Nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, klasszikus francia desszert.
Omlós tészta kelyhében egyszerre édes, ugyanakkor erőteljesen savanyú, lágy citromkrém, amihez nagyszerűen passzol a cukor nélkül felvert tejszínhab :-)
Kifejezetten ajánlott egy vasárnapi ebéd lezáráshoz, annyira friss ízű!
Ez a recept is Neil Perry könyvéből származik, s mindössze a sütési időn változtattam - amennyi a leírásban szerepel, annyi idő alatt az én sütőm egészen biztos, hogy szénné égeti!
Próbáljátok ki :-)
Citromkrémes pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek. tej
- csipet só
A citromkrémhez:
- 4 tojás
- 16 dkg cukor
- 1,5 dl citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1,5 ek liszt
A tálaláshoz:
- tejszín
A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétű robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!
Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen.
Az így kibélelt formát hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Hűlést követően a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elősütjük: sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.
Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszűrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegősre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - előbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.
Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tűzforró!). A formát a sütő félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém.
Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütőbe, és süssük tovább a pitét 180 fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 fokra mérsékelve a hőfokot további 5 percig.
A 15 perces sütési idő után mindenképpen nézzünk rá, sütőfüggő a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tűnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.
Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.
A maradékot tároljuk hűtőszekrényben!
Ááááá! Már készül a diós-meggyes aranygaluska, ezt a citrom krémes gyönyörűséget kénytelen leszek jövő hétre halasztani. Mondjuk szerdára. :)
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki, imádom a citromos sütiket:) Nálunk maradékot nem nagyon kell tárolni:)
VálaszTörlésOlyan rég készülök valamilyen citromkrémes süti elkészítésére, de mindig féltem a krémtől. Ez a pite isteni lehet.
VálaszTörlésHmmm... egy citromrajongónak kell ennél több? :)
VálaszTörlésJajj, de nagyon nyami! Azonnal mentem!
VálaszTörlésIstenien néz ki, meg kell sütnöm, érzem a finomságos citromos ízét! :)
VálaszTörlésGyönyörűűűű!! Kipróbálós! :)
VálaszTörlésFantasztikus, megkívántam! :)
VálaszTörlésElkészítendőkben elmentve! És marha jó a kép!!!
VálaszTörlés