2013. március 31., vasárnap

Húsvét



Finomságokban bővelkedő, vidám, pihentető húsvéti ünnepeket kívánok :-)


2013. március 28., csütörtök

Csokis kalács és mini kiflik



A naptáram március mutat, annak is a végét lassan :-)

Míg áprilisra nem lapoznánk, gyorsan megsütöttem a márciusnál szereplő egyszerű csokis kalácsot! Ami nem, nem sült túl - szimplán csupa csoki a tésztája :-)




Mennyei. A tésztája szenzációs, jól kezelhető, jól formázható. Az előírással ellentétben a kenyérsütő gépben kelesztettem, így a hő hatására a tésztában lévő csoki megolvadt - innen a barna szín :-) Aki nem szeretné, hogy a csoki elszínezze a kalácsot, dagasztás után tegye át egy tálba, s így hagyja megkelni.




Ebből a mennyiségből aztán több dolgot is kihozhatunk: készülhet két kisebb kalács - akár fonottan, akár fonás nélkül formában vagy csak sütőlemezen sütve. Lehet belőle egy kisebb fonott kalács / hasáb kalács, és a másik feléből süthetünk falatnyi kis kifliket. De készíthetünk belőle egyetlen hatalmas, gyönyörű fonott kalácsot is.

A siker garantáltan nem marad el!

Vajjal, sárgabarack lekvárral egyszerűen ellenállhatatlan!






Csokis kalács és mini kiflik


Hozzávalók 1 fonott kalácshoz és 24 mini kiflihez:


  • 2 dl tej
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg (por)cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 10 dkg étcsokoládé durvára vágva (süthető csokicsepp)

A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje




A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Nézzünk rá a tésztára, ha lágy, adjunk hozzá apránként kevés lisztet, ha nagyon kemény volna, kevés tejet. A tojás mérete nagyban befolyásolhatja a tészta állagát! 

Ha nincs sütésálló csokicseppünk, s nem szeretnénk, hogy a csokoládé elszínezze a tésztát, dagasztás után tegyük át tálba, s letakarva kelesszük duplájára 40-50 perc alatt.


A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, kettévágjuk.

Az egyik tésztadarabot három egyenlő részre vágjuk, s egyszerű hármas fonással, mint egy copfot befonjuk. Egy vajjal kikent, kb. 10x30 cm-es hasábformába tesszük a fonatot, letakarva duplájára kelesztjük.

A másik tésztafelet szintén három egyenlő részre vágjuk, egyesével körlappá nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. A körlapot derelye- vagy pizzavágóval nyolc egyenlő részre (háromszögre) vágjuk, majd a háromszögeket a talpuktól kezdve kiflivé göngyöljük.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, s a tésztából kimaradt 1 tojásfehérjével lekenjük. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában lábaska vízzel, és 15-20 perc alatt megsütjük a kifliket.

Időközben a megfont, hasábformában pihenő kalács is megkel, ahogy megsültek a kiflik, a fonatokat átkenjük tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütjük a kiflik után a kalácsot is.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.





2013. március 25., hétfő

Kukorica krémleves



Narancslekvár gyönyörűséges fotója és persze remek receptje ihlette ezt a levest- s valljuk be, ebben a március végi télben még igen-igen jólesik egy tányér gőzölgő, napszínű krémleves :-)

Itt-ott módosítottam rajta, próbáljátok ki akár az eredeti verziót, akár ezt, mert eszméletlen finom!





Kukorica krémleves


Hozzávalók:

  • 1 ek. kacsazsír/vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 50 dkg fagyasztott kukorica (ha nincs, mehet konzervből is!)
  • 1 közepes darab édesburgonya (ha nincs, ugyanolyan jó a hagyományos burgonya is)
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • néhány karika (házi) kolbász
  • pirított kenyérkocka



A kacsazsíron üvegesre pároljuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a fagyos kukoricaszemeket, néhány percig pároljuk, majd felöntjük vízzel, ha van, akkor alaplével. 

Hozzáadjuk a kockákra vágott édesburgonyát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.

Ha megpuhult, kiemeljük a babért, és botmixerrel krémesre zúzzuk, majd az egész levest szűrőn átpasszírozzuk. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a tejszínt, s egyet forralunk rajta. Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk az ízeket.

A vékonyra vágott, héjától megfosztott kolbászt egész szárazra, ropogósra pirítjuk, s ezzel, valamint pirított kenyérkockákkal tálaljuk a levest, bátrak pedig nyugodtan használjanak hozzá valami csípőset is!




2013. március 22., péntek

Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz



Az aszalt szilvás keksz kistestvére, melyben a szilvát barackra, a diót kókuszra cseréltem.

