Ismét egy Neil Perrytől :-)
Kinek legjobb barátja szerint: "Ha el akarod adni, bundázd!", s azt hiszem, ez több magyarázatra nem is szorul, hisz ki tudna ellenállni egy frissen sült, ropogós morzsabundás finomságnak?
Ha a vasárnapi menüben szerepelni fog a rántott hús, ajánlom mellé ezt a köretet. Az eredetileg írt zsálya helyett nálam az imádott kakukkfű szerepelt, s a vaj-fehérbor páros is jelentősen hozzájárult az ízekhez.
Azt viszont nem tudom, csak sejtem, hogy a tavaly nyári elképesztő aszály lehet az oka, hogy bárhol vásárolok bármilyen fajtájú krumplit (mert már variálok és próbálkozok), s bárhogy vigyázok rá és lesem főzés közben, egész egyszerűen szétfő, elmállik, elmorzsálódik, s még véletlenül sem tartja meg a formáját, legyen az hasáb vagy kocka vagy karika :-(
Ti tapasztaltatok mostanában hasonlót?
Rántott tarja kakukkfüves-almás burgonyakörettel
Hozzávalók:
A rántott húshoz:
- 4 szelet csontos tarja (vagy karaj, csirkemell, pulykamell, csirkecomb, szárny...)
- 2-3 ek liszt
- 2 tojás
- 1-2 ek. tej
- (házi) zsemlemorzsa
- só
- a sütéshez olaj
A körethez:
- 4 közepes alma
- 60 dkg krumpli
- ízlés szerint kakukkfű
- só, bors
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg + 3 dkg vaj
- 1-1,5 dl (olíva)olaj
A húst leöblítjük, megszárítjuk konyhai papírtörlővel, besózzuk. Hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, a tejjel elhabart, sóval ízesített tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk.
Sütés előtt a panírozott hússzeleteket érdemes 30 percre tálcán hűtőbe tenni, a bundája sülés közben nem fog lepotyogni róla - Papától tanultam, és tényleg működik!
Bő, forró olajban közepes lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
Elkészítjük a köretet. A krumplit meghámozzuk, félbe-negyedbe vágjuk, és sós vízben nem teljesen puhára főzzük, hisz egyrészt sütünk még rajta, másrészt szét ne essen.
A vajat és az olajat megforrósítjuk, rádobjuk az előfőzött, leszűrt krumplit, a megmosott, s 6-6 cikkre vágott almákat és a kakukkfüvet. Óvatosan készre pároljuk. Ha látjuk, hogy a vaj barnulni kezd, hozzáöntjük a fehérbort, s 2 percig tovább főzzük.
A végén hozzákeverjük a maradék 3 dkg vajat, kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Jelentkezem dupla adag köretre :)
VálaszTörlés(Biztos finom a husi is, nem vagyok tarja párti)
Krumpli - a legtöbbször dettó, időnként formatartót sikerül kifogni, de ez csak utólag derül ki.