2013. március 31., vasárnap
2013. március 28., csütörtök
Csokis kalács és mini kiflik
A naptáram március mutat, annak is a végét lassan :-)
Míg áprilisra nem lapoznánk, gyorsan megsütöttem a márciusnál szereplő egyszerű csokis kalácsot! Ami nem, nem sült túl - szimplán csupa csoki a tésztája :-)
Mennyei. A tésztája szenzációs, jól kezelhető, jól formázható. Az előírással ellentétben a kenyérsütő gépben kelesztettem, így a hő hatására a tésztában lévő csoki megolvadt - innen a barna szín :-) Aki nem szeretné, hogy a csoki elszínezze a kalácsot, dagasztás után tegye át egy tálba, s így hagyja megkelni.
Ebből a mennyiségből aztán több dolgot is kihozhatunk: készülhet két kisebb kalács - akár fonottan, akár fonás nélkül formában vagy csak sütőlemezen sütve. Lehet belőle egy kisebb fonott kalács / hasáb kalács, és a másik feléből süthetünk falatnyi kis kifliket. De készíthetünk belőle egyetlen hatalmas, gyönyörű fonott kalácsot is.
A siker garantáltan nem marad el!
Vajjal, sárgabarack lekvárral egyszerűen ellenállhatatlan!
Hozzávalók 1 fonott kalácshoz és 24 mini kiflihez:
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 sárgája
- 10 dkg puha vaj
- 60 dkg liszt
- 10 dkg (por)cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. só
- 10 dkg étcsokoládé durvára vágva (süthető csokicsepp)
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Nézzünk rá a tésztára, ha lágy, adjunk hozzá apránként kevés lisztet, ha nagyon kemény volna, kevés tejet. A tojás mérete nagyban befolyásolhatja a tészta állagát!
Ha nincs sütésálló csokicseppünk, s nem szeretnénk, hogy a csokoládé elszínezze a tésztát, dagasztás után tegyük át tálba, s letakarva kelesszük duplájára 40-50 perc alatt.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, kettévágjuk.
Az egyik tésztadarabot három egyenlő részre vágjuk, s egyszerű hármas fonással, mint egy copfot befonjuk. Egy vajjal kikent, kb. 10x30 cm-es hasábformába tesszük a fonatot, letakarva duplájára kelesztjük.
A másik tésztafelet szintén három egyenlő részre vágjuk, egyesével körlappá nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. A körlapot derelye- vagy pizzavágóval nyolc egyenlő részre (háromszögre) vágjuk, majd a háromszögeket a talpuktól kezdve kiflivé göngyöljük.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, s a tésztából kimaradt 1 tojásfehérjével lekenjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában lábaska vízzel, és 15-20 perc alatt megsütjük a kifliket.
Időközben a megfont, hasábformában pihenő kalács is megkel, ahogy megsültek a kiflik, a fonatokat átkenjük tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütjük a kiflik után a kalácsot is.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
2013. március 25., hétfő
Kukorica krémleves
Narancslekvár gyönyörűséges fotója és persze remek receptje ihlette ezt a levest- s valljuk be, ebben a március végi télben még igen-igen jólesik egy tányér gőzölgő, napszínű krémleves :-)
Itt-ott módosítottam rajta, próbáljátok ki akár az eredeti verziót, akár ezt, mert eszméletlen finom!
Kukorica krémleves
Hozzávalók:
- 1 ek. kacsazsír/vaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 50 dkg fagyasztott kukorica (ha nincs, mehet konzervből is!)
- 1 közepes darab édesburgonya (ha nincs, ugyanolyan jó a hagyományos burgonya is)
- 2 babérlevél
- só, bors
- 1 dl tejszín
- néhány karika (házi) kolbász
- pirított kenyérkocka
A kacsazsíron üvegesre pároljuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a fagyos kukoricaszemeket, néhány percig pároljuk, majd felöntjük vízzel, ha van, akkor alaplével.
Hozzáadjuk a kockákra vágott édesburgonyát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.
Ha megpuhult, kiemeljük a babért, és botmixerrel krémesre zúzzuk, majd az egész levest szűrőn átpasszírozzuk. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a tejszínt, s egyet forralunk rajta. Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk az ízeket.
A vékonyra vágott, héjától megfosztott kolbászt egész szárazra, ropogósra pirítjuk, s ezzel, valamint pirított kenyérkockákkal tálaljuk a levest, bátrak pedig nyugodtan használjanak hozzá valami csípőset is!
2013. március 22., péntek
Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz
Az aszalt szilvás keksz kistestvére, melyben a szilvát barackra, a diót kókuszra cseréltem.
