Készítettem már dagadót sokféle töltelékkel, puliszkával még soha. Valahogy eszembe nem jutott volna töltelékként felhasználni.
Öreg hiba volt :-)
Az így megtöltött húshoz elegendő egy jó nagy adag saláta, és komplett ebédet kapunk, a puliszka szinte helyettesíti a hagyományos köretet, de kihűlve, teljesen hidegen is eszméletlen finom.
A belekerülő zöldségek tetszés szerint variálhatók!
Zöldséges puliszkával töltött dagadó
Hozzávalók:
- 1 dagadó (80 dkg-1 kg)
- 1/2 kaliforniai paprika
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- (opcionálisan: zeller, gomba, zöldborsó, medvehagyma...)
- 1-2 ek. kacsazsír
A puliszkához:
- 3 dl tej
- 3 ek. kukoricadara
- 1 ek kacsazsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- só, bors
A puliszkával kezdjük, mert hűlnie kell. Felforraljuk a tejet, sózzuk, borsozzuk. Ha forr, ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, s teljesen sűrűre, "puffogósra" főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a kacsazsírt, a tojásokat és a zúzott fokhagymát.
A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát és a répát pici kockákra vágjuk, a pórét felkarikázzuk. Hozzákeverjük az ízesített puliszkához. Nyersen, nem tévedés.
A dagadót felszúrjuk egy éles késsel, vigyázzunk, az oldalát ki ne vágjuk! Ha megkérjük, a hentesek általában szívesen felszúrják :-)
A zöldséges puliszkát betöltjük a dagadóba, a nyílást hústűvel lezárjuk.
Tepsibe helyezzük, zsírt teszünk alá és egy kevés vizet, majd fólia alatt 180 fokos sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). A fóliát levéve 10-15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Hagyjuk kicsit pihenni, majd éles késsel felszeleteljük.
Ihlet: Vidék Íze 2013. március
Hát ez csodás. Nekem se jutott volna eszembe soha:) Szeretjük a puliszkát, így kipróbálom egyszer:)
VálaszTörlésÉn a dagadó részt odaadom egy extra adag töltelék puliszkáért :)
VálaszTörlésDe jó ötlet, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) Régen töltöttem már dagadót, ki kellene próbálni puliszkával! :)
VálaszTörlésLátványnak is kitűnő, nem hogy még fogyasztani!:-))
VálaszTörlésHűűűű... Ez nagyon kipróbálandó recept :)
VálaszTörlés