Csupa-csupa dicsérő szót hallottunk erről a süteményről. Aztán megkaptuk a receptet is hozzá Dóritól, s már olvasás közben magával ragadott.
Nem is váratott sokat magára az elkészítése, s tanúsítom: nagyon-nagyon finom! Könnyű mandulás tésztalapok, narancsos és kakaós krémmel töltve.
Hajlamos az ember elfelejtkezni magáról, s egyik szeletkét a másik után vágni - majd megenni :-)
Narancsos Kugler
Hozzávalók egy kb. 10x30 cm hasábhoz:
A tésztához:
- 4 tojás fehérje
- 14 dkg darált mandula/dió/mogyoró
- 14 dkg porcukor
- csipet só
A krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 1 narancs héja és leve
- 4 ek. porcukor
- 1 csapott ek. liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek. cukrozatlan kakaó (opcionális!)
- 1 ek. őrölt kávé (opcionális!)
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, menet közben apránként hozzáadagoljuk kanalanként a porcukrot, s teljesen kemény, szinte vágható habbá verjük.
Óvatosan összeforgatjuk a darált mandulával, pici csipet sóval, s egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, majd 170 fokon készre sütjük kb. 15 perc alatt. Tűpróba, de ha barnul picit a széle, készen van.
Deszkára fordítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, s még azon melegen 3 egyenlő téglalapra vágjuk.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a narancshéjjal és a narancslével, a liszttel, majd gőz fölött, ovális habverővel folyamatosan, gyorsan kevergetve sűrűre főzzük. Vigyázzunk, tényleg gyorsan dolgozzunk, nehogy kicsapódjon a tojás és rántotta legyen belőle!
Langyosra hűtjük a kész krémet, majd habosra keverjük a vajjal.
A krémet innentől eloszthatjuk kétfelé, egyharmad-kétharmad arányban. Az egyharmadnyi részbe keverjük el a kakaóport és a kávét. (A krém természetesen maradhat csak narancsos, de lehet egységes kakaós-kávés is.)
Összeállítjuk a süteményt: az egyik tésztalapot megkenjük a kávés-kakaós krémmel, ráfektetünk egy másik tésztalapot, amit megkenünk a narancsos krém felével (!). Befedjük az utolsó lappal, megkenjük a tetejét, s ha jut, az oldalát a maradék narancsos krémmel.
Felhasználásig tartsuk hűtőben.
Frissen is nagyon finom, de ha áll egy éjszakát a hidegen, még jobb!
Nagyon guszta süti. Rögtön kísértésbe estem hogy megsüssem.
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik a sütid, biztos nagyon finom.
VálaszTörlésNaggggyon jól néz ki, isteni finom lehet! :)
VálaszTörlésHáááát! El tudna csábítani! :-))
VálaszTörlésHa végre lesz sütőm, ez is kipróbálásra kerül :) nagyon jól néz ki, tetszik a recept :)
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavaitokat :-) Igazán érdemes kipróbálni, nagyon finom sütemény!
VálaszTörlésNagyon megtetszett ez a sütemény.
VálaszTörlésSzeretném tudni, mekkora tepsiben sütötted, valamint az elvágás módja lapba történt -e?
Köszönöm előre is!
Kedves Marisz! A lapot az ún. gáztepsiben sütöttem, kb. 30x30 cm-es, majd a viszonylag lapos tésztát hosszában vágtam három egyenlő téglalappá, hogy 3 db 10x30 cm-es darabot kapjak.
TörlésRemélem, tudtam segíteni!