Már-már pohárdesszert kategória ez a leves, édes, hűvös, ízes :-)
A levesbetétként kínált mazsola opcionális, helyettesíthetjük mandulaszirommal például, de a kis tejszínpamacs a tetejére "kötelező" elem :-)
Mézes-banános almakrém leves
Hozzávalók:
- 2 ek. méz
- 1 banán felkarikázva
- 4 közepes alma meghámozva, felkockázva
- 1 dl fehérbor
- 2 dl tejföl
- 1 tk. étkezési keményítő (opcionális)
- csipet só
- 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 mk. őrölt gyömbér
Tálaláshoz:
- puhára felvert tejszínhab
- mazsola
A mézet takaréklángon megkaramellizáljuk. Ha szép aranybarna, rádobjuk az almakockákat és a banánkarikákat, átforgatjuk a mézkaramellben, majd felöntjük vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel és a borral, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A keményítőt simára keverjük kevés hideg vízzel majd a tejföllel, s néhány merőkanál forró levessel elkeverjük. Visszaöntjük a maradék leveshez, elkeverjük, egyet forralunk rajta.
Ha nagyon sűrű a leves a turmixolás után, a keményítőt nyugodtan hagyjuk el, és egyszerűen csak tejföllel habarjuk be.
Langyosan vagy teljesen hidegen tálaljuk, tetején puha tejszínhab galuskákkal és néhány szem mazsolával.
Csodálatos! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésSzuper, nagyon jól hangzik! :) Nem semmi lehet ez a mézes-banános-almás-gyömbéres íz, el tudom képzelni, mennyire finom! :)
VálaszTörlésFinom :-) Olyan, mint valami különleges joghurtcsoda :-)))
TörlésEddig a hidegre való tekintettel vágytuk a gőzölgő, ízes, forró levest, mára végre fordulni látszik a kocka (itt a JÓIDŐ:::) és egyre inkább fordulunk a jól lehűtött, gyömölcsös levesek felé! Pláne, ha ilyen ízletesek, mint ez a mézes-banános-almakrémes finomság:)
VálaszTörlésMár annyira, de annyira vártam a jó időt!!!
TörlésS ha nincs is kánikula (ne is legyen, de nyáron annál inkább :-) ), jól esik a gyümölcsleves :-)
Tejszínpamacs! :))) A bor helyett valami mást tehetnék hozzá?, mert nem tartunk itthon alkoholt. Bár lehet csak vennem kéne egy üveggel, mert annyi recepthez írnak. :) Nagyon guszta, mindenképpen ki fogom próbálni! Köszi! :)
VálaszTörlésCsilla, a bor egy plusz ízt ad hozzá úgy, hogy alkoholtartalma teljesen elpárolog főzés közben!
TörlésTermészetesen nem kötelező beletenni, anélkül is finom lesz!
Ha pedig veszel egy üveg bort, adagold ki jégkocka-fagyasztóba, s ha kell valamibe, egyszerűen előveszel a fagyról néhány borkockát, és beledobod az ételbe :-)
Ühüm, ühüm, ühüm! Már keresem a poharat, amiben majd tálalni fogom!
VálaszTörlésSzentestén ez lesz az "előétel" ;-) kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok! :-)
VálaszTörlésKedves Borcsa, nagyon örülök :-))) Szép ünnepet Nektek és boldog új évet!
Törlés