A játék immár 8. fordulójánál jár, mostani háziasszonya Hani, az Ízemlékek blog írója :-)
Gasztrobaráth Zsuzsit sorsolta nekem játszótársul, akitől hosszas dilemmázás után végül ezt a csigát választottam.
A lágy, kelt kalácstésztában pudingszerű, ízes almaszeletek bújnak meg, s nem tudtam megállni, hogy a sok puhaság mellé ne tegyek valami ropogósat - diót :-)
Az illata sütés közben egyszerűen nyálcsordító...
Isteni finom péksütemény, másnap is friss, élvezhető! Ahogy mondják, olyan "többkék" ízű :-)))
Almás-diós csiga
Hozzávalók 12-14 db csigához:
A tésztához:
- 40-45 dkg liszt
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 8-10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2,5 dkg élesztő
Almatöltelékhez:
- 3-4 nagyobb alma szeletelve vagy felkockázva
- 3 dkg vaj
- 1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszer/almás sütemény fűszer
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 dl hideg víz
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 2 marék dió szárazon megpirítva és durvára vágva
A tészta megkenéséhez
- 0,5 dl tej
A tejet meglangyosítjuk a vajjal (1 perc mikróban). A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Először csak 40 dkg lisztet tegyünk hozzá, ha nagyon lágy lenne (a tojás nagyságától függ), apránként adagoljunk hozzá kb. 5 dkg lisztet.
Dagasztás után tegyük át lisztezett tálba, s letakarva, meleg helyen kelesszük 30-40 percig.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, falatnyi szeletekre vágjuk, s a cukor és a fűszerek hozzáadásával megpároljuk - de vigyázzunk, nehogy szétfőzzük! A keményítőt keverjük simára a hideg vízzel, adjuk a párolt almához, és pudingszerűen sűrítsük be 1 perc alatt.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük szét rajta az almakrémet, szórjuk meg a durvára vágott dióval, és tekerjük fel, mint egy beiglit.
Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm vastagságú csigákra a tésztát, ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában lábaska vízzel.
A megkelt csigákat kenjük át tejjel, és süssük aranyszínűre az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.
Langyosan egyszerűen ellenállhatatlan :-)
Ránézve a képre már csorog a nyálam, elolvasva a receptet sem lett jobb a helyzet. Mi lesz, ha megsütöm és megérzem az illatát...:)
VálaszTörlésAjaj, ezt így ebéd előtt bedobni, kegyetlenség :)
VálaszTörlésÍgy még Manó is megenné az almát a sütiben :)
Szinte érzem is a finom illatát, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésÜgyes választás volt :)! Szerintem is jó ötlet hozzá a dió, az egyik kedvencem. Köszönöm, hogy játszottál!
VálaszTörlés