Egy újabb, percek alatt összeállítható illatos finomság Rachel Allen konyhájából, pontosabban a férje nagymamájának konyhájából :-)
Amit pedig a nagymamák sütnek, az csak jó lehet - mondatja velem a tapasztalat!
Minimál hozzávalókból készül, melyek egészen biztosan megtalálhatóak minden háztartásban - s tökéletes újjászületése a gyümölcsös kosárban esetlegesen hervadásnak indult almáknak :-)
Ír almatorta
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 22,5 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- + 2 ek cukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- kb. 30 dkg-nyi alma
- 1 csapott tk. őrölt fahéj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a tejet - puha, sűrűn kenhető tésztát kapunk eredményül.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és nem túl vékony cikkekre vágjuk.
A két evőkanálnyi cukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal.
Egy 22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, a tészta felét belekanalazzuk, elkenjük rajta. Rémületesen kevésnek tűnik, de biztosan elég lesz!
Kirakosgatjuk az almacikkek felével, és meghintjük a fahéjas cukor felével. A maradék tésztát rásimítjuk a fahéjas almák tetejére, fedje el mindenütt. Kirakosgatjuk a kimaradt almákkal, majd meghintjük 1 evőkanálnyi fahéjas cukorral.
Az előmelegített sütőben 3-35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), kívülről enyhén ropogós, belül puha és szaftos lesz az almáktól.
Ideális a vasárnapi ebédet követően, vagy uzsonnára kávé mellé!
Azt hiszem megvan a tökéletes süti, amivel a Páromat fogom várni:)
VálaszTörlésÉljen :-)))
TörlésGuszta lett nagyon!
VálaszTörlésMost teszteltük, finom! :-)
VálaszTörlésÉljen! Nagyon örülök - és köszönöm a visszajelzést :-)
Törlés