Még júniusban írtam erről a levesről, mikor a piac roskadozott a friss zöldségektől. Akkor nem fotóztam a végeredményt, de most újra terítékre került.
A gondolataim a levessel kapcsolatban ugyanazok,
mint nyáron voltak: utánozhatatlan ízű, tele friss zöldséggel,
picike galuskával, csupa illat, csupa íz.
Szívből ajánlom :-)
Zöldséges szárnyasaprólék leves
Hozzávalók:
- 1 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csirke/kacsa apróléka (háta, lába, szárnya, nyaka, belsőségek)
- 1 csomag répa
- 1 csomag petrezselyem
- kb. 30 dkg-nyi zöldborsó
- néhány szem krumpli
- 1 fej karalábé
- 1 kicsi gumó zeller
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- só, bors
A galuskához:
- 1 tojás
- liszt, amennyit felvesz
- csipet só
A zöldségeket megtisztítjuk. A gyökereket
felkarikázzuk, a karalábét hasábokra vágjuk, a krumplit kockázzuk. A zellert
meghagytam egészben, hogy épp csak az íze kerüljön a levesbe.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a megolvasztott
zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a zöldségeket a krumpli és a borsó
kivételével, átpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprólékot is - a máj kivételével.
Azt majd csak a főzés végén tegyük bele, elég neki pár perc, addig tartsuk
hideg vízben.
Felöntjük vízzel, hagyjuk csendesen forrni. Mikor
már majdnem megpuhult a zöldség és a hús, adjuk hozzá a krumplit és a borsót
is, főzzük készre. Ízesítsük sóval, borssal.
A tojást keverjük össze annyi liszttel, hogy lágy
galuskatészta sűrűséget kapjunk, ízesítsük csipet sóval, és teáskanállal vagy
galuskaszaggatóval szaggassunk pici galuskákat a gyenge forrásban lévő levesbe.
Ekkor adjuk hozzá a májat és a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Néhány
perc alatt főzzük készre.
Forrón tálaljuk.
Nagyon guszta! Ezt a levest én is imádom, akár nyáron akár télen.
VálaszTörlésKöszönöm :-) Nem vagyok nagy leveses, de ezt nagyon szeretem!
TörlésÉn személy szerint télen minden nap tudnék valamilyen forró levest enni, pedig nem vagyok egy leveses. De télen, a hideg időből hazaesve nagyon jól tud esni egy gőzölgő leves, tele a nyárt idéző zöldségekkel. Úgyhogy nálam telitalálat:)
VálaszTörlésDettó :-)) Ősszel-télen hatványozottan több levest főzök, mint nyáron :-)
TörlésMi is nagyon szeretjük az ilyen levest! Én főleg pulykanyakból szoktam készíteni.
VálaszTörlésSzívesen elfogadnék most a tiedből egy tányérral!
A képen ez itt kacsanyak :-) Imádom!
TörlésAz év minden szakában jöhet egy ilyen finom leves.:-))
VálaszTörlés