Még az ünnepek alatt sütöttem.
Légies, könnyed, nem csömör édes sütemény, s elkészítése sem ördöngösség - sőt!
Próbáljátok ki!
Rigójancsi
Hozzávalók 15 kockához:
A piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 ek. víz
- csipet só
A habhoz:
- 7,5 dl hideg tejszín (30%-os habtejszín, nem növényi)
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
A csokimázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek. étolaj
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, a kakaóporral és a vízzel, hozzákeverjük a lisztet, végül a fehérjék keményre vert habját.
Sütőpapírral borított tepsire egy 25x30 cm-es tésztalapot kenünk, majd 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.
A sütőpapírt lehúzva róla kettévágjuk, két 25x15 cm-es lappá.
Az egyik lapot 15 egyforma nagyságú négyzetre vágjuk, de a lapokat egymás mellett hagyjuk! A 10 dkg étcsokoládét megolvasztjuk gőz fölött az olajjal, majd a felvágott piskótalapokra öntjük. Ha megszilárdult, éles késsel óvatosan elválasztjuk egymástól a csokis lapokat.
A 20 dkg-nyi étcsokoládét főz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaóport. Langyosra hűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, kb. egynegyed részét a kakaós csokoládéhoz keverjük, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a maradék tejszínhabbal.
A csokis habot az egyben hagyott piskótalapra halmozzuk, az oldalát igyekezzünk minél egyenesebbre simítani. Meghökkentően soknak tűnik majd, de kell ennyi :-)
A hab tetejét kirakosgatjuk a csokoládés piskótalapokkal, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Tálaláskor a vágások mentén vízbe mártott késsel kockákra szeleteljük.
Nagyon guszta! :) Eddig túl édes, émelygős sütinek gondoltam a Rigójancsit, de a leírásod és a kép alapján tényleg olyan könnyednek tűnik, hogy kipróbálós! :)
VálaszTörlésEgy próbát mindenképpen megér :-)
TörlésÉrdekes én a Rigó Jancsit 2 színűnek láttam és készítem is, sőt a hab megszilárdulásának főbb pontját nem látom , mert biza én is jártam úgy hogy nem lett kellően ruganyos (3x sütöttem meg különböző receptekből). Az összetevők alapján vagy a tejszín nem lett megnevezve vagy kilett hagyva 1 összetevő szerintem :), vagy te tudsz valamit amit a cukrászok se :).
VálaszTörlésA cukrászdákban valóban két színű!
TörlésA tejszín legegyszerűbb állati tejszín, 30%-os habtejszín, s nem feledékenység: valóban nincs benne sem zselatin, sem habfixáló, se semmi! A keményre felvert tejszín az olvasztott csokoládéval elkeverve állt, mint a cövek :-) Habkönnyű volt és ruganyos :-)
Mindig irigykedve nézegetem, de soha nem mertem nekiállni, pedig szeretem, de elolvastam a tiédet is, már régebben a Duendéét is, és tényleg nem tűnik ördöngősségnek, egyszer majd csak megcsinálom már:-))))
VálaszTörlésNagyon klasszul néz ki a tiéd, most megenném:-)))))
Anikó, a gyakorlatoddal ezt kisujjból kirázod :-) Bátran ugorj neki, szeretni fogjátok!
TörlésGyerekkori nagy kedvencem. Bár Anyukám másképp készítette - ezáltal én is - mindenképpen tetszik a Te Rigójancsid is. ;-)
VálaszTörlésRigójancsi 2.0 :-) Finom volt!
TörlésDe szép! Apukám kedvenc süteménye :-)
VálaszTörlésAkár meg is lepheted egyszer vele :-)
TörlésNagyon szépet sütöttél, nagyon jó recept alapján!
VálaszTörlésÉn még nem sütöttem rigójancsit, de már tervezgetem!
Rémisztőnek tűnhet, de nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom :-)
TörlésSzóval hála Neked Vikkk, van fény az alagút végén: a Rigójancsi légies és könnyed! Én ha ránézek minimum egy kilót hízok. :-))) Lizann
VálaszTörlésAlig van benne cukker :-)))
TörlésA titok pedig abban áll, hogy elosztod a nagy tepsi süteményt, hogy csak egy kocka maradjon neked :-)
Na majd egyszer kipróbáljuk!