha nagyon pirul a teteje, borítsunk rá könnyedén egy darab alufóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e teljesen.

Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy alulról is egyenletesen hűlhessen, majd ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.

Ehhez a vajat mikróban vagy lábaskában felforraljuk (!), majd ha forr, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét. Simára keverjük benne, a vaj hője pont elég, hogy felolvadjon a csokoládé. 1-2 csepp olajat cseppentünk bele, hogy fényes legyen, simára keverjük, s körös-körül elsimítjuk a csokoládékenyér tetején és oldalán.

Hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágva tálaljuk puhára felvert tejszínhab és/vagy egy gombóc vaníliafagyi és/vagy friss eper társaságában :-)





11 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz, én is elfogom készíteni.Csak kár, hogy szelet nincsen belőle!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs más hátra, meg kell sütni, hogy lásd, milyen csoda szaftos belülről :-)))

      Törlés
  2. Azt hiszem minden van itthon hozzá. Lehet, hogy még ma nekifogok.

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik, tényleg jó kis szaftos lehet a joghurttal, lekvárral készített tészta! :) Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pikk-pakk süti - akár rohanós hétköznap is bevállalható :-)

      Törlés
  4. Nagyon jól hangzik! Ha fahéj van benne az már csak finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg nem volt benne, de nekem nagyon kívánkozott bele a fahéj, és jó döntés volt :-)

      Törlés
  5. Nemrég készítettem egy csokoládés mámor tortát (nemsokára posztolom), abba pedig liszt nem kellett. Na, gondoltam, ez meg milyen lesz?! Hát, nagyon finom lett! Az állaga hasonlatos ehhez a csokoládékenyérhez, az íze pedig...HMMM...csupa csoki! Szerintem ez a csokoládékenyér is megér egy próbálkozást! Mindenképpen:)))

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem, remek lett! Bejegyzést is írtam róla!
    Viki, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.