Azon szerencsések közé tartozok, akiknek van egy olyan üveg lekvárjuk, amit Max készített :-)
Na de milyen lekvár! Paprikalekvár!
Bizarrnak tűnhet első olvasatra, de egy kanálnyi belőle, és azonnali a szerelem :-) Otthoni elkészítését mindenkinek ajánlom, páratlan az íze!
A kóstolás aztán kalácsért kiáltott, s végül nem fonott kalács vagy briós lett a vége, hanem bukta. Foszlós volt, puha, ízes - még másnap is!
Lekváros bukta
Hozzávalók 6 db közepes buktához:
- 1,25 dl langyos tej
- 3 dkg puha vaj
- 1 tojás
- kb. 30-35 dkg liszt (a tojás nagyságától függ)
- 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
- 3 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
Töltéshez és a tetejére:
- lekvár
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit
kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás
nagyságától függ a liszt mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként
adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája".
Ha megkelt, lisztezett
munkalapra borítjuk, 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
A darabokat egyesével fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, kb. 10x20 cm nagyságúra. Rövidebbik oldalukra 1-1 csík lekvárt halmozunk, majd jobb és bal oldalon kicsit behajtjuk a tésztát, és feltekerjük, mint egy beiglit.
A szélén történő behajtás miatt nem fog a végén kifolyni a lekvár - de az oldalán lehet, hogy megtalálja az utat, akár a beiglinél :-)))
A szélén történő behajtás miatt nem fog a végén kifolyni a lekvár - de az oldalán lehet, hogy megtalálja az utat, akár a beiglinél :-)))
Minden tésztadarabot megtöltünk és megformázunk, majd langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, a bukták tetejét lekenjük tojással, és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha marad belőle, teljes kihűlés után nejlonzacskóba zárva másnap is tökéletesen élvezhető!
Tegnap HajniZolinál csöröge, ma nálad lekváros bukta...mindkettő csodaszép gyermekkori emlékeket ébreszt bennem! A lekváros bukta volt az első kelt tésztám, amit Nagymamám tanított és amelyet az ő segítségével készítettem el. Hogy őszinte legyek, azóta sem ettem olyan finomat!...A tiéddel most azért megpróbálkoznék. Szerintem nem okozna csalódást:)
VálaszTörlésNagyon szépek a bukták, csak úgy kiabálnak, hogy egyél meg!!!! Paprika lekvárral különleges lehet.:)) Receptet viszem, köszi!:)
VálaszTörlésAnnyira guszták, és nagyon különlegesek lehetnek ilyen pikáns lekvárral töltve! :)
VálaszTörlésGyönyörűek:) A képről nem mondtam volna meg, hogy parikalekvár van benne. Isteni lehet, kíváncsi lennék nagyon az ízére. Szép hétvégét:)
VálaszTörlés