2013. április 7., vasárnap

Zöldséges puliszkával töltött dagadó



Készítettem már dagadót sokféle töltelékkel, puliszkával még soha. Valahogy eszembe nem jutott volna töltelékként felhasználni.

Öreg hiba volt :-)

Az így megtöltött húshoz elegendő egy jó nagy adag saláta, és komplett ebédet kapunk, a puliszka szinte helyettesíti a hagyományos köretet, de kihűlve, teljesen hidegen is eszméletlen finom.

A belekerülő zöldségek tetszés szerint variálhatók!




Zöldséges puliszkával töltött dagadó


Hozzávalók:

  • 1 dagadó (80 dkg-1 kg)
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • (opcionálisan: zeller, gomba, zöldborsó, medvehagyma...)
  • 1-2 ek. kacsazsír


A puliszkához:

  • 3 dl tej
  • 3 ek. kukoricadara
  • 1 ek kacsazsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • só, bors



A puliszkával kezdjük, mert hűlnie kell. Felforraljuk a tejet, sózzuk, borsozzuk. Ha forr, ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, s teljesen sűrűre, "puffogósra" főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a kacsazsírt, a tojásokat és a zúzott fokhagymát.

A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát és a répát pici kockákra vágjuk, a pórét felkarikázzuk. Hozzákeverjük az ízesített puliszkához. Nyersen, nem tévedés.

A dagadót felszúrjuk egy éles késsel, vigyázzunk, az oldalát ki ne vágjuk! Ha megkérjük, a hentesek általában szívesen felszúrják :-)

A zöldséges puliszkát betöltjük a dagadóba, a nyílást hústűvel lezárjuk.

Tepsibe helyezzük, zsírt teszünk alá és egy kevés vizet, majd fólia alatt 180 fokos sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). A fóliát levéve 10-15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.

Hagyjuk kicsit pihenni, majd éles késsel felszeleteljük.



Ihlet: Vidék Íze 2013. március


5 megjegyzés:

  1. Hát ez csodás. Nekem se jutott volna eszembe soha:) Szeretjük a puliszkát, így kipróbálom egyszer:)

    VálaszTörlés
  2. Én a dagadó részt odaadom egy extra adag töltelék puliszkáért :)

    VálaszTörlés
  3. De jó ötlet, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) Régen töltöttem már dagadót, ki kellene próbálni puliszkával! :)

    VálaszTörlés
  4. Látványnak is kitűnő, nem hogy még fogyasztani!:-))

    VálaszTörlés
  5. Hűűűű... Ez nagyon kipróbálandó recept :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.