2012. december 9., vasárnap

Ír almatorta



Egy újabb, percek alatt összeállítható illatos finomság Rachel Allen konyhájából, pontosabban a férje nagymamájának konyhájából :-)

Amit pedig a nagymamák sütnek, az csak jó lehet - mondatja velem a tapasztalat!

Minimál hozzávalókból készül, melyek egészen biztosan megtalálhatóak minden háztartásban - s tökéletes újjászületése a gyümölcsös kosárban esetlegesen hervadásnak indult almáknak :-)




Ír almatorta


Hozzávalók egy 22 cm-es formához:


  • 22,5 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • + 2 ek cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb. 30 dkg-nyi alma
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj



A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a tejet - puha, sűrűn kenhető tésztát kapunk eredményül.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és nem túl vékony cikkekre vágjuk.

A két evőkanálnyi cukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal.

Egy 22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, a tészta felét belekanalazzuk, elkenjük rajta.  Rémületesen kevésnek tűnik, de biztosan elég lesz! 

Kirakosgatjuk az almacikkek felével, és meghintjük a fahéjas cukor felével. A maradék tésztát rásimítjuk a fahéjas almák tetejére, fedje el mindenütt. Kirakosgatjuk a kimaradt almákkal, majd meghintjük 1 evőkanálnyi fahéjas cukorral.

Az előmelegített sütőben 3-35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), kívülről enyhén ropogós, belül puha és szaftos lesz az almáktól.

Ideális a vasárnapi ebédet követően, vagy uzsonnára kávé mellé!





5 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.