Ahány ház, annyi recept - igazi téli fogás.
Van, aki savanyú káposzta levelébe tölti a darált húsos masszát, van, aki édes káposztába. Van hely, ahol berántják a levét, mások sűrű paradicsomlével ízesítik. Van, ki paprikával fűszerezi, máshol kaporral és kukoricadarával készül.
Felénk egy viszonylag egyszerű változat készült mindig, semmi rántás és habarás, pirospaprikával fűszerezett darált húsból, s mindig került bele némi füstölt hús is, hogy megadja az ízét.
A legeslegjobb mégis akkor volt, amikor disznót vágtunk, s a bekevert kolbászhúsból elvettünk a töltött káposztához egy jó adagot :-)
Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 12-15 nagy savanyú káposzta levél
- 50 dkg savanyú aprókáposzta
- 1 kg zsíros darált hús
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 20 dkg rizs
- 2-3 tojás
- só, bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
- 30 dkg füstölt hús (nyúlja, oldalas, sonka, tarja)
A káposztát kóstoljuk meg: ha nagyon sós, öblítsük át hideg vízzel, különben élvezhetetlenül sóssá válik a végeredmény! A levelek nagy ereit éles késsel vágjuk le úgy, hogy maga a levél ne sérüljön meg, egészben maradjon.
A darált húst nagyon alaposan összegyúrjuk a fűszerekkel, a hagymákkal, a tojással, a kiválogatott, megmosott rizzsel.
A leveleket megtöltjük 1-1 maréknyi fűszerezett hússal, összegöngyöljük, majd a göngyöleg két végét ujjainkkal benyomkodjuk - így fővés közben nem fog kibomlani.
Én most cserépedényben, sütőben készítettem, amit előzőleg 30 percig hideg vízben áztattam. Az edény aljára szórjuk az aprókáposzta felét, ráültetjük a megtöltött leveleket. Köré tesszük a feldarabolt füstölt húst, majd befedjük a maradék aprókáposztával.
Felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi (a rizs fel fogja szívni!), majd lefedjük az edényt, s hideg sütőbe tesszük. 180 fokon 3 órán keresztül főzzük.
Ha fazékban/lábasban készül, ugyanígy járunk el, takaréklángon, fedő alatt főzzük készre szintén 3 óra alatt.
Puha kenyérrel, sok-sok tejföllel, forrón tálaljuk.
Nálam is most fő! Nyíregyházán lakunk, szabolcsi töltött káposztát szoktam készíteni. Édes káposztából, sok paradicsomlével, füstölt hús nélkül. Gyerekként nem nagyon szerettem. Fel kellett nőni hozzá.
VálaszTörlésÜdv: Mariann
:-))
TörlésTényleg ritkaság, hogyha szeretik a gyerekek!
S tényleg ahány ház, annyi szokás :-)
A fentebb felsorolt töltött káposzta variácók mindegyikét szívesen megkóstolom! Eddig az édesanya és nagymama félét ettük (rántva, füstölt hús nélkül), manapság gyakoribb az édesapa háza tájáról való rántásos-füstölt húsos verzió (...összefutott a nyál a számban...), keresztapáméknál pedig a mini töltött káposzta a divat, rántva és kaprosan. Igazából mindegyiket szeretem. A paradicsomleves, kukoricadarás változattal még nem találkoztam, de egy ilyen töltött káposzta-fan, mint én, biztosan megbarátkozna velük is...:)
VálaszTörlésA Mama-félét nem lehet überelni... Ha a fejem tetejére állok sem lesz olyan, amilyet Ő tudott!
TörlésTöltött káposzta-fan :-)))) Ez jóóóóóóóó!
De jó ez a cserépedényes sütős változat!!! Nagyon tetszik. Amennyire gyerekkoromban nem szerettem, most annyira imádom a töltött káposztát! :P
VálaszTörlésHirtelen ötlettől vezérelve tettem cserépedénybe, igen jó volt :-)
TörlésAz a tapasztalatom, mindegy hogy készül, ki mit rak bele, levélbe csomagolja vagy csak pusztán, rántja, nem rántja, miben főzi meg, kimossa a káposztát vagy nem, rengeteg félét ettem itt-ott és mind finom, kivétel nélkül, én még rosszat soha sehol nem ettem, ezt nem lehet elrontani, a tiéd is jól néz ki, biztosan isteni, ha kolbászhússal megy akkor meg végképp csúcs ez a kaja:-)))))
VálaszTörlésHmmm, nyami!!!
VálaszTörlés