Bár a nappalok már kellemesen tavasziasak, és ragyogóan süt a nap (végrevégre!!!), a reggelek és az esték igen hidegek.
Ilyenkor még jólesik egy tányér gőzölgő, ízes levest elkanalazni.
Emlékeztem, hogy Max-nál van egy remek fokhagyma krémleves, innen indultam el - aztán a gondolatot továbbvittem. Nagyon jellegtelen, sápadt kis leves lett, de az íze... Ellenállhatatlan!
Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagy ek kacsazsír/3 ek olaj
- 2-3 fej (!) fokhagyma
- 2-3 ek liszt
- 1 tubus ömlesztett sajt
- 1-1,5 dl fehérbor
- 4 dl tej
- víz
- só, bors
- szerecsendió
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, s egy kés lapjával összelapítjuk.
A kacsazsírt megolvasztjuk, takaréklángon, fedő alatt megsütjük benne a szétnyomott fokhagymagerezdeket. Vigyázzunk, le ne égjen, mert keserű lesz!
Ha a fokhagyma megpuhult, meghintjük liszttel, elkeverjük, s egy percig pirítjuk, hogy nyers ízét elveszítse. Ovális habverővel kevergetve apránként felöntjük tejjel, a borral és annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnénk készíteni.
Takaréklángon tartjuk, néha megkeverjük, alaposan kiforraljuk.
A főzés végén hozzáadjuk az ömlesztett sajtot is, beleolvasztjuk. Ha kell, a sűrűségen itt még korrigálhatunk, a sajt is sűrít rajta!
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd azon forrón pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.
Nálam sz ilyen és ehhez hasonló finom krémlevesek bármikor!, hangsúlyozom bármikor! (évszaktól, időjárástól, bármilyen egyéb körülménytől függetlenül) jöhetnek! Szívesen kanalazgatom őket! Kihagyhatatlan hozzávalójukkal együtt: a fehérborral és a pirított kenyérkockákkal...:)
VálaszTörlésImádom én is a krémleveseket, a fokhagyma krémlevest különösen! :) Ömlesztett sajttal viszont még soha nem készítettem, úgyhogy kipróbálós lesz, nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésHa fokhagyma, nálam nyert! Kipróbálandó!
VálaszTörlés