Ropogós, illatos, nagyon finom :-)

Ajánlom :-)






Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz


Hozzávalók kb. 35 darabhoz:


  • 25 dkg zabpehely (ha van, az apróbb szemű)
  • 10 dkg (barna)cukor
  • 8 dkg liszt
  • 5 ek kókuszreszelék
  • 17 dkg vaj
  • 10 dkg puha aszalt sárgabarack
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek. tej




A zabpelyhet száraz serpenyőben, néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk. Ha a zabpehely apró szemű, nem szükséges tovább aprítani, ha nagy méretű, késes betétű robotgépben pörgessük meg pár pillanat alatt, de ne daráljuk le teljesen!

A sárgabarackot pici darabokra vágjuk - előtte akár nyugodtan beáztathatjuk pálinkába például!

A cukrot keverjük ki a puha vajjal, majd gyúrjuk össze valamennyi hozzávalóval, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nekem elég volt a 2 ek tej, de ez a tojás nagyságától is függ, kinek mennyi szükséges!

A masszából diónyi gombócokat formálunk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket viszonylagos távolságra. Egy kanalat mártsunk vízbe, s a kanál vizes hátával simítsuk kekszekké/korongokká a golyókat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kekszeket aranybarnára. Akkor jó, ha a teteje is színes, akkor lesz igazán ropogós.

Kihűlés után fémdobozban tároljuk.






2013. március 20., szerda

Húsvéti készülődés



Hankka hívott játékba (nézzetek szét nála, milyen csodákat készít!) - idén elég hamar lesz húsvét, s mi finomakat ajánlanék az ünnepre :-)

Ahogy tavaly is írtam, nálunk a húsvéti menü alapvetően A SONKA volt, s mellé készült pár aprósütemény.

Idén sem teszek másként, pár korty ital, néhány sütemény, mely hűtés nélkül is álldogálhat az ünnepi asztalon akár egész nap, s pár fogás, melyben aztán elrejthetjük a locsolkodás után felhalmozódott főtt tojást és a sonkát :-) 

Az ételek nevére kattintva megnyílik a recept!




Locsolóknak!
 



















 
 



Húsvét után!















Játékra hívom a MenüKonyha háziasszonyát, mutassa meg nekünk, milyen a húsvét egy nagycsaládban :-)


Vidám készülődést!



2013. március 16., szombat

Almás-diós pitetorta



Citromhab almatortája azonnal elbűvölt, s amint csak tudtam, műsorra is tűztem.

Isteni... Omlós tészta, vaníliás-fahéjas almakrém, dió... Hmmmmmm...

A tésztakelyhet Michel Roux omlós tésztájára cseréltem, és legközelebb már sütés előtt rászórom a diót, hogy egy picit megpiruljon - mert annak az illata és az íze szerintem utánozhatatlan! De így sem volt rá panasz :-)

Ki ne hagyjátok :-)





Almás-diós pitetorta


Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:



Az omlós tésztához (pâte brisée):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
  • 1 tk. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej

A töltelékhez:

  • 1-1,5 kg alma
  • 3-5 ek. (barna) cukor (az alma édességétől függ!)
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz (1,5 almához mehet 3 dl)
  • 1 ek. búzadara


A tetejére:
  • 5 dkg dió durvára vágva
  • 1-2 ek. méz


Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk, s min. 30 percre hűtőbe tesszük.

Míg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, s takaréklángon, néha megkeverve félig megpároljuk.

A pudingport simára keverjük a vízzel, a párolt almához adjuk, 1-2 perc alatt besűrítjük - majd hagyjuk langyosra hűlni.

A lehűlt tésztát lisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk, s kibéleljük vele az előzőleg kivajazott piteformát. Az alját egyenletesen meghintjük búzadarával, majd belesimítjuk a vaníliás almakrémet.

Tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, megcsorgatjuk mézzel, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a tészta széle szemmel láthatóan aranyszínűre pirul.

Hagyjuk hűlni, szépen szeletelni csak langyosan vagy hidegen lehet!



2013. március 12., kedd

Édes-savanyú birsalma



Nagyon szeretem a birsalmát, így mikor rábukkantam Chili&Vanilia receptjére a Nők Lapja Konyha múlt havi számában, rögtön nekiálltam.

Huh, még annál is jobb lett, mint amire számítottam! Egyszerre édes és savanyú, fűszeres, de nincs elnyomva a birsalma oly jellegzetes zamata! Imádtam... Csak úgy eszegetni magában, vagy húsos fogások mellé, esetleg zsíros kenyérrel :-)

Ha nincs birsalma, szerintem ugyanez kemény húsú körtével vagy almával is elpróbálható, s a fűszerekkel is lehet variálni!




