2013. április 14., vasárnap

Citromkrémes pite



Nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, klasszikus francia desszert.

Omlós tészta kelyhében egyszerre édes, ugyanakkor erőteljesen savanyú, lágy citromkrém, amihez nagyszerűen passzol a cukor nélkül felvert tejszínhab :-) 

Kifejezetten ajánlott egy vasárnapi ebéd lezáráshoz, annyira friss ízű!

Ez a recept is Neil Perry könyvéből származik, s mindössze a sütési időn változtattam - amennyi a leírásban szerepel, annyi idő alatt az én sütőm egészen biztos, hogy szénné égeti!

Próbáljátok ki :-)





Citromkrémes pite


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. tej
  • csipet só



A citromkrémhez:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 1,5 dl citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 ek liszt


A tálaláshoz:

  • tejszín



A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétű robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!

Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen.

Az így kibélelt formát hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Hűlést követően a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elősütjük: sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.

Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszűrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt. 

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegősre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - előbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.

Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tűzforró!). A formát a sütő félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém. 

Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütőbe, és süssük tovább a pitét 180 fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 fokra mérsékelve a hőfokot további 5 percig. 

A 15 perces sütési idő után mindenképpen nézzünk rá, sütőfüggő a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tűnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.

Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.

A maradékot tároljuk hűtőszekrényben!




9 megjegyzés:

  1. Ááááá! Már készül a diós-meggyes aranygaluska, ezt a citrom krémes gyönyörűséget kénytelen leszek jövő hétre halasztani. Mondjuk szerdára. :)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan néz ki, imádom a citromos sütiket:) Nálunk maradékot nem nagyon kell tárolni:)

    VálaszTörlés
  3. Olyan rég készülök valamilyen citromkrémes süti elkészítésére, de mindig féltem a krémtől. Ez a pite isteni lehet.

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... egy citromrajongónak kell ennél több? :)

    VálaszTörlés
  5. Jajj, de nagyon nyami! Azonnal mentem!

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki, meg kell sütnöm, érzem a finomságos citromos ízét! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűűűű!! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus, megkívántam! :)

    VálaszTörlés
  9. Elkészítendőkben elmentve! És marha jó a kép!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.