Citromhab almatortája azonnal elbűvölt, s amint csak tudtam, műsorra is tűztem.
Isteni... Omlós tészta, vaníliás-fahéjas almakrém, dió... Hmmmmmm...
A tésztakelyhet Michel Roux omlós tésztájára cseréltem, és legközelebb már sütés előtt rászórom a diót, hogy egy picit megpiruljon - mert annak az illata és az íze szerintem utánozhatatlan! De így sem volt rá panasz :-)
Ki ne hagyjátok :-)
Almás-diós pitetorta
Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
Az omlós tésztához (pâte brisée):
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
- 1 tk. kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 ek. hideg tej
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- 3-5 ek. (barna) cukor (az alma édességétől függ!)
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
- 2 dl víz (1,5 almához mehet 3 dl)
- 1 ek. búzadara
A tetejére:
- 5 dkg dió durvára vágva
- 1-2 ek. méz
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk, s min. 30 percre hűtőbe tesszük.
Míg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, s takaréklángon, néha megkeverve félig megpároljuk.
A pudingport simára keverjük a vízzel, a párolt almához adjuk, 1-2 perc alatt besűrítjük - majd hagyjuk langyosra hűlni.
A lehűlt tésztát lisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk, s kibéleljük vele az előzőleg kivajazott piteformát. Az alját egyenletesen meghintjük búzadarával, majd belesimítjuk a vaníliás almakrémet.
Tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, megcsorgatjuk mézzel, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a tészta széle szemmel láthatóan aranyszínűre pirul.
Hagyjuk hűlni, szépen szeletelni csak langyosan vagy hidegen lehet!
Annyira finomak ezek a pudingos-almás töltelékek, isteni lehet ez a pite is, pláne a dióval és mézzel turbózva! :)
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszíves, meghívnálak egy kis húsvéti játékra! :)
TörlésNa most megadtad a kezdő lökést nekem is a pitesütésre. :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, a durvára vágott dióval a tetején!
VálaszTörlés