Évinél találtam ezt a receptet, s rögtön lenyűgözött a sütemény csokissága, egyszerűsége és látványa :-)
Tojás nélkül készül, s míg sült, el is morfondíroztam rajta, hogy a csudába fog süteménnyé válni a massza "kötőanyag" nélkül... Kémia... Süteménnyé vált :-)
Csodásan puha, szaftos, illatos, másnap is tökéletesen friss. További napokról nem tudok beszámolni, mert csak a másnapot érte meg...
Annyira klassz, hogy szerintem tortalapként is jól működne kapcsos formában sütve!
Annyira klassz, hogy szerintem tortalapként is jól működne kapcsos formában sütve!
Csokoládékenyér
Hozzávalók egy 10x30 cm hasábformához:
- 16 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 1,25 dl olaj
- 10 dkg savanykás lekvár - nálam most sárgabarack volt nyitva, így azzal készült
- 18 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 4,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kis pohár (175 gr) natúr joghurt/kefír
- 0,4 dl tej
- 2 mk őrölt fahéj
- csipet só
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 dkg vaj
- 1-2 csepp olaj
A cukrot összekeverjük a vaníliával, az olajjal, lekvárral, a tejjel s a kefírrel.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaót, fahéjat, sót, s a lekváros-cukros masszához adjuk, ovális habverővel simára keverjük.
A hasábformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, s belesimítjuk a tésztát.
180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, 25-30 perc után, ha nagyon pirul a teteje, borítsunk rá könnyedén egy darab alufóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e teljesen.
Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy alulról is egyenletesen hűlhessen, majd ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.
Ehhez a vajat mikróban vagy lábaskában felforraljuk (!), majd ha forr, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét. Simára keverjük benne, a vaj hője pont elég, hogy felolvadjon a csokoládé. 1-2 csepp olajat cseppentünk bele, hogy fényes legyen, simára keverjük, s körös-körül elsimítjuk a csokoládékenyér tetején és oldalán.
Hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágva tálaljuk puhára felvert tejszínhab és/vagy egy gombóc vaníliafagyi és/vagy friss eper társaságában :-)
Nagyon klassz, én is elfogom készíteni.Csak kár, hogy szelet nincsen belőle!:-))
VálaszTörlésNincs más hátra, meg kell sütni, hogy lásd, milyen csoda szaftos belülről :-)))
TörlésAzt hiszem minden van itthon hozzá. Lehet, hogy még ma nekifogok.
VálaszTörlésJól hangzik, tényleg jó kis szaftos lehet a joghurttal, lekvárral készített tészta! :) Kipróbálós! :)
VálaszTörlésPikk-pakk süti - akár rohanós hétköznap is bevállalható :-)
TörlésNagyon jól hangzik! Ha fahéj van benne az már csak finom lehet!
VálaszTörlésEredetileg nem volt benne, de nekem nagyon kívánkozott bele a fahéj, és jó döntés volt :-)
TörlésNemrég készítettem egy csokoládés mámor tortát (nemsokára posztolom), abba pedig liszt nem kellett. Na, gondoltam, ez meg milyen lesz?! Hát, nagyon finom lett! Az állaga hasonlatos ehhez a csokoládékenyérhez, az íze pedig...HMMM...csupa csoki! Szerintem ez a csokoládékenyér is megér egy próbálkozást! Mindenképpen:)))
VálaszTörlésJöhet a csokimámor!!! Jöhet!
TörlésElkészítettem, remek lett! Bejegyzést is írtam róla!
VálaszTörlésViki, köszönöm a receptet!
Jaj de jó, örülök :-))))
Törlés