Nagyon szeretem a birsalmát, így mikor rábukkantam Chili&Vanilia receptjére a Nők Lapja Konyha múlt havi számában, rögtön nekiálltam.
Huh, még annál is jobb lett, mint amire számítottam! Egyszerre édes és savanyú, fűszeres, de nincs elnyomva a birsalma oly jellegzetes zamata! Imádtam... Csak úgy eszegetni magában, vagy húsos fogások mellé, esetleg zsíros kenyérrel :-)
Ha nincs birsalma, szerintem ugyanez kemény húsú körtével vagy almával is elpróbálható, s a fűszerekkel is lehet variálni!
Édes-savanyú birsalma
Hozzávalók:
- 2 nagy birsalma
- 2,5 dl almaecet
- 2 dl víz
- 1/2 citrom leve
- 1 mk. só
- 10 dkg (barna) cukor
- 3-5 szelet friss gyömbér
- 5-8 szem szegfűbors
- 5-8 szem szegfűszeg
Az ecetet, vizet, citromlevet, sót, cukrot nagy lángon összeforraljuk. Fedő alatt, nyitott ablak mellett, elképesztően szúrós szaga van, vigyázat!
Ha forr, hozzáadjuk a fűszereket, és 10 percig gyöngyöző forrásban tartva összefőzzük.
A birsalmákat alaposan megmossuk, karcsú gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk. Érdemes citromos vízben tartani főzésig az előkészített gerezdeket, mert pillanatok alatt megbarnul!
Az almagerezdeket a fűszeres-ecetes lében addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul - ne főzzük szét! A gyömbért a főzés végén kivesszük, s üveg vagy műanyag, lefedhető tálkába szedjük a gyümölcsöt, levét rászűrjük.
Hűtőben tároljuk, kb. 1 hétig eláll.
Nagyon fincsi lehet ám ezzel a fűszerezéssel! :) Idén valahogy kimaradt az életünkből a birsalma, még nem ettünk, megyek, szétnézek a piacon! :)
VálaszTörlésImádjuk a birsalmát mindenféle formájában! Ezzel a fűszerezéssel nagyon tetszik a recepted, de idén már csak ősszel kerülhet rá sor - remélem jó lesz a birsalma termés!
VálaszTörlésÉn még most is láttam a piacon birsalmát ;-)
VálaszTörlés