2013. március 2., szombat

Kijevi csirkemell



Egy igazi klasszikus, melynek elkészítési módjáról mégis többféle változatot lehet találni.

Adrian Richardson műsorában kizárólag ízesített vajjal készült, a sajt hozzáadása a töltelékhez szinte szentségtörésnek tűnt.

Aztán felütöttem az Ételkészítési ismeretek c. enciklopédiámat, ott szerepelt a sajt a hozzávalók között.

Na így legyünk okosak :-)

Szentséget törtem, és sajttal készítettem - szenzációsan finom volt! Elkészítésétől senki ne rettenjen vissza, egyáltalán nem ördöngösség. Néhány apró trükk, s páratlan ízélmény lesz a jutalmunk :-)





Kijevi csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 fél csirkemell filé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg (füstölt) sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • szerecsendió



A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa


Sütéshez:

  • bő olaj



A csirkemellekről leválasztjuk a belső, kicsi húsrészt (én a "szívének" hívom), tegyük félre, panírozzuk be külön, s rántsuk ki.

A filéket éles késsel szúrjuk fel, hogy belsejében üreg képződjön, ujjunk segítségével óvatosan tovább tudjuk tágítani a lyukat, de vigyázzunk, ki ne szakadjon a hús! Besózzuk, s állni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket.

A puha vajat kikeverjük a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha van, habzsákba szedjük, és óvatosan betöltjük vele a filéket, ha nincs, egy kiskanál segítségével is megtölthetjük a fűszeres-sajtos vajjal.

A töltési nyílást fogvájóval vagy hústűvel összezárjuk, s a húst kétszeresen panírozzuk, mint pl. a rántott sajtot. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd újra tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.

Ezután min. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon a hús belsejében.

Olajat hevítünk egy serpenyőben, s közepes lángon aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. A dupla panír megakadályozza, hogy kifolyjon a töltelék, megvédi a húst a kiszáradástól, s lesz elég ideje a húsnak tökéletesen átsülnie.

Kívül ropogós, belül szaftos, illatos végeredményt kell kapnunk.

A megsült filéket papírtörlőre emeljük, hagyjuk picit lecsöpögni, s azon frissiben, lágy krumplipüré kíséretében tálaljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet guszta! A képre nézve már elindult a nyálelválasztásom!:-)

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk a rántott csirkemellet, gyakran készül, emiatt szoktam is variálni! :) Legközelebb kipróbálom a te verziódat, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.