Nemrég ismerkedtem meg az édesburgonyával, véletlenül láttam meg az Aldiban, addig sehol.
A vásárolt adag első része a kukoricalevesbe került, a maradékból pedig köret készült.
Az ízesítést Csibe ihlette, aki sütőtököt készített ilyen formán a télen - akkor kipróbáltam, s egészen más dimenzióba emelte a a hagyományos sült tököt!
Mivel az édesburgonya ízében, állagában nagyon hasonlít a sütőtökre (bár nem rokonok), így az édeskés zöldséget sós kiegészítőkkel fűszereztem. Az illata őrületesen jó volt, s az íze...
Köretként tálaltam először, utána meg azt vettem észre, hogy gyakorlatilag csak úgy "magában" elnassoltam :-)
Gabojszánál találtok egy citrusos-gyömbéres ízvilágút is!
Köretként tálaltam először, utána meg azt vettem észre, hogy gyakorlatilag csak úgy "magában" elnassoltam :-)
Gabojszánál találtok egy citrusos-gyömbéres ízvilágút is!
Fokhagymás-kakukkfüves édesburgonya
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 3 közepes édesburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk nagyszemű (füstölt) só
- 1-2 ek. tökmagolaj (ha nincs, mehet olívával)
- 1 mk. szárított kakukkfű (ha van friss, még jobb)
Az édesburgonyát meghámozzuk, s kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálba sziromszerűen lerakosgatjuk a szeleteket.
A fokhagymát megtisztítjuk, egészen vékonyra szeleteljük, az édesburgonya-korongok közé szórjuk, majd meglocsoljuk az olajjal, meghintjük kakukkfűvel és sóval.
180 fokos sütőben lefedve (alufólia vagy a jénai teteje) puhulásig sütjük kb. 20-25 percig, majd a fedőt eltávolítja pár perc alatt picit pirítunk a tetején.
Én is pont ma vettem édesburgonyát :)
VálaszTörlésRecept mentve :)
Úgy látom, édesburgonyát kell vennem! :) Meg kell kóstolnom, nagyon tetszik, igazán finom lehet! :)
VálaszTörlésMegcsináltam. Nagyon finom :)
VálaszTörlésA család férfi tagjai rizzsel kombinálva én magában :)
:-))
TörlésElőször én is köretként adtam - aztán egyszer csak "elkopott" magában :-)))