Ropogós, illatos, nagyon finom :-)
Ajánlom :-)
Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
- 25 dkg zabpehely (ha van, az apróbb szemű)
- 10 dkg (barna)cukor
- 8 dkg liszt
- 5 ek kókuszreszelék
- 17 dkg vaj
- 10 dkg puha aszalt sárgabarack
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 ek. vaníliakivonat
- 1 mk. sütőpor
- 1 tojás
- kb. 2 ek. tej
A zabpelyhet száraz serpenyőben, néhány perc alatt kevergetve
megpirítjuk. Ha a zabpehely apró szemű, nem szükséges tovább aprítani, ha nagy
méretű, késes betétű robotgépben pörgessük meg pár pillanat alatt, de ne
daráljuk le teljesen!
A cukrot keverjük ki a puha vajjal, majd gyúrjuk össze valamennyi hozzávalóval, hogy jól
formázható masszát kapjunk. Nekem elég volt a 2 ek tej, de ez a tojás
nagyságától is függ, kinek mennyi szükséges!
A masszából diónyi gombócokat formálunk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket viszonylagos távolságra. Egy kanalat mártsunk vízbe, s a kanál vizes hátával simítsuk kekszekké/korongokká a golyókat.
A sütőt melegítsük elő
180 fokra, és süssük a kekszeket aranybarnára. Akkor jó, ha a teteje is színes,
akkor lesz igazán ropogós.
Kihűlés után fémdobozban tároljuk.
Címkék:
aszalt barack,
keksz,
kókusz,
süti,
zabpehely
2013. március 20., szerda
Húsvéti készülődés
Hankka hívott játékba (nézzetek szét nála, milyen csodákat készít!) - idén elég hamar lesz húsvét, s mi finomakat ajánlanék az ünnepre :-)
Ahogy tavaly is írtam, nálunk a húsvéti menü alapvetően A SONKA volt, s mellé készült pár aprósütemény.
Idén sem teszek másként, pár korty ital, néhány sütemény, mely hűtés nélkül is álldogálhat az ünnepi asztalon akár egész nap, s pár fogás, melyben aztán elrejthetjük a locsolkodás után felhalmozódott főtt tojást és a sonkát :-)
Az ételek nevére kattintva megnyílik a recept!
Locsolóknak!
Húsvét után!
Vidám készülődést!
2013. március 16., szombat
Almás-diós pitetorta
Citromhab almatortája azonnal elbűvölt, s amint csak tudtam, műsorra is tűztem.
Isteni... Omlós tészta, vaníliás-fahéjas almakrém, dió... Hmmmmmm...
A tésztakelyhet Michel Roux omlós tésztájára cseréltem, és legközelebb már sütés előtt rászórom a diót, hogy egy picit megpiruljon - mert annak az illata és az íze szerintem utánozhatatlan! De így sem volt rá panasz :-)
Ki ne hagyjátok :-)
Almás-diós pitetorta
Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
Az omlós tésztához (pâte brisée):
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
- 1 tk. kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 ek. hideg tej
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- 3-5 ek. (barna) cukor (az alma édességétől függ!)
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
- 2 dl víz (1,5 almához mehet 3 dl)
- 1 ek. búzadara
A tetejére:
- 5 dkg dió durvára vágva
- 1-2 ek. méz
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk, s min. 30 percre hűtőbe tesszük.
Míg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, s takaréklángon, néha megkeverve félig megpároljuk.
A pudingport simára keverjük a vízzel, a párolt almához adjuk, 1-2 perc alatt besűrítjük - majd hagyjuk langyosra hűlni.
A lehűlt tésztát lisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk, s kibéleljük vele az előzőleg kivajazott piteformát. Az alját egyenletesen meghintjük búzadarával, majd belesimítjuk a vaníliás almakrémet.
Tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, megcsorgatjuk mézzel, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a tészta széle szemmel láthatóan aranyszínűre pirul.
Hagyjuk hűlni, szépen szeletelni csak langyosan vagy hidegen lehet!
2013. március 12., kedd
Édes-savanyú birsalma
Nagyon szeretem a birsalmát, így mikor rábukkantam Chili&Vanilia receptjére a Nők Lapja Konyha múlt havi számában, rögtön nekiálltam.
Huh, még annál is jobb lett, mint amire számítottam! Egyszerre édes és savanyú, fűszeres, de nincs elnyomva a birsalma oly jellegzetes zamata! Imádtam... Csak úgy eszegetni magában, vagy húsos fogások mellé, esetleg zsíros kenyérrel :-)
Ha nincs birsalma, szerintem ugyanez kemény húsú körtével vagy almával is elpróbálható, s a fűszerekkel is lehet variálni!
Édes-savanyú birsalma
Hozzávalók:
- 2 nagy birsalma
- 2,5 dl almaecet
- 2 dl víz
- 1/2 citrom leve
- 1 mk. só
- 10 dkg (barna) cukor
- 3-5 szelet friss gyömbér
- 5-8 szem szegfűbors
- 5-8 szem szegfűszeg
Az ecetet, vizet, citromlevet, sót, cukrot nagy lángon összeforraljuk. Fedő alatt, nyitott ablak mellett, elképesztően szúrós szaga van, vigyázat!
Ha forr, hozzáadjuk a fűszereket, és 10 percig gyöngyöző forrásban tartva összefőzzük.
A birsalmákat alaposan megmossuk, karcsú gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk. Érdemes citromos vízben tartani főzésig az előkészített gerezdeket, mert pillanatok alatt megbarnul!
Az almagerezdeket a fűszeres-ecetes lében addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul - ne főzzük szét! A gyömbért a főzés végén kivesszük, s üveg vagy műanyag, lefedhető tálkába szedjük a gyümölcsöt, levét rászűrjük.
Hűtőben tároljuk, kb. 1 hétig eláll.
2013. március 8., péntek
Vaníliás, mazsolás krémtúró
Ki ne ismerné, ki ne emlékezne rá? Kis lapos, szögletes, műanyag dobozkában árulták/árulják, a fedő fóliát szinte sosem lehetett egészben lehúzni róla, mert mindig beszakadt :-)
Régen kétfajtából lehetett választani: sima vaníliás volt vagy vaníliás-mazsolás.
Ha kipróbáljátok ezt a receptet, lehet, hogy nem vesztek többet a boltból :-) Pofonegyszerű, elronthatatlan, villámgyors.
Ugyanaz az íz, ugyanaz az állag - semmi adalékanyag! Isteni!
Vaníliás, mazsolás krémtúró
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg túró
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- fél rúd vanília kikapart magja/1 cs. Bourbon vaníliás cukor
- csipet só
- 5 dkg mazsola
A tojások sárgáját robotgéppel vagy kézi habverővel habosra, levegősre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliát, csipet sót, majd takaréklángon, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 5 perc).
Langyosra hűtjük.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a túrót, és botmixerrel teljesen krémesre, simára keverjük.
Hozzáadjuk a megmosott, leszárított mazsolát, poharakba adagoljuk, és fogyasztásig lefedve hűtőben tároljuk.
Vrábel Kriszta receptje a Nők Lapja 2013/9. számából
Címkék:
desszert,
gyors és könnyű,
mazsola,
túró,
vanília
2013. március 6., szerda
Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves
Bár a nappalok már kellemesen tavasziasak, és ragyogóan süt a nap (végrevégre!!!), a reggelek és az esték igen hidegek.
Ilyenkor még jólesik egy tányér gőzölgő, ízes levest elkanalazni.
Emlékeztem, hogy Max-nál van egy remek fokhagyma krémleves, innen indultam el - aztán a gondolatot továbbvittem. Nagyon jellegtelen, sápadt kis leves lett, de az íze... Ellenállhatatlan!
Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagy ek kacsazsír/3 ek olaj
- 2-3 fej (!) fokhagyma
- 2-3 ek liszt
- 1 tubus ömlesztett sajt
- 1-1,5 dl fehérbor
- 4 dl tej
- víz
- só, bors
- szerecsendió
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, s egy kés lapjával összelapítjuk.
A kacsazsírt megolvasztjuk, takaréklángon, fedő alatt megsütjük benne a szétnyomott fokhagymagerezdeket. Vigyázzunk, le ne égjen, mert keserű lesz!
Ha a fokhagyma megpuhult, meghintjük liszttel, elkeverjük, s egy percig pirítjuk, hogy nyers ízét elveszítse. Ovális habverővel kevergetve apránként felöntjük tejjel, a borral és annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnénk készíteni.
Takaréklángon tartjuk, néha megkeverjük, alaposan kiforraljuk.
A főzés végén hozzáadjuk az ömlesztett sajtot is, beleolvasztjuk. Ha kell, a sűrűségen itt még korrigálhatunk, a sajt is sűrít rajta!
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd azon forrón pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.
2013. március 4., hétfő
Tisztítókúra citrommal, fokhagymával
Tavasz eleje van, s szinte mindenhol olvasni ilyentájt a méregtelenítésről, tisztítókúráról, a téli "bűnözések" nyomainak eltüntetéséről - nagyon helyesen :-)
Mézeséletnél bukkantam rá még régebben erre a pofonegyszerű citromos-fokhagymás 3 hetes kúrára, s mivel semmi olyan nincs benne, ami káros lenne, mellékhatása lenne - elkészítettem.
Kicsit féltem, meg bírom-e inni, de a 30 (!) gerezd fokhagyma dacára sincs egyáltalán fokhagyma íze, pláne szaga, inkább olyasmi, mint egy kesernyés, citromos tonic. Abszolút kibírható :-) Ha meg tényleg olyan jó hatása van, mint amit írnak róla, akkor pláne megéri!
"Sokan állítják, hogy a kúra eredményeképpen javult a látásuk, hallásuk, fog- és ínyproblémáik, a vérnyomásuk értékei, energikusabbak, teherbíróbbak lettek, nyugodtabbá, pihentetőbbé vált az éjszakai alvásuk."
"A
kúra során a szervezetből kiürülő mészlerakódás miatt enyhülnek a fájdalmak,
nyugodtabb az alvás, elmúlnak a lábszárgörcsök.
Gyakori tapasztalat,
hogy a szívműtétek elmaradnak egy-egy kúra után, mert a szervezetből kiürül a
mész, csökken a vérzsírszint. Különlegessége, hogy a ritmikus működéssel
összefüggő problémák is orvosolhatók általa, valamint az agy jobb vérellátása
következtében az idegi alapon kialakuló feszültségre is jó hatással van. A
szaglás és látás is javul.
Mostanában fontos - tél
vége van - , hogy a fokhagyma-citrom elegye fertőtlenítő hatása révén
semlegesíti a szájban, nyelőcsőben, gyomorban megtelepedő kórokozókat. Ne
feledjük el, hogy amikor az orvostudomány még gyermekcipőben totyogott, az
orvosok a pestises betegek látogatásakor fokhagymagerezdet tartottak a
szájukban. Most már tudjuk, hiszen kísérletekkel bizonyították a fokhagyma
baktériumölő hatását !"
Fontos, hogy kezeletlen héjú citromot vásároljunk hozzá, Aldiban találtam viasszal bevont héjút - de nézzük meg, mi van a kis hálón fityegő címkére írva!
Tisztítókúra citrommal, fokhagymával
Hozzávalók:
- 5 kezeletlen héjú citrom
- 30 gerezd fokhagyma
- 1 liter víz
A citromokat mossuk meg alaposan, a fokhagymát tisztítsuk meg.
A citromokat vágjuk cikkekre héjával együtt, majd turmixgépben/késes betétű robotgépben zúzzuk pépessé a fokhagymával együtt.
Öntsük fel a vízzel, majd forraljuk fel első buggyanásig.
Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át egy üvegbe.
Tároljuk hűtőben. Fogyasztás előtt rázzuk össze alaposan, s három hétig minden reggel étkezés előtt igyunk belőle egy kupicányit.
Egy kúra három hétig tart, mely 8 nap szünet után ismételhető.
2013. március 2., szombat
Kijevi csirkemell
Egy igazi klasszikus, melynek elkészítési módjáról mégis többféle változatot lehet találni.
Adrian Richardson műsorában kizárólag ízesített vajjal készült, a sajt hozzáadása a töltelékhez szinte szentségtörésnek tűnt.
Aztán felütöttem az Ételkészítési ismeretek c. enciklopédiámat, ott szerepelt a sajt a hozzávalók között.
Na így legyünk okosak :-)
Szentséget törtem, és sajttal készítettem - szenzációsan finom volt! Elkészítésétől senki ne rettenjen vissza, egyáltalán nem ördöngösség. Néhány apró trükk, s páratlan ízélmény lesz a jutalmunk :-)
Kijevi csirkemell
Hozzávalók:
- 4 fél csirkemell filé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg (füstölt) sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- szerecsendió
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- bő olaj
A csirkemellekről leválasztjuk a belső, kicsi húsrészt (én a "szívének" hívom), tegyük félre, panírozzuk be külön, s rántsuk ki.
A filéket éles késsel szúrjuk fel, hogy belsejében üreg képződjön, ujjunk segítségével óvatosan tovább tudjuk tágítani a lyukat, de vigyázzunk, ki ne szakadjon a hús! Besózzuk, s állni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket.
A puha vajat kikeverjük a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha van, habzsákba szedjük, és óvatosan betöltjük vele a filéket, ha nincs, egy kiskanál segítségével is megtölthetjük a fűszeres-sajtos vajjal.
A töltési nyílást fogvájóval vagy hústűvel összezárjuk, s a húst kétszeresen panírozzuk, mint pl. a rántott sajtot. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd újra tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.
Ezután min. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon a hús belsejében.
Olajat hevítünk egy serpenyőben, s közepes lángon aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. A dupla panír megakadályozza, hogy kifolyjon a töltelék, megvédi a húst a kiszáradástól, s lesz elég ideje a húsnak tökéletesen átsülnie.
Kívül ropogós, belül szaftos, illatos végeredményt kell kapnunk.
A megsült filéket papírtörlőre emeljük, hagyjuk picit lecsöpögni, s azon frissiben, lágy krumplipüré kíséretében tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)