Egy igazi klasszikus, melynek elkészítési módjáról mégis többféle változatot lehet találni.
Adrian Richardson műsorában kizárólag ízesített vajjal készült, a sajt hozzáadása a töltelékhez szinte szentségtörésnek tűnt.
Aztán felütöttem az Ételkészítési ismeretek c. enciklopédiámat, ott szerepelt a sajt a hozzávalók között.
Na így legyünk okosak :-)
Szentséget törtem, és sajttal készítettem - szenzációsan finom volt! Elkészítésétől senki ne rettenjen vissza, egyáltalán nem ördöngösség. Néhány apró trükk, s páratlan ízélmény lesz a jutalmunk :-)
Kijevi csirkemell
Hozzávalók:
- 4 fél csirkemell filé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg (füstölt) sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- szerecsendió
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- bő olaj
A csirkemellekről leválasztjuk a belső, kicsi húsrészt (én a "szívének" hívom), tegyük félre, panírozzuk be külön, s rántsuk ki.
A filéket éles késsel szúrjuk fel, hogy belsejében üreg képződjön, ujjunk segítségével óvatosan tovább tudjuk tágítani a lyukat, de vigyázzunk, ki ne szakadjon a hús! Besózzuk, s állni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket.
A puha vajat kikeverjük a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha van, habzsákba szedjük, és óvatosan betöltjük vele a filéket, ha nincs, egy kiskanál segítségével is megtölthetjük a fűszeres-sajtos vajjal.
A töltési nyílást fogvájóval vagy hústűvel összezárjuk, s a húst kétszeresen panírozzuk, mint pl. a rántott sajtot. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd újra tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.
Ezután min. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon a hús belsejében.
Olajat hevítünk egy serpenyőben, s közepes lángon aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. A dupla panír megakadályozza, hogy kifolyjon a töltelék, megvédi a húst a kiszáradástól, s lesz elég ideje a húsnak tökéletesen átsülnie.
Kívül ropogós, belül szaftos, illatos végeredményt kell kapnunk.
A megsült filéket papírtörlőre emeljük, hagyjuk picit lecsöpögni, s azon frissiben, lágy krumplipüré kíséretében tálaljuk.
Nagyon finom lehet guszta! A képre nézve már elindult a nyálelválasztásom!:-)
VálaszTörlésImádjuk a rántott csirkemellet, gyakran készül, emiatt szoktam is variálni! :) Legközelebb kipróbálom a te verziódat, nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlés