Most látom, hogy majdnem egy éve készítettem ezzel az ízesítéssel egy gyönyörű bőrös sertéscombot, s nemrég beugrott, mennyire finom volt.
A csirke eltöltött egy éjszakát a boros-narancsos-tárkonyos pácban, semleges húsát így teljesen átjárta a keverék csodás íze.
Másnap aláágyaztam hasábokra vágott krumplival, s így sütöttem meg, nyakonöntve a maradék páccal. Az illatfelhő most sem maradt el, s most sem tudtam eldönteni, melyik a finomabb: a hús vagy a köret!?
Narancsos-tárkonyos csirke
Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg-os csirke
- 1 narancs
- 2 dl fehérbor
- 0,5 dl olaj
- ízlés szerinti tárkony (kb. 1 csapott ek)
- só, bors
- kb. 80 dkg krumpli
Elkészítjük a páclevet: a narancsot alaposan megsikáljuk, majd héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Összekeverjük a borral, olajjal, tárkonnyal és borssal.
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk. Mellével lefelé mély tálba/jénaiba fektetjük, meglocsoljuk a páclével, és lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap sütés előtt megsózzuk kívül-belül. Egy tepsi vagy sütőtál aljára (használjuk nyugodtan a jénait, amiben az éjszakát töltötte) halmozzuk a meghámozott, vastagabb hasábokra vágott krumplit, sózzuk meg. Mellével felfelé fektessük rá a csirkét, locsoljuk meg a maradék páclével, majd fóliával letakarva pároljuk min. 1 órán keresztül - a csirke nagyságától függ.
Az idő letelte után vegyük le a fóliát (ellenőrizzük le a húst persze: ha combját tűvel megbökve tiszta lé csurran ki, megsült), és további 15-20 perc alatt süssük pirosra.
A maradék hűvös fehérbor kíséretében forrón, illatosan tálaljuk.
Húúú....!Na,ez lesz a holnapi ebéd!:)
VálaszTörlésMost én mondom azt, hogy KIRÁÁÁÁÁÁLLLLLLYYYYY! Alig hozzávalókból egy finomság! Pont nekem találtad ki! Imádlak érte:))))
VálaszTörlésEz a finomság beillik egy ünnepi ebédhez is. Kár, hogy nincsen csirkém itthon:))
VálaszTörlésNekem sincs most egész csirkém, de megyek, levadászok egyet, annyira guszta ez az étel! :) Körettel, csirkével, így, ahogy van! :)
VálaszTörlésKipróbáltam! Isteni!
VálaszTörlésVégtelenül örülök neki :-)))
Törlés