2012. december 5., szerda

Zöldséges szárnyasaprólék leves




Még júniusban írtam erről a levesről, mikor a piac roskadozott a friss zöldségektől. Akkor nem fotóztam a végeredményt, de most újra terítékre került.

A gondolataim a levessel kapcsolatban ugyanazok, mint nyáron voltak: utánozhatatlan ízű, tele friss zöldséggel, picike galuskával, csupa illat, csupa íz. 

Szívből ajánlom :-)





Zöldséges szárnyasaprólék leves


Hozzávalók:

  • 1 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csirke/kacsa apróléka (háta, lába, szárnya, nyaka, belsőségek)
  • 1 csomag répa
  • 1 csomag petrezselyem
  • kb. 30 dkg-nyi zöldborsó
  • néhány szem krumpli
  • 1 fej karalábé
  • 1 kicsi gumó zeller
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • só, bors


A galuskához:

  • 1 tojás
  • liszt, amennyit felvesz
  • csipet só



A zöldségeket megtisztítjuk. A gyökereket felkarikázzuk, a karalábét hasábokra vágjuk, a krumplit kockázzuk. A zellert meghagytam egészben, hogy épp csak az íze kerüljön a levesbe.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a megolvasztott zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a zöldségeket a krumpli és a borsó kivételével, átpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprólékot is - a máj kivételével. Azt majd csak a főzés végén tegyük bele, elég neki pár perc, addig tartsuk hideg vízben.

Felöntjük vízzel, hagyjuk csendesen forrni. Mikor már majdnem megpuhult a zöldség és a hús, adjuk hozzá a krumplit és a borsót is, főzzük készre. Ízesítsük sóval, borssal.

A tojást keverjük össze annyi liszttel, hogy lágy galuskatészta sűrűséget kapjunk, ízesítsük csipet sóval, és teáskanállal vagy galuskaszaggatóval szaggassunk pici galuskákat a gyenge forrásban lévő levesbe. Ekkor adjuk hozzá a májat és a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Néhány perc alatt főzzük készre.

Forrón tálaljuk.





7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ezt a levest én is imádom, akár nyáron akár télen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Nem vagyok nagy leveses, de ezt nagyon szeretem!

      Törlés
  2. Én személy szerint télen minden nap tudnék valamilyen forró levest enni, pedig nem vagyok egy leveses. De télen, a hideg időből hazaesve nagyon jól tud esni egy gőzölgő leves, tele a nyárt idéző zöldségekkel. Úgyhogy nálam telitalálat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dettó :-)) Ősszel-télen hatványozottan több levest főzök, mint nyáron :-)

      Törlés
  3. Mi is nagyon szeretjük az ilyen levest! Én főleg pulykanyakból szoktam készíteni.
    Szívesen elfogadnék most a tiedből egy tányérral!

    VálaszTörlés
  4. Az év minden szakában jöhet egy ilyen finom leves.:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.