Igazi kényeztető hétvégi finomság!
Minimális előkészítő munkával olyan, de olyan finom csirkeételt tálalhatunk a család elé, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki mind a tíz ujját :-)
Valószínűleg kacsával is csodálatos lehet...
Csirkecombok vörösborral, fűszeres paradicsomszósszal
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 8 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. friss gyömbér finomra reszelve
- 2 ágacska rozmaring/1 mk. őrölt rozmaring
- 4 ágacska kakukkfű/2 mk. szárított
- 1 csokor "új" sárgarépa arasznyi darabokra vágva
- 2,5 dl száraz, jó minőségű vörösbor
- 1 doboz hámozott paradicsom (400 g)
- 1,5 dl víz/alaplé
- só, bors
- 1 tk. cukor
- bátraknak chili
A polentához:
(egység=2 dl bögre pl.)
- 1 egység víz
- 1 egység tej
- 1 egység kukoricadara
- 1 kicsi fej vöröshagyma finomra reszelve
- 1 kicsi sárgarépa finomra reszelve
- 2 ek. parmezán
- 1 ek. vaj
- só, bors
A combokat megtisztítjuk, a tollmaradványokat eltávolítjuk, és leszedjük a "sarkáról" a sárga, vastag bőrt. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon forróra felhevített kevés olajon ropogósra sütjük mindkét oldalát, oldalanként 2-2 perc alatt.
Félretesszük.
Forró serpenyőben, kevés olajon kb. 2 perc alatt megpirítjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a répát, a fokhagymát, hozzáöntjük a bort, s hagyjuk forrni, míg picit besűrűsödik. Ekkor tesszük bele a paradicsomot, levével együtt, 1,5 dl vizet vagy alaplevet, a fűszereket, kiforraljuk.
Tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük az elősütött combokat, ráöntjük a fűszeres, boros, paradicsomos szószt, lefedjük, és 40 percig 180 fokos sütőben sütjük, majd az alufóliát/jénai tetejét eltávolítva további 20-25 percig sütjük-sűrítjük.
A polentához a vajban megpároljuk a hagymát és a répát, felöntjük vízzel és tejjel, felforraljuk. Ha forr, ovális habverővel történő folytonos kavarás közben beleöntjük a kukoricadarát, és kevergetve puffogósra főzzük. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk vízzel vagy tejjel, ne legyen benne kemény daraszem! Sóval, borssal ízesítjük, majd a végén belekeverjük a parmezánt.
A forró, fűszeres csirkecombokkal, valamint a maradék vörösbor kíséretében tálaljuk.
Neil Perry: Fürj vörösborban receptje itt-ott átdolgozva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.