Édes-savanyú birsalma


Hozzávalók:

  • 2 nagy birsalma
  • 2,5 dl almaecet
  • 2 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 1 mk. só
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 3-5 szelet friss gyömbér
  • 5-8 szem szegfűbors
  • 5-8 szem szegfűszeg



Az ecetet, vizet, citromlevet, sót, cukrot nagy lángon összeforraljuk. Fedő alatt, nyitott ablak mellett, elképesztően szúrós szaga van, vigyázat!

Ha forr, hozzáadjuk a fűszereket, és 10 percig gyöngyöző forrásban tartva összefőzzük.

A birsalmákat alaposan megmossuk, karcsú gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk. Érdemes citromos vízben tartani főzésig az előkészített gerezdeket, mert pillanatok alatt megbarnul! 

Az almagerezdeket a fűszeres-ecetes lében addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul - ne főzzük szét! A gyömbért a főzés végén kivesszük, s üveg vagy műanyag, lefedhető tálkába szedjük a gyümölcsöt, levét rászűrjük.

Hűtőben tároljuk, kb. 1 hétig eláll.




2013. március 8., péntek

Vaníliás, mazsolás krémtúró



Ki ne ismerné, ki ne emlékezne rá? Kis lapos, szögletes, műanyag dobozkában árulták/árulják, a fedő fóliát szinte sosem lehetett egészben lehúzni róla, mert mindig beszakadt :-)

Régen kétfajtából lehetett választani: sima vaníliás volt vagy vaníliás-mazsolás.

Ha kipróbáljátok ezt a receptet, lehet, hogy nem vesztek többet a boltból :-) Pofonegyszerű, elronthatatlan, villámgyors. 

Ugyanaz az íz, ugyanaz az állag - semmi adalékanyag! Isteni!






Vaníliás, mazsolás krémtúró


Hozzávalók 4 adaghoz:


  • 25 dkg túró
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • fél rúd vanília kikapart magja/1 cs. Bourbon vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola



A tojások sárgáját robotgéppel vagy kézi habverővel habosra, levegősre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliát, csipet sót, majd takaréklángon, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 5 perc).

Langyosra hűtjük.

Ha kihűlt, hozzákeverjük a túrót, és botmixerrel teljesen krémesre, simára keverjük.

Hozzáadjuk a megmosott, leszárított mazsolát, poharakba adagoljuk, és fogyasztásig lefedve hűtőben tároljuk.





Vrábel Kriszta receptje a Nők Lapja 2013/9. számából


2013. március 6., szerda

Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves



Bár a nappalok már kellemesen tavasziasak, és ragyogóan süt a nap (végrevégre!!!), a reggelek és az esték igen hidegek.

Ilyenkor még jólesik egy tányér gőzölgő, ízes levest elkanalazni.

Emlékeztem, hogy Max-nál van egy remek fokhagyma krémleves, innen indultam el - aztán a gondolatot továbbvittem. Nagyon jellegtelen, sápadt kis leves lett, de az íze... Ellenállhatatlan!





Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves


Hozzávalók:


  • 1 nagy ek kacsazsír/3 ek olaj
  • 2-3 fej (!) fokhagyma
  • 2-3 ek liszt
  • 1 tubus ömlesztett sajt
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 4 dl tej
  • víz
  • só, bors
  • szerecsendió



A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, s egy kés lapjával összelapítjuk.

A kacsazsírt megolvasztjuk, takaréklángon, fedő alatt megsütjük benne a szétnyomott fokhagymagerezdeket. Vigyázzunk, le ne égjen, mert keserű lesz!

Ha  a fokhagyma megpuhult, meghintjük liszttel, elkeverjük, s egy percig pirítjuk, hogy nyers ízét elveszítse. Ovális habverővel kevergetve apránként felöntjük tejjel, a borral és annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnénk készíteni.

Takaréklángon tartjuk, néha megkeverjük, alaposan kiforraljuk.

A főzés végén hozzáadjuk az ömlesztett sajtot is, beleolvasztjuk. Ha kell, a sűrűségen itt még korrigálhatunk, a sajt is sűrít rajta!

Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd azon forrón pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.





2013. március 4., hétfő

Tisztítókúra citrommal, fokhagymával


Tavasz eleje van, s szinte mindenhol olvasni ilyentájt a méregtelenítésről, tisztítókúráról, a téli "bűnözések" nyomainak eltüntetéséről - nagyon helyesen :-)

Mézeséletnél bukkantam rá még régebben erre a pofonegyszerű citromos-fokhagymás 3 hetes kúrára, s mivel semmi olyan nincs benne, ami káros lenne, mellékhatása lenne - elkészítettem.

Kicsit féltem, meg bírom-e inni, de a 30 (!) gerezd fokhagyma dacára sincs egyáltalán fokhagyma íze, pláne szaga, inkább olyasmi, mint egy kesernyés, citromos tonic. Abszolút kibírható :-) Ha meg tényleg olyan jó hatása van, mint amit írnak róla, akkor pláne megéri!


"Sokan állítják, hogy a kúra eredményeképpen javult a látásuk, hallásuk, fog- és ínyproblémáik, a vérnyomásuk értékei, energikusabbak, teherbíróbbak lettek, nyugodtabbá, pihentetőbbé vált az éjszakai alvásuk."



"A kúra során a szervezetből kiürülő mészlerakódás miatt enyhülnek a fájdalmak, nyugodtabb az alvás, elmúlnak a lábszárgörcsök.

Gyakori tapasztalat, hogy a szívműtétek elmaradnak egy-egy kúra után, mert a szervezetből kiürül a mész, csökken a vérzsírszint. Különlegessége, hogy a ritmikus működéssel összefüggő problémák is orvosolhatók általa, valamint az agy jobb vérellátása következtében az idegi alapon kialakuló feszültségre is jó hatással van. A szaglás és látás is javul.

Mostanában fontos - tél vége van - , hogy a fokhagyma-citrom elegye fertőtlenítő hatása révén semlegesíti a szájban, nyelőcsőben, gyomorban megtelepedő kórokozókat. Ne feledjük el, hogy amikor az orvostudomány még gyermekcipőben totyogott, az orvosok a pestises betegek látogatásakor fokhagymagerezdet tartottak a szájukban. Most már tudjuk, hiszen kísérletekkel bizonyították a fokhagyma baktériumölő hatását !"


Fontos, hogy kezeletlen héjú citromot vásároljunk hozzá, Aldiban találtam viasszal bevont héjút - de nézzük meg, mi van a kis hálón fityegő címkére írva!




Tisztítókúra citrommal, fokhagymával

Hozzávalók:

  • 5 kezeletlen héjú citrom
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 1 liter víz



A citromokat mossuk meg alaposan, a fokhagymát tisztítsuk meg.

A citromokat vágjuk cikkekre héjával együtt, majd turmixgépben/késes betétű robotgépben zúzzuk pépessé a fokhagymával együtt.

Öntsük fel a vízzel, majd forraljuk fel első buggyanásig.

Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át egy üvegbe.

Tároljuk hűtőben. Fogyasztás előtt rázzuk össze alaposan, s három hétig minden reggel étkezés előtt igyunk belőle egy kupicányit.

Egy kúra három hétig tart, mely 8 nap szünet után ismételhető.





2013. március 2., szombat

Kijevi csirkemell



Egy igazi klasszikus, melynek elkészítési módjáról mégis többféle változatot lehet találni.

Adrian Richardson műsorában kizárólag ízesített vajjal készült, a sajt hozzáadása a töltelékhez szinte szentségtörésnek tűnt.

Aztán felütöttem az Ételkészítési ismeretek c. enciklopédiámat, ott szerepelt a sajt a hozzávalók között.

Na így legyünk okosak :-)

Szentséget törtem, és sajttal készítettem - szenzációsan finom volt! Elkészítésétől senki ne rettenjen vissza, egyáltalán nem ördöngösség. Néhány apró trükk, s páratlan ízélmény lesz a jutalmunk :-)





Kijevi csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 fél csirkemell filé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg (füstölt) sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • szerecsendió



A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa


Sütéshez:

  • bő olaj



A csirkemellekről leválasztjuk a belső, kicsi húsrészt (én a "szívének" hívom), tegyük félre, panírozzuk be külön, s rántsuk ki.

A filéket éles késsel szúrjuk fel, hogy belsejében üreg képződjön, ujjunk segítségével óvatosan tovább tudjuk tágítani a lyukat, de vigyázzunk, ki ne szakadjon a hús! Besózzuk, s állni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket.

A puha vajat kikeverjük a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha van, habzsákba szedjük, és óvatosan betöltjük vele a filéket, ha nincs, egy kiskanál segítségével is megtölthetjük a fűszeres-sajtos vajjal.

A töltési nyílást fogvájóval vagy hústűvel összezárjuk, s a húst kétszeresen panírozzuk, mint pl. a rántott sajtot. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd újra tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.

Ezután min. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon a hús belsejében.

Olajat hevítünk egy serpenyőben, s közepes lángon aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. A dupla panír megakadályozza, hogy kifolyjon a töltelék, megvédi a húst a kiszáradástól, s lesz elég ideje a húsnak tökéletesen átsülnie.

Kívül ropogós, belül szaftos, illatos végeredményt kell kapnunk.

A megsült filéket papírtörlőre emeljük, hagyjuk picit lecsöpögni, s azon frissiben, lágy krumplipüré kíséretében tálaljuk.