2013. április 16., kedd

Mézes-banános almakrém leves



Már-már pohárdesszert kategória ez a leves, édes, hűvös, ízes :-)

A levesbetétként kínált mazsola opcionális, helyettesíthetjük mandulaszirommal például, de a kis tejszínpamacs a tetejére "kötelező" elem :-)






Mézes-banános almakrém leves


Hozzávalók:

  • 2 ek. méz
  • 1 banán felkarikázva
  • 4 közepes alma meghámozva, felkockázva
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk. étkezési keményítő (opcionális)
  • csipet só
  • 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 mk. őrölt gyömbér

Tálaláshoz:

  • puhára felvert tejszínhab
  • mazsola


A mézet takaréklángon megkaramellizáljuk. Ha szép aranybarna, rádobjuk az almakockákat és a banánkarikákat, átforgatjuk a mézkaramellben, majd felöntjük vízzel.

Ízesítjük a fűszerekkel és a borral, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A keményítőt simára keverjük kevés hideg vízzel majd a tejföllel, s néhány merőkanál forró levessel elkeverjük. Visszaöntjük a maradék leveshez, elkeverjük, egyet forralunk rajta.

Ha nagyon sűrű a leves a turmixolás után, a keményítőt nyugodtan hagyjuk el, és egyszerűen csak tejföllel habarjuk be.

Langyosan vagy teljesen hidegen tálaljuk, tetején puha tejszínhab galuskákkal és néhány szem mazsolával.








11 megjegyzés:

  1. Szuper, nagyon jól hangzik! :) Nem semmi lehet ez a mézes-banános-almás-gyömbéres íz, el tudom képzelni, mennyire finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom :-) Olyan, mint valami különleges joghurtcsoda :-)))

      Törlés
  2. Eddig a hidegre való tekintettel vágytuk a gőzölgő, ízes, forró levest, mára végre fordulni látszik a kocka (itt a JÓIDŐ:::) és egyre inkább fordulunk a jól lehűtött, gyömölcsös levesek felé! Pláne, ha ilyen ízletesek, mint ez a mézes-banános-almakrémes finomság:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már annyira, de annyira vártam a jó időt!!!

      S ha nincs is kánikula (ne is legyen, de nyáron annál inkább :-) ), jól esik a gyümölcsleves :-)

      Törlés
  3. Tejszínpamacs! :))) A bor helyett valami mást tehetnék hozzá?, mert nem tartunk itthon alkoholt. Bár lehet csak vennem kéne egy üveggel, mert annyi recepthez írnak. :) Nagyon guszta, mindenképpen ki fogom próbálni! Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, a bor egy plusz ízt ad hozzá úgy, hogy alkoholtartalma teljesen elpárolog főzés közben!

      Természetesen nem kötelező beletenni, anélkül is finom lesz!

      Ha pedig veszel egy üveg bort, adagold ki jégkocka-fagyasztóba, s ha kell valamibe, egyszerűen előveszel a fagyról néhány borkockát, és beledobod az ételbe :-)

      Törlés
  4. Ühüm, ühüm, ühüm! Már keresem a poharat, amiben majd tálalni fogom!

    VálaszTörlés
  5. Szentestén ez lesz az "előétel" ;-) kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borcsa, nagyon örülök :-))) Szép ünnepet Nektek és boldog új évet!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.