A naptáram március mutat, annak is a végét lassan :-)
Míg áprilisra nem lapoznánk, gyorsan megsütöttem a márciusnál szereplő egyszerű csokis kalácsot! Ami nem, nem sült túl - szimplán csupa csoki a tésztája :-)
Mennyei. A tésztája szenzációs, jól kezelhető, jól formázható. Az előírással ellentétben a kenyérsütő gépben kelesztettem, így a hő hatására a tésztában lévő csoki megolvadt - innen a barna szín :-) Aki nem szeretné, hogy a csoki elszínezze a kalácsot, dagasztás után tegye át egy tálba, s így hagyja megkelni.
Ebből a mennyiségből aztán több dolgot is kihozhatunk: készülhet két kisebb kalács - akár fonottan, akár fonás nélkül formában vagy csak sütőlemezen sütve. Lehet belőle egy kisebb fonott kalács / hasáb kalács, és a másik feléből süthetünk falatnyi kis kifliket. De készíthetünk belőle egyetlen hatalmas, gyönyörű fonott kalácsot is.
A siker garantáltan nem marad el!
Vajjal, sárgabarack lekvárral egyszerűen ellenállhatatlan!
Hozzávalók 1 fonott kalácshoz és 24 mini kiflihez:
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 sárgája
- 10 dkg puha vaj
- 60 dkg liszt
- 10 dkg (por)cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. só
- 10 dkg étcsokoládé durvára vágva (süthető csokicsepp)
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Nézzünk rá a tésztára, ha lágy, adjunk hozzá apránként kevés lisztet, ha nagyon kemény volna, kevés tejet. A tojás mérete nagyban befolyásolhatja a tészta állagát!
Ha nincs sütésálló csokicseppünk, s nem szeretnénk, hogy a csokoládé elszínezze a tésztát, dagasztás után tegyük át tálba, s letakarva kelesszük duplájára 40-50 perc alatt.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, kettévágjuk.
Az egyik tésztadarabot három egyenlő részre vágjuk, s egyszerű hármas fonással, mint egy copfot befonjuk. Egy vajjal kikent, kb. 10x30 cm-es hasábformába tesszük a fonatot, letakarva duplájára kelesztjük.
A másik tésztafelet szintén három egyenlő részre vágjuk, egyesével körlappá nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. A körlapot derelye- vagy pizzavágóval nyolc egyenlő részre (háromszögre) vágjuk, majd a háromszögeket a talpuktól kezdve kiflivé göngyöljük.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, s a tésztából kimaradt 1 tojásfehérjével lekenjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában lábaska vízzel, és 15-20 perc alatt megsütjük a kifliket.
Időközben a megfont, hasábformában pihenő kalács is megkel, ahogy megsültek a kiflik, a fonatokat átkenjük tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütjük a kiflik után a kalácsot is.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nagyon jó lett, szerintem külön jót tett neki, hogy elolvadt a csoki. Nem istudom melyik tetszik jobban, a kalács vagy a kiflik, mendkettőt megkóstolnám:) Szép húsvéti ünnepeket kívánok Nektek:)
VálaszTörlésKöszönöm! Az a cicás bögre!
VálaszTörlésNagyon szép lett a kalácsod, és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésBékés, meghitt húsvéti ünnepeket kívánok!
Igen, vajjal és sárgabaracklekvárral, épp így imádom én is! :) Nagyon guszta, a nagy kalácsod és a kis kiflik is, olyan ennivalóak! :)
VálaszTörlésLenne kedved játszani? Nézz be hozzám!
VálaszTörléshttp://habvero-es-fakanal.blogspot.hu/2013/04/jatekot-hirdetek.html
Örülnék